Utorak, 08 Siječanj 2013 00:22

Očekuje li nas uskoro polarna hladnoća popraćena snijegom?

vodice-snijeg-2012Snježne Vodice - veljača 2012.
Dolazi li nam prava zima u drugoj polovici siječnja i početkom veljače, očekuje li nas repriza zime 2012. kada su Vodice i cijela Dalmacija danima bili „pod snijegom"?

Naime, u zadnje vrijeme dosta se po portalima moglo čitati o meteorološkoj pojavi "Stratwarming". Kako bi saznali hoće li to dovesti do promjene vremena, odnosno ponavljanja prošlogodišnje "veljače" kontaktirali smo meteorologa Darka Begića, inače predsjednika udruge Šibenik-meteo, a ujedno nam je i želja da čitatelje portala Infovodice upoznamo bolje sa radom spomenute udruge.

darkoBDarko BegićObjasnite za čitatelje portala Infovodice što je pojava "Stratwarming" i koliko ta pojava može koristiti u prognozi vremena za neko razdoblje?

Stratwarming je rijedak prirodni fenomen zagrijavanja zraka u stratosferi iznad Arktika na visinama većim od 30km, pri čemu dolazi do razbijanja hladnog polarnog vrtloga, Vortexa, na dvije ili više većih hladnih zračnih masa koje se nerijetko zatim spuste duboko u južne širine sjeverne zemaljske polutke te time donesu jako hladne zime i obilan snijeg.

Upravo tom se fenomenu pripisuju velike zime koje su nastupile u prošlom stoljeću, ponajviše famozna 1929. godina, koja se često spominje kao jedna od najvećih zima koje su zadesile čovječanstvo u posljednje vrijeme.
Naime te godine sjeverni pol je je bio doslovno izguran nad Europu u kojoj je nakon toplog početka zime zavladala ogromna studen. Rijeke, jezera pa čak i dijelovi mora su bili zaleđeni, pa se do otoka moglo pješke. Snijeg je prekrio cijelu Hrvatsku, a tih dana Šibenik je mjerio više od 20cm snijega, a uz jaku buru temperature su se spuštale vjerovatno ispod -10°C!
Izrazito hladna je bila i zima 1952, 1968 iz koje potječe i rekordan zabilježen minus sa ovih područja od -11°C. Kao izrazito hladne zime pamtimo još 1985, 1996, i naravno prošlogodišnju, koja je također bila inicirana ovim fenomenom.

Pojava ovog fenomena obično predskazuje veću promjenu vremena, ali to ne znaći nužno da će zahvatiti cijelu sjevernu zemaljsku polutku već samo neke njene dijelove. I ovih dana u atmosferi se bilježe slične promjene kao i prošle godine, a u narednom vremenu predstoji pratiti prognostičke modele koji bi nam mogli dati naznake vremena u narednom razdoblju.

Prošlo je pola godine od službenog početka rada Vaše udruge. Koliko ste uspjeli do sada realizirati od zacrtanih ciljeva te dali ste pridobili nove članove?

Više smo nego zadovoljni našim dosadašnjim radom i u ovom kratkom vremenskom razdoblju kojeg ste naveli uspijeli smo realizirati sve zacrtane planove koje je pred sebe Udruga postavila. Trenutno na području naše županije u svom sustavu imamo 10-tak automatskih meteo postaja koje 24h dnevno bilježe aktualne vremenske podatke te iste objavljuju na internetu.

U toku prošle godine uspijeli smo realizirati i jedan međunarodni projekat. Naime u suradnji sa grčkim Univerzitetom za Egejsko more te stranicom Marine Traffic na AMP Krvavice postavili smo obalnu radijsku postaju za praćenje pomorskog prometa – AIS. S tim uređajem koji pokriva cijeli šibenski arhipelag, srednjojadranski bazen a za lijepih dana čak i talijansku obalu može se pratiti kretanje brodova, te svi podaci koji su dostupni o brodu, ime, zastava pod kojom plovi, luke u kojima je nedavno boravija te prema kojoj trenutno plovi, ruta, te mnoge druge. Nama kao meteo udruzi najzanimljiviji su podaci koji stižu o meteo uvjetima u kojima se brod trenutno nalazi.

Kraj godine dočekali smo s prvom udaljenijem meteo postajom. Udruga je s vlastitim sredstvima donirala cijelokupnu opremu svojem najmlađem članu koji živi u mjestu Golubić, sjeverno od Knina.
Također u Novu godinu ulazimo s novim postajama i to u Dubravicama te s još jednom u Vodicama.
S dodavanjem novih postaja i broj članova Udruge se povećava, pa osim vlasnika AMP Udruzi su se pridružili i oni koji ih nemaju ili ih misle u skoro vrijeme nabaviti, a veliki su ljubitelji vremena i svojim radom pomažu da cijeli projekt fukcionira i napreduje.

Silno sam ponosan na svoje članove koji pristižu iz raznih struka i sve ovo što smo postigli u kratkom vremenu upravo pripisujem našem upornom radu.. .Tako osim što pratimo vrijeme i donosimo prognoze, brinemo se da vijesti budu aktualne, radimo na uređenju web stranice, programiranju, instaliranjima na računalima, web kamera i postajama...

Nedavno ste na svojim stranicama www.sibenik-meteo.com počeli sa najnovijom tehnologijom prikaza i prezentacijom meteo podataka. Možete li nam kazati o kakvoj se meteo aplikaciji radi?

Riječ je o softwareu koji za razliku od prošlog, vremenske podatke dobivene sa meteo postaja prikazuje u realnom vremenu, upravo u onom u kojem je postaja iste i izmjerila. U prosjeku to je svake dvije minute a kod nekih postaja čak i manje, što je znatno brže od prijašnjeg stanja kad su podaci u pravilu bili vidljivi svakih 15 minuta. Osim toga sami prikaz podataka je mnogi razumljiviji i grafički poboljšan jer se radi u najnovijoj flash tehnologiji. Cijeli sustav je još u beta fazi, a završni radovi su pri samom kraju pa je za očekivati potpuni prelazak na ovaj rad svih postaja u sustavu Šibenik meteo. Uz ovaj program dolazi i mobilna aplikacija tako da su podaci prilagođeni mobitelima.

U Vašem planu rada udruge je i postavljanje web kamera pored automatskih meteoroloških postaja, tako da posjetitelji na Vašem portalu mogu vidjeti prikaze sa web kamera postavljenih u ŠK Županiji. Uskoro će na Vašem portali biti prikaz sa jedne atraktivne lokacije u Vodicama. Možete li nam kazati više o tome?

Da, praksa Udruge je da uz meteo postaje postavlja i web kamere čime korisnik dobiva realnu percepciju vremena na nekom prostoru, a ujedno same kamere koje su kao i postaje u 24h radu imaju i turističko promidžbenu svrhu.
Nedavno smo tako u suradnji sa gradom Vodice te hotelom Olympija na isti objekt postavili panoramsku kameru sa koje se pruža prekrasan pogled na sam grad a sama slika će vjerovatno dodatno pomoći u turističkoj promidžbi grada jer osim što će se vidjeti na stanicama našeg portala, ista će biti ustupljena gradu, hotelu, te svim zainteresiranim.

Zahvaljujemo se gosp. Darku Begiću na odgovorima za portal Infovodice, a ujedno i najavljujemo bolju suradnju sa udrugom Šibenik-meteo od koje ćemo dobivati kvalitetnije meteorološke podatke i prognozu za naše područje

Pročitano 5613 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.