Utorak, 15 Rujan 2020 12:08

Iako je sezona brzo završila, nadmašila je sva očekivanja: Bilježili smo pojačan promet i na razini 70 – 75 %

Ovogodišnja nadasve neobična turistička sezona koja nije mnogo obećavala došla je kraju. Pad je itekako vidljiv, ali su rezultati puno boljih od očekivanih. Vratimo li se korak u natrag, primjerice u svibanj ili lipanj, rezultati su nadmašili i najoptimističnija predviđanja. Kad smo tada razgovarali s direktoricom Turističke zajednice grada Vodica, situacija je bila neizvjesna i očekivalo se svega 30 – 35 posto sezone koju smo imali prijašnjih godina. Gledajući sada ukupne podatke od početka godine do kraja kolovoza Vodice su tako, prema sustavu e-Visitor zabilježile 58 % dolazaka i 51 % noćenja.

- Od početka pandemije teško je bilo davati  prognoze posebno iz razloga što situacija nije ovisila samo o nama, već i o situaciji i  mjerama našeg okruženja odnosno emitivnih tržišta. Od otvaranja turistima, polako smo bilježili dolaske – veselili se svakom gostu, a od kraja srpnja do iza polovice kolovoza bilježili smo pojačan promet i na razini do čak 70 do 75 % prošlogodišnjeg prometa, što nam je svima dalo vjetar u leđa i ulilo optimizam, priča nam Anita Franin Pečarica, direktorica vodičke Turističke zajednice.

No, nakon označavanja Hrvatske u crvenu zonu sljedećih tjedana bilo je više odlazaka i otkaza rezervacija do kraja kolovoza, a posebno u rujnu koji je po najavama trebao biti na nivou prošle godine.

- S obzirom da smo na početku govorili o 30 – 35 % prometa, srpanj je pokazao jako pozitivna kretanja i premašio naša očekivanja, a isto možemo reći i za kolovoz. Međutim, pozitivan trend kolovoza polako se topio nakon 22.8. zbog nastale situacije oko epidemije. Tako je kolovoz stao na nivou od 61 % prošlogodišnjeg prometa što je ako gledamo iz perspektive ne tako davnih procjena van naših očekivanja.

Teško je uspoređivati promet od početka godine jer prvi dio godine praktički nije bilo prometa, ali do kraja kolovoza bili smo na 51 % noćenja u odnosu na lani. Obiteljski smještaj je na 54 %.

- Struktura gostiju nije se promijenila u smislu glavnih emitivnih tržišta, ali su se udjeli povećali jer su ove godine u većem broju izostali gosti iz skandinavskih zemalja , UK, Italije, Francuske, Belgije, kao i gosti s dalekih tržišta. Radi se avio gostima, organiziranim grupnim posjetama, što je logično jer je avio promet posebno zakinut, kao i organizirane veće ture gostiju koje su izostale, a što je utjecalo na promet hotela.

Važno je istaknuti da su se gosti u Vodicama osjećali izuzetno dobro i sigurno, bili su posebno zadovoljni uslugom i sadržajima, što su i potvrdili svojim visokim ocjenama destinacije, a ove su godine njihove ocjene bile od posebne važnosti.

- Raniji odlasci gostiju  uzrokovani su mjerama njihovih domicilnih država i dodatnim troškovima obveznog testiranja. Međutim, dio gostiju i pored toga je odlučilo ostati u Vodicama i uživati u  odmoru.

Kaže, planove su i za ovu godinu nekoliko puta mijenjali i revidirali, pratili situaciju na dnevnoj bazi i postupali sukladno tome te se nada se da se ovakva godina neće više ponoviti.

- Marketinške aktivnosti planiramo u suglasju s partnerima usmjeriti i sljedeće godine na tržišta našeg okruženja – pretežno automobilom dostupna, ali ćemo pripremiti i raditi i kampanje i za druga bitna tržišta (skandinavsko, UK..) i ovisno o situaciji uključivati pravovremeno aktivnosti, a raditi ćemo  online kampanje.

Međutim, ovo je novo iskustvo koje im je omogućilo brzu prilagodbu na nove okolnosti, ali i promijenilo prioritete.

- Osnovni motiv za sljedeće razdoblje bit će nam sigurnost, zdravlje i kvaliteta usluge. U tom smislu mislim da imamo velike mogućnosti djelovanja. Optimisti smo,  plan za sljedeću godinu bit će fleksibilan, prilagodljiv kako bi na najbolji način odgovorio na izazove 2021., naglasila je direktorica Franin Pečarica.

Više informacija

  • Headline: Razgovor s direktoricom TZ grada Vodica
Pročitano 3642 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 15 Rujan 2020 12:11

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.