Nedjelja, 13 Rujan 2020 20:43

Razgovor s direktorom hotela Olympia & Olympia Sky: 'Svakodnevno moramo donositi odluke u kojem pravcu nastaviti poslovanje'

Iako smo u sezoni bilježili izniman interes turista, s pogoršanjem epidemiološke situacije krajem kolovoza turistički djelatnici našli su se u problemima. Crvena korona-lista pokrenula je lavinu otkazivanja rezervacija u hotelima i privatnom smještaju te je bez mogućnosti ikakvog planiranja pred njima teška i neizvjesna jesen. Iz vodičkog hotela Olympia & Olympia Sky kažu kako su još krajem kolovoza donijeli logičnu odluku da ne rade s dva hotela te smanje troškove poslovanja. 

-    Broj rezervacija je drastično pao od trenutka kad nas je Njemačka, Austrija i Slovenija stavila na crvenu listu. Brojne goste imali smo upravo iz tih zemalja. Od 20. – 25. kolovoza krenulo je i masovno otkazivanje rezervacija. Sada smo ušli u rujan u kojem uobičajeno radimo jako dobro, ali gotovo čitava baza gostiju je nestala. Svakodnevno moramo donositi odluke u kojem pravcu nastaviti poslovanje, priča nam Darko Bastić, direktor hotela Olympia & Olympia Sky.

Lani u rujnu imali su 16 i pol tisuća noćenja, a ove godine će ih biti između 1700 i 2000. Otkazan je niz seminara, kongresa, nema više grupnih putovanja s autobusom i gostiju starije populacije kojima je ovo doba godine ugodnije, ali i jeftinije. Nema više ni Azijata, a ni avio gostiju. Također, kroz mjere županijskog Stožera civilne zaštite došlo je do zabrane organiziranja svadbi većih od 100 ljudi.

-    Gotovo svake subote smo imali dogovorene svadbe 250 – 300 ljudi. Sada će se to svesti na male zabave i ručkove 70 – 80 ljudi. I Ministarstvo zdravstva je zabranilo organiziranje manifestacija zdravstvenih djelatnika. I to nam predstavlja veliki udar jer smo tradicionalno domaćini upravo takvih skupova. U bazi su nam ostale još samo pojedinačne grupe domaćih gostiju, poput sportskih društva ili manje konferencije. 

Jedna veća manifestacija od oko 300 ljudi zasad nije otkazana te su u procesu ishodovanja dozvole. Ono uključuje brojne pripreme i veliku organizaciju kako bi se sve odvilo uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera.

-    Također, organizacija dočeka Nove godine je pod velikim upitnikom. Minimalno mjesec dana unaprijed moramo sve pripremiti, od izvođača, osoblja, marketinga, a tik pred Božić može doći odluka da se sve proslave otkazuju. 

Primjerice, vlada Velike Britanije nedavno je donijela odluku da zabranjuje okupljanja više od šest ljudi, dok se nenošenje maske i u zatvorenom i na otvorenom prostoru u Francuskoj kažnjava sa 150 eura. Jednostavno, hotelijeri su se našli u totalnoj neizvjesnosti i bez mogućnosti planiranja na duži period. 


-    Imamo 110 stalno zaposlenih radnika, i kod njih postoji strah od neizvjesne budućnosti jer će zima biti teška. Nema suradnje s velikim turoperatorima, zakupa velikih agencija, primanja avansa za sezonu, zima će biti teška. Ozbiljniji posao možemo očekivati tek u ožujku, a možda ga neće biti ni do ljeta. Hotelijeri će spas pronaći u vladinim mjerama za spas radnih mjesta, ali to je samo trenutno. Mi želimo raditi, a upitno je do kada će ovo trajati.

Cijene u noćenja u sezoni su snizili u hotelu Olympia za 30 %, a u hotelu Olympia Sky za 20 %. Ukupni broj noćenja bio je na 75 %, a od 1. do 20. kolovoza oba su hotela bila puna. Kaže, u takav ishod je malo tko mogao vjerovati.

-    Imali smo relativno uspješnu špicu sezone kojom se ponosimo. Iz primjera vidimo da su gosti izabirali kvalitetnije i bolje te je takva praksa trajala cijelo ljeto. Iako nismo mijenjali cijene hrane i pića, promet je ostao skoro isti. Trudili smo se da dezinfekcija i higijena budu na visokom nivou, a porasla nam je i ocjena na Booking.com. Moram pohvaliti i goste koji su preuzeli veliku odgovornost te nismo imali nijedne zaraze u hotelu.

U cijeloj situaciji direktor Bastić ističe da je važno ostati pozitivan, biti odgovoran, i dalje se truditi da izbjegnemo širenja virusa te očekivati da će se život ipak kroz neki kraći period vratiti u normalu. 

-    Ovo je najneobičnija godina u mojoj karijeri. Donosiš niz odluka po prvi put, pratiš stanje i prilagođavaš se iz dana u dan. Samo oni planovi od prije mjesec dana danas mi se čine neobični i smiješni. No, korona nas je sve nečemu naučila, shvatili da se bez nekih stvari i može. Zdravlje je uvijek bilo na prvom mjestu, naglasio je direktor Bastić.

Više informacija

  • Headline: Ušli su u rujan u kojem uobičajeno rade jako dobro, ali gotovo čitava baza gostiju je nestala
Pročitano 7947 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.