Četvrtak, 18 Svibanj 2017 22:22

Proslava Dana katoličke omladine u Vodicama 1931

Na jučerašnji dan, prije 86 godina, u Vodicama je svečano obilježen Dan katoličke omladine. Kako je to izgledalo saznajte iz teksta objavljenog u časopisu „Katolik". Tekst je pronašao Dinko Križan Vučak, a prigodnu fotografiju, na kojoj je među vodičkim Križarima i njegov otac Zeferin – rečeni Žefo, ustupio nam je Nikica Španja.

Proslava Dana katoličke omladine

VODICE, 18.svibnja 1931.g.
Križarska omladina u Vodicama proslavila je u nedjelju 17. t. mj. Dan katoličke omladine. Lijepo je bilo vidjeti tu mladež u sjeni Kristova oltara. Tu se napojila na Vrelu Života.

Svečano raspoloženje uveličali su Križari i Križarice iz Šibenika, koji su prispjeli posebnim motorom „Lovac" u 3 sata poslijepodne. Dočekali su ih domaći, a onda su krenuli u crkvu, gdje se obavila svibanjska pobožnost uz ruzarij i blagoslov sa Presvetim. Posebnu notu uzvišenosti podalo je čitavoj funkciji skladno pjevanje litanija i Marijine pjesme sa strane šibenskih Križarica. Nato su svi zajedno krenuli na šetnju u Tribunj. I tu su šibenske Križarice pjevanjem pozdravile Svetotajstvenog Isusa i Mariju. Međusobna prijaznost i intimnost dokazale su demokratičnost katoličkih redova. Svi su osjetili da ih vežu vječni ideali. Na povratku u Vodice Križarice su održale zajednički sastanak, a u programu istoga sudjelovale su Šibenke i Vodičanke, starije i mlađe.

U 7 sati uvečer našli su se svi u ukusnoj dvorani „Vodičke glazbe" na akademiji šibenskog Okružja HKN saveza. Akademiju je otvorio vlč. Petar Vlasanović. U proslovu je iznio vječna Kristova načela, koja su oduvijek oduševljavala Njegove borce. Srdačno je pozvao roditelje i prijatelje da razumiju našu mladež i da je pomognu u njezinom svetom nastojanju. Zatim je Križar M. Latin pročitao „Okružnicu dra A. Bauera katoličkoj omladini". Sa mnogo razumijevanja deklamirao je Križar Niko Juričev – M. pjesmu „Vitezovi hrabro stoje" i Ignacio Šprljan „Kristu Kralju". Također su pohvalno izveli Mali Križari R. Skočić deklamaciju „Mariji" i I. Šprljan deklamaciju „Učiteljev poziv". Sa mnogo efekta izvela su trojica Križara zbornu deklamaciju „Orači" od I. Poljaka. Osobito je lijepo, sa puno osjećaja i razumijevanja, deklamirao brat L. Županović iz Šibenika Šenoinu „Klevetnicima". Mnogo je doprinijelo varijaciji akademije odlično pjevanje šibenskih Križarica.

One su nastupile s pjesmama „Sva se bijeli", „S Velebita klik se ori" i „Zvijezdo mora". Šibenski Križari su isto tako vrlo lijepo odsvirali na tamburama nekoliko komada. Još su vodički Križari odigrali „Slobodoumnika" (igra u jednom činu od dra K. Premužića) i Mali Križari „Očeve suze" (igrokaz od Zlatka Špoljara). Ideja je u obim komadima suvremena i poučna. Zauzimanje i trud ovih mladića i djece za vrijeme priprave dostojno je bilo nagrađeno lijepim uspjehom i burnim aplauzom publike. Svima, a naročito slobodoumniku Josipu Šprljanu neka je priznanje. Svim gostima iz Šibenika i Vodica zahvalio je vlč. don Petar Vlasanović, a iza zbornoga pjevanja „Hoćemo Boga" spremiše se Šibenčani na odlazak.

Utješljiva je pojava da je među brojnom publikom bila u velikom broju zastupana inteligencija mjesta. Najbolji dokaz kakav ugled uživaju Križari u mjestu!

Skromno, bez parade, srdačno i s pravim veseljem djece Božje proslavljen je Dan katoličke omladine. To neka zadovolji sve one koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu proslave! To neka ih bodri u daljnjem radu!

Pročitano 3812 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.