Subota, 22 Travanj 2017 21:11

Svečano otvoren prvi vodički suhozidni Labirint ljubavi i stvaralaštva

LU More je tradicionalno obilježila Svjetski dan planeta Zemlje prigodnim programom za oko pedesetak sudionika (djece i odraslih) u kultiviranom vodičkom polju Staze, djedovini Marije i Roke Ivande gdje se, osim što se brižljivo sadi i uzgaja autohtono dalmatinsko bilje, već treću godinu zaredom održavaju inspirativne tematske radionice popraćene predstavljanjem atraktivnih Marijinih autorskih radova, intervencija u prostoru, rađenih u kamenu suhozida koja dodatno oplemenjuju polje.

Ovogodišnja tema radionica je labirint. Bogati program obilježavanja započet je svečanim otvorenjem prvog vodičkog labirinta u polju. Predivan autentični suhozidni Labirint ljubavi i stvaralaštva, promjera 7 metara, izradila je i ove godine Marija uz podršku supruga Roke.

U nastavku je Neven Srdarev je održao zanimljivo interakcijsko predavanje o značenju labirinata kroz povijest i umjetnost.

Djeca i odrasli su na radionici učili crtati labirinte, prema pripremljenim obrascima takozvanih Nebeskih labirinata u koje su upisivali svoje želje. Svi su sudionici, prema uputama, prolazili kroz izgrađeni Labirint ljubavi i stvaralaštva. Nakon toga su se u krug oko labirinta sadile sadnice smilja i kadulje u čast planeta Zemlje.

Graphic1_Custom.jpg

Labirint je jedan od drevnih univerzalnih simbola puta ka središtu koji nalazimo u većini kultura na svim stranama svijeta. Veže se uz grčku mitologiju ali postoji već i u starijim kulturama Egipta, Rima, Indije, Meksika i Skandinavije.

Labirint je istinski obrazac moći koji djeluje na dubljoj razini od logike i snalaženja. Simbolizira proces odlučivanja i donošenja odluka (potiče i um i tijelo). Simbol je moći i beskonačnosti. Predstavlja i lutanja ljudskih misli i želja koje uvijek traže izlaz iz nerješivih situacija. U kršćanstvu se pojavljuje kao podni ornament u katedralama koji se koristio kao skraćena verzija hodočasničkog puta u Svetu Zemlju. Često se koristi u krajobraznoj arhitekturi dvoraca.

Labirint je struktura koja ima samo jedan ulaz koji je ujedno i izlaz, to je staza koja vijuga ili više puta skreće. Nema unutar sebe raskršća i slijepih puteva. Postoji jedno središte. Najčešće su pravokutnog ili kružnog oblika.

Devet je Nebeskih labirinata: labirint moći, osjećaja, energije, povezanosti, mudrosti, ljubavi, života i smrti, preobrazbe i slobode. Svaki od ovih labirinata ima svoje značenje i način primjene.

Ciljevi LU More u obilježavanju Svjetskog dana planete Zemlje su isticanje važnosti očuvanja Zemlje, te poticanje i razvijanje senzibiliteta za estetske vrijednosti krajobrazne arhitekture izvedene tehnikom suhozida i autohtonim biljem.

Zahvaljujemo se autoru 9 nebeskih labirinata iz knjige Labirinti i njihove tajne Adrianu Kezele na inspirciji i mogucnosti da jedan od labirinata izvedemo u prostoru.

360 panorama

Fotogalerija

 

Više informacija

  • Headline: Dan planeta Zemlje
  • Media: Photo, Audio
Pročitano 9070 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 24 Travanj 2017 13:41

Video sadržaj

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.