Utorak, 08 Siječanj 2013 22:41

Izgradnja komunalne infrastrukture u 2013.

komunlni-sustav-plava-plaza
Na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vodica izglasan je i proračun za 2013. godinu. U ovogodišnjem proračunu osigurana su planirana sredstva za nastavak programa započetih u prošloj godini, pa tako među velikim komunalnim investicijama je nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava Vodice-Srima-Tribunj-Prvić a vrijedno je i spomenuti uređenje popularne vodičke Poljane ili Trga kneza Branimira te rekonstrukciju, odnosno izgradnju gradske tržnice i ribarnice.

Više informacija o realizaciji navedenih projekta dobili smo od gosp. Marka Lugovića, pročelnika Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo, koji nam je također ustupio i foto dokumentaciju

Uređenje tržnice

trznica3d1Prijedlog izgleda nove tržnice
Nakon što Gradsko vijeće Grada Vodica potvrdi novi prostorni plan, pristupit će se ishodovanju potvrde glavnog projekta i same realizacije, koja bi se moglo dogoditi u drugoj polovici godine.

Prema planu tržnica bi bila cijela kvalitetno natkrivena dok bi prostor ribarnice bio odvojen te primjereniji prodaji ribe od sadašnjeg kako i dolikuje propisima koji definiraju takvu vrstu prodaje.

 

Uređenje Poljane park-rasvjetaTrg Kneza Branimira - idejno rješenje rasvjeteRadovi na uređenju trga trebali bi započeti danas a uključuju prvu fazu konačnog uređenja trga koja se odnosu na infrastrukturu.
Naime, kako je poznato stari dio grada još uvijek je na nezdravim salonitnim cijevima koje bi se ovim putem zamijenile novim modularnim od čeličnog lijeva i to na potezu od Trga pa sve do stare škole kuda se stari vod proteže. U tu svrhu trebati će vršiti iskope i u ulici Prvomajska i fra Pija Fržopa.
Uz vodovodne radove planirana je i rekonstrukcija postojeće kanalizacijske mreže koje dobar dio funkcionira još na starim kamenim kanalima tzv. kolovađama, kao i izgradnja dijela nove kanalizacije na koju će se sutra priključivati budući kanalizacijski sustav ovog područja.

Sve to u konačnici biti će pokriveno novim asfaltnim slojem i pješačkom stazom po obodu trga od betonskih kocaka s novim zelenim pojasom. Radovi na samom parku uključuju u ovoj fazi samo izradu novog obodnog zida te temelje i kablove za obodne rasvjetne stupove.

Što se rasvjete tiče ona će se voditi načelima energetske učinkovitosti. Naime jedan dio rasvjete onaj cestovni bio bi na klasičnoj niskonaponskoj energetskoj mreži dok bi pješački i parkovni dio bio na obnovljivim izvorima odnosno u ovom slučaju na solarnim panelima koji bi bili postavljeni na objektu gradske uprave u neposrednoj blizini.

 

Kanalizacijski sustav

komunlni-sustav-plazaradovi na postavi kolektorskog sustava kroz Plavu plažu
Radovi na kanalizacijskom sustavu odvijaju se kontinuirano već zadnjih 5 godina.
Trenutno je pri završetku izrada projektne dokumentacije koju su za kanalizacijski sustav Vodice-Srima-Tribunj-Prvić ugovorile Hrvatske vode s konzorcijem projektanata na čelu s Brodostrojarskim institutom iz Zagreba. Njome će biti definirano sve ono što do sada nije isprojektirano, a u najvećoj mjeri radi se o sekundarnoj mreži odnosno priključku do gotovo svake kuće.

image0011karta kanalizacijskog sustavaTemeljem do sad izrađene dokumentacije i dobivenih Potvrda glavnih projekata te izrađene studije isplativosti, namjera je aplicirati izgradnju jednog dijela sustava i na predpristupni IPA fond Europske unije u visini od 10 milijuna eura. Radi se o izgradnji samog uređaja za pročišćavanje kao i dovodnih kanala iz pravca Vodica odnosno Tribunja koji bi omogućili priključak postojeće mreže na uređaj.

Paralelno s ovom aplikacijom priprema se i aplikacija za kohezijske fondove EU koji se otvaraju po ulasku u EU u lipnju 2013 a kojom bi se obuhvatila izgradnja preostalog sustava.
Sveukupno radi se o iznosu od 45 milijuna eura od kojih će se bespovratno oko 70 % osigurati iz navedenih fondova dok bi se ostatak podijelio između Grada kao krajnjeg korisnika i države odnosno njenih pojedinih institucija zaduženih za ovu problematiku.

Trenutno se na području Vodica vrše radovi na postavi kolektorskog sustava kroz Plavu plažu u sklopu kojih radova će se izgraditi i objekti dvaju crpnih stanica ali bez opreme, te se u ulici Lasan Ante Kabalera vrše radovi na izgradnji crpne stanice koja bi omogućavala spoj Srime s Vodicama odnosno uređajem za pročiščavanje. I jedni i drugi radovi trebali bi biti završeni do 15. travnja 2013.

Program uređenja obalnog pojasa

marko-lugovicMarko Lugović - pročelnikPlažno obalni prostor uređuje se svake godine sredstvima Grada i županije u iznosu od cca 500.000 do 600.000 kn. Inače Ministarstvo turizma odobrilo je Gradu iznos od 89.000 kuna za program uređenja obalnog pojasa na kojeg se Grad Vodice kandidirao u prošloj godini.

Tim programom po prvi put bi se za cjelokupni obalni pojas Grada Vodica uključivo i otok Prvić izradili elaborati vjetrovalnih klima te definirali hidrodinamički modeli s utjecajima mora na obalni pojas. Ovo je vrlo važan korak za drugu fazu koja u sebi nosi izradu dokumentacije i same radove kako bi se svi objekti koji se na ovom području misle graditi bilo od strane grada ili privatnih investitora radili sa što kvalitetnijim ulaznim parametrima i na što je moguće prihvatljiviji način i za okoliš i za samu vrijednost investicije. Također ova dokumentacija i prvi je korak k podnošenju aplikacije za bespovratna sredstva na koja nam je također želja kandidirati a koja se dodjeljuju za uređenje plažnih prostora - kazao je gosp. Marko Lugović.

Pročitano 5990 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.