Nedjelja, 24 Listopad 2021 14:17

Prijedlog Ministarstvu turizma: Kazne za iznajmljivače koji dvostruko iznajmljuju svoj smještaj

Prijedlog Ministarstvu turizma: Kazne za iznajmljivače koji dvostruko iznajmljuju svoj smještaj Pixabay/ILustracija

Turistička sezona je iza nas. Dio turista ostao je nezadovoljan jer su se suočili s problemom dvostrukog iznajmljivanja apartmana. Događalo se, naime, da su oni koji su unaprijed rezervirali smještaj ostali pred vratima ili je traženo da plate više od dogovorenog.

U karlovačkoj Udruzi za zaštitu potrošača Korana uputili su prijedlog Ministarstvu turizma da donese propise kako bi se takvi slučajevi sankcionirali.

Prošetati Stradunom, fotografirati znamenitosti. Dašak ljeta sačuvati za zimske dane. Sezona u Dubrovniku još nije gotova.

Većina turista smještaj je našla putem internetskih stranica.

Turisti s kojima je ekipa emisije Potrošački kod razgovarala nisu imali problema sa smještajem. Sezona je pri kraju, slobodnih apartmana ili soba zasigurno ima. No tako nije bilo na vrhuncu sezone. Naprotiv, znalo se događati da se isti smještaj rezervira nekoliko puta u istom terminu pa je jasno da su neki pritom ostali kratkih rukava.

Nino Dubretić, direktor turističke agencije, za emisiju objašnjava i zašto. Događa se, primjerice, da iznajmljivači zaborave "zatvoriti" vlastite rezervacije pa se dogodi "overbooking".

- Ali ne zato što su im bolje cijene negdje došle, nego jednostavno ljudi zaborave, opuste se, ne očekuju last minute rezervacije i tako dalje, kaže.

Tu bi se dalo raspravljati o profesionalizmu iznajmljivača. No bilo je i slučajeva namjernog iznajmljivanja smještaja koji je već rezerviran, kažu u Udruzi za zaštitu potrošača Korana.

- Pritužba je bilo čak da je bilo i trudnica, i majki s malom djecom, vi dođete tamo i očekujete da ćete sljedećih 10 dana i 2 tjedna biti u nekoj destinaciji, i dočekaju vas vrata, odnosno nemogućnost, objašnjava Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Karlovac - Korana.

Rezerviran je smještaj jednostavno - iznajmljen drugome, onom koji je došao prije i vjerojatno po višoj cijeni.

- I onda su našli tu priliku da idu, zapravo na veliku štetu turista, i cijeloj našeg turizma, kako bi iskoristili tu poziciju i digli zapravo cijene. Možemo reći da je to stvarno nepoštena praksa, zaključuje Novaković Matanić.

Pritužbe su se najčešće odnosile na Jadran. 

Doduše, smještaj u, primjerice, Karlovcu nije jednako tražen kao u ikojem jadranskom odredištu. No, svejedno, takvi primjeri moraju se nekako sankcionirati kako se ne bi više ponavljali.

- Mi smo od Ministarstva tražili sankcije i promjenu zakonskog okvira u smjeru toga da se takve stvari više ne događaju. Ovo je stvarno bila šteta turistu, jer nije samo riječ o domaćim turistima, nego i o stranim turistima, poručuje Novaković Matanić.

Dosad iz Ministarstva turizma udruga Korana nije dobila nikakav odgovor, kao ni mi - na upit koji smo poslali još prošli tjedan. Očito misle da do iduće udarne sezone vremena još ima. No ne treba zaboraviti da se upravo Ministarstvo zalaže za turizam u svih 365 dana u godini te da se dobar glas o našem turizmu daleko čuje, a lošiji možda još i dalje.

Izvor: HRT

Više informacija

Pročitano 2853 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.