Četvrtak, 07 Listopad 2021 21:54

Turizam se uistinu pokazao nepredvidivom branšom: U vodičkim hotelima Olympia & Olympia Sky odrađena je najuspješnija sezona ikada

Iako su na početku pandemije prognoze o turizmu bile poprilično loše, ova se branša pokazala žilavom i nepredvidivom. U prilog tome idu ovogodišnje brojke koje su, primjerice, u vodičkim hotelima Olympia & Olympia Sky premašile sva očekivanja. Naime, kako nam je otkrio direktor Darko Bastić, u špici sezone broj gostiju bio je veći nego 2019. godine.

-    Očekivali smo da ćemo se približiti rezultatima iz 2019. godine, a dogodilo se to da smo imali najuspješniju sezonu ikada. Također, imali smo izuzetno uspješan deveti mjesec, a i kroz deseti mjesec imamo veći broj kongresa koje tek trebamo odraditi, priča nam Darko Bastić, direktor hotela Olympia & Olympia Sky.

Nisu zadovoljni s početkom poslovne godine, odnosno s prvih pet mjeseci u kojima je bio onemogućen rad – posebice u travnju i svibnju, ali i lipnju. U navedenim mjesecima bili su na oko 40 % u odnosu na 2019. godinu. Ipak, godinu će završiti u skladu s ciljevima – napraviti 100 % bolje rezultate od prošle covid-godine te ju završiti sa 75 % prihoda u odnosu na 2019. godinu.

-    Posebice smo ponosni na brojke hotela Olympia Sky koji je radio cijelu godinu i koji na današnji dan prati rezultate iz 2019.. Organizirali smo niz manifestacija poput Valentinova i Dana žena ili paketa za proljeće te uspjeli dovesti publiku. Takav trend se nastavlja i dalje.

Najveći izazov i problem ove poslovne godine bio je u zapošljavanju, odnosno u broju osoblja. Raspolagali su s istim kadrom (250 zaposlenika), a broj gostiju u špici sezone bio je veći nego 2019.. Osoblje je moralo dati 120 % angažmana da bi sve uspjeli odraditi. 

-    Kvalitetno osoblje je sve teže naći i to je postala konstantna problematika u hotelijerstvu. U tom dijelu morat ćemo se puno bolje pripremiti za narednu godinu jer naša očekivanja su da će sezona 2022. biti vrhunska. Trenutno smo u analizama i pripremama, ali siguran sam da ćemo se svi vratiti na 'normalne postavke'.

Aktualna situacija omogućava da organiziraju kongrese uz predočenje covid-potvrda, a s obzirom da je 90 % osoblja cijepljeno nema straha od zaraze koja bi napravila veće probleme.

-    Prilično optimistično krenuli smo u organizaciju dočeka Nove godine po kojima smo i prije bili poznati te stekli dobar renome. Vjerujem da će nam situacija omogućiti da napravimo jedan spektakularni doček kao što smo ih radili i prije. 

Turizam se pokazao kao žilava i nepredvidiva branša. Na početku pandemije prognoze su bile katastrofične te se predviđalo da se neće vratiti narednih 4 – 5 godina. Za to je postojalo dosta logičnih opravdanja – nije bilo avio-gostiju, putovanja autobusom, većih grupa i kongresa. Međutim, objašnjava direktor Bastić, očito je da su ljudi željni putovanja, odmora i doživljaja i za to su spremni dati svoj novac.

-    Ove godine imali smo sreću što su nam u Vodice i Hrvatsku došli gosti koji nikada prije nisu dolazili ovdje jer su birali daleka turistička odredišta. To im je ove godine bilo onemogućeno i izabrali su sigurnu destinaciju poput naše. Ovo je bila idealna prilika da takve goste dogodine ponovno vratimo, zaključio je direktor Bastić.
 

Više informacija

  • Headline: Razgovor s direktorom Darkom Bastićem
Pročitano 2896 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.