Subota, 08 Travanj 2017 10:00

O uskrsnim običajima u Vodicama u vremenu prije Drugog svjetskog rata

Naš vrijedni pretraživač starijih časopisa i novina Dinko – Križan Vučak pronašao je u „Danici" tekst prof. Ive Grgureva o uskrsnim običajima u Vodicama u vremenu između dva svjetska rata. Tekst je objavljen 1984. godine.

 

Doduše, djeca se najviše raduju Božiću, ali se i Uskrs očekivaše s uzbudljivim nestrpljenjem.

Kroz tri dana Velikog tjedna veselili smo se „barabanu". Tada bi svaki muškarac donosio u crkvu blagoslovljenu maslinovu grančicu. Neka djeca i odeblju šibu, skrivenu u hlačama ili ispod košulje. I kad bi se otpjevao zadnji psalam, crkovnjak bi utrnuo posljednju svijeću. Jedino je još žmiruckalo vječno svjetlo ispred svetohraništa. U tom se času snažno tuklo grančicama po klupama i podu. Vadile se i skrivene šibe kojima su se djeca međusobno nemilice tukla po glavama. Mada sve to nije bilo u redu, djeca su i u tom šibanju nalazila svoju radost.

Najviše je privlačio dječju pažnju Božji grob, okićen brojnim žišcima, svijećama, zelenilom i cvijećem. A i iznad Božjeg groba dizao se, sav osvijetljen, raskošni grad Jeruzalem. Grob su čuvali „žudiji", obučeni u šarene odore rimskih vojnika, s kacigama na glavi i kopljima u ruci.

O svemu se tome sanjalo i pričalo i prije i poslije Uskrsa.

Nekada se rijetko kupovao kruh u prodavaonici. U selu je bilo nekoliko privatnih peći u kojima bi domaćice pekle kruh, najčešće od crna ječmena brašna. Za Uskrs se, međutim, mijesio od čiste pšenice. I bio je slađi od ikakvih današnjih kolača.

Djeca su se osobito veselila „karitulama" – okruglim hljepčićima usred kojih je stajalo jaje, obloženo krušnim trakama u obliku križa.
Velika subota. Tetka donosi na glavi nekoliko hljebova, poredanih na širokok dasci. Među njima je samo jedna, i to moja, „karitula"! Koliko joj se obradovah, toliko da me obuzimala tuga što je tog dana ne smjedoh ni dodirnuti. Trebalo je čekati uskrsno jutro. A kad i ono svanu, moja mi dobra i draga baka uruči tu čudesnu stvarcu...

Namah pojurih iz kuće i potražih susjednu djecu koja su kao i ja čvrsto držala u rukama svoje „karitule". Dugo smo mjerkali koja je veća, rumenija i ljepša. A onda izvadili iz njih jaja i svaki u svoju pohlepno zagriznu.
Uskrsna je radost bila na vrhuncu.

Još osjećam u ustima slast one davne, toliko željene, drage mi „karitule".

Objavljeno 1984. godine u „Danici" .

Ivo Grgurev rođen je 1909. godine u Vodicama. Rano se javio u našoj književnosti, objavljujući pjesme, prozne tekstove – putopise po raznim našim (starijim i novijim) časopisima i almanasima. Bio je profesor hrvatskog jezika, a bavio se i jezičnom problematikom. Umro je 1992. godine.

Pročitano 4888 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.