Utorak, 07 Studeni 2017 10:35

Iz starih novina i časopisa o Vodicama

Donosimo još nekoliko članaka o Vodicama i Vodičanima koje u  pronalazi naš marljivi suradnik Dinko Križan Vučak. Za ovu priliku pripremio nam je tri članka objavljena u „Hrvatskoj Rieči" u siječnju daleke 1912. godine.
Napomena: Tekstovi su izvorno prepisani.

 

Iznimaka iznimka – obćina Vodička

Medju svim pokrajinam monarhije Dalmacija – pepeljuga. Tako hoće vlastodržci. A u našoj pokrajini, kravi muzarisviju dosadašnji i sadašnjih vladajućih režima, nahodi se i – obćina Vodička. Ova proživila svaku mjeru nepravda i bezakonja sa strane slugana Beča. Kamarilac, sada umirovljeni podnamjestnik, Tončić, sporazumno sa obojkom opanku vedritelja palačekod sv. Šimuna u Zadru – Zemaljskim odborom, na pravdi Boga, bez ikakova povoda1904. dao razpustiti zakonito vieće i upravu vodičke obćine...
Prelazimo spužvom prek, jer bolje i svašto jesti, nego li svašto govoriti... o svojim mrčinam.
Nakon sedam Faraunskih mršavih krava i Vodicam malo zasjati sunce – slobode. Koli u upravi, toli u vieću pravaši došli do većine. Pa što vidimo; vidimo da se obnavljaju vremena starog silništva – Handelovštine ko 1904.
Zbog sve prljavštine vladajućeg sustava, preko trijest godina, ne iznenađuje ništa. I pljunuli bismo u lice svakome koji bi nam prkosio: da niesmo pod Austrijom, da Dalmacija nije pokrajina Austrije, a da Vodice nisu obćina u Dalmaciji.
Pavao Roca

pave.jpgPavao Roca

Hrvatska čitaonica u Vodicama u svojoj godišnjoj sjednici pr. nedjelje promijenila upravu. Bijahu izabrana sljedeća gg. : Čorić Ante, predsjednik, Roca Pavao podpredsjednik, Juraj pl. Mascarell tajnik-blagajnik.

Dr. Marko Skočić
Naš dobar prijatelj i odlični pravaš g. Marko Skočić iz Vodica položio je prekjučer vrlo dobrim uspjehom zadnji rigoroz na sveučilištu u Grazu, te će sutra biti promoviran na čast doktora prava. Tako naše Vodice iz gniezda čeličnih rodoljuba daju prvog doktora. Našem dragom Marku najsrdačnije čestitke. Živio!

Pročitano 6427 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.