Petak, 23 Prosinac 2016 18:13

Neobična pojava: Klen koji cvjeta na Badnjak

Marljivi vodički kroničar Dinko Križan Vučak (u suradnji sa djelatnicima Gradske knjižnice Vodice) za današnju prigodu donio nam je tekst koji je objavljen u siječnju 1929. godine u „Narodnoj straži" u kojem se govori o čudesnom cvjetanju stabla klena na brdu Okit. Prigodnu fotografiju ustupio nam je Tonči Juričev-Grgin.

 

NEOBIČAN POJAV
Vodice, 27. prosinca 1927.

Tri kilometra od varošice Vodice, blizu državne ceste koja vodi u Mostine izdiže se jedna 200 m visoka glavica zvana „Okit". Na ravnom prostoru koji je dijeli od ceste, zasađena je otrag 20 godina lijepa borova šuma. Obronci glavice pokriveni su šikarjem i klenima u samom ljutom kršu. Najljući krš je baš na vrhuncu glavice.

Tu se izdiže kapela posvećena Blaženoj Djevici Mariji od Karmela, prema kojoj su Vodičani osobito pobožni. Na 16. srpnja tu kod kapele je mjesni sajam na koji uz Vodičane dođe dosta svijeta i iz bliže okolice. God. 1909., Vodičani koji su išli na zaradi u Australiji, svojim milodarima dali su izgraditi na put koji vodi na vrh, 14 lijepih kapela u kojima su smještene uokvirene slike Puta Križa. Zadnjih godina počela je bratovština Gospe od Karmela, koja vodi nadzor nad kapelom, izrađivati lijepe stube od vrha glavice prema podanku, da bude lakši pristup.

Na vrhu glavice, tik do same plokatice pred crkvom, u samom kršu, izrastao je stari klen. Svoje je stare debele grane raspružio sve unaokolo, te se sve u proljeće načičkaju cvijetom i listom, tako da ga je lako i iz udaljenosti prepoznati. I prema kapeli pružila se tako jedna debela grana, koja svršava sa dva odeblja ogranka, od kojih jedan, s burnje strane, gleda uprav u sliku Bl. D. Marije, koja je u srebrnom okviru na oltaru kapelice, tako da slika tog ogranka kad su vrata kapele otvorena, može kroz staklo okvira u samoj slici vidjeti.

I što se na tom ogranku događa? Ima od prilike 50 godina da svake treće godine na 24. prosinca taj ogranak oko 11 sati uvečer propupa i oko ponoći procvjeta i prolista, koji svijet i list raste, a sutradan na Božić taj je ogranak vas u cvijetu i listu, dočim svi kleni na glavici i u okolici, dapače i drugi ogranak, koji je zajedno s ovim cvijetom izrastao na istoj grani, tvrdim snom spavaju. Cvijet i list na Stjepanju počnu se sušiti, dok ne otpadnu, da onda opet na proljeće zajedno s ostalim klenom opet onaj ogranak ne procvjeta i prolista.

Ove se je godine ta pojava opet ponovila, usprkos da smo imali sve do 21. tek na više dana izvanredno oštru zimu s burom. Ja sam sâm bio na 22. tek. mj. na Okitu da rečem Misu zajedno s raznim bogoljubnicima i razgledali smo naročito onaj ogranak koji cvjeta, ali i on i sve grančice na njemu kao i na čitavom klenu bile su posvema suhe i nisu pokazivale ikakvoga spremanja za život. Dapače, na 24. tek. bogoljubnici koji su te večeri bili na Okitu na 20 sati i na 22, nijesu još opažali nikakvu promjenu na ogranku. On je zajedno sasvim svojim grančicama bio i tada potpuno suh.

Istom oko 23 sata počelo se opažati probijanje sitnih pupića, a oko ponoći već je bio cvijet i list na svim grančicama onog ogranka! Mnogo je svjedoka bilo tu, između drugih i crkovinar kapele Marko Juričev – Ivičin i dva žandara, od kojih je jedan pravoslavni, koji su došli da ne bi pobožnici izlomili sve grančice da jih pobožno odnesu kućama i porazdijele prijateljima. i sam sâm imao takvu jednu grančicu u ruci i na 4 sata sam je preko polnoćke pokazao svijetu. Mnogo je svijeta na Božić i Stipanju hodilo na Okit.

Tko bi htio ovaj pojav naravnim zakonima protumačiti, trebalo bi da dokaže: zašto se to periodično događa, zašto na toj jednoj grani, zašto bez obzira je li studeno ili neko vrijeme, zašto baš samo u taj dan, tj Badnji dan, zašto tako nagli razvoj pupa, lista i cvijeta? – što je sve proti svim običnim zakonima prirode.

Bogoljubni kršćani u Vodicama drže to čudom Svemogućstva Božjega i njihove Zagovornice Bl. D. Marije od Karmela.

Don Ivan Kan.Katalinić, upr.župe

klen.jpg

 

 

 

Pročitano 6782 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Prosinac 2016 18:16

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.