Subota, 21 Rujan 2019 12:27

Dok se mladi bendovi brzo raspadaju, vodički Spectrum samo ide dalje. Nedavno su proslavili i svoj četvrti rođendan

Vodički bend Spectrum koji okuplja mlade od 19 do 26 godina 1. rujna je proslavio svoj četvrti rođendan. Ovaj bend opisao bi se kao mladi funk/soul/rock  bend sastavljen od sedam različitih karaktera koje ispunjava i zajedno povezuje dobra muzika, a do sada su skupili 80 pjesama.

-    Sviramo različite covere poznatih domaćih i stranih glazbenika kao što su Stevie Wonder, Jinx, Dino Dvornik, Joe Cocker itd.. Usmjereni smo uglavnom na žanrove poput funka, soula, rocka te ponešto jazza. Iako se svi pomalo razlikujemo po glazbenom ukusu, u Spectrumu smo se  pronašli baš u onom što sviramo, pričaju nam iz benda. Spectrum čine: Tajna Zorica (vokal),  Josip Šprljan (gitara), Ante Juričev Martinčev (bass), Toma Cukrov (klavijature), Marko Mačukat (trombon), Ante Marić (truba) i Ivan Ivas (bubnjevi). -    Većina nas živi/radi/studira u blizini Vodica tako da se držimo zajedno i nije nam problem sastajati se i odrađivati svirke. Među nama prevladava pozitivna energija koja je ključ postojanja. Mladi smo, veseli,  puni energije i pozitive, uvijek se šalimo i trenutke provodimo u veseloj atmosferi. 
Spectrum im je druga obitelj Osim što su glazbene kolege, međusobno su i prijatelji i bend im zaslužuje mjesto druge obitelji u njihovim životima. I ono što je najbitnije, kroz svu tu zezanciju i lijepe trenutke, zajedno muziciraju i uživaju u glazbi. - Trzavica u našem bendu nema, ako i ima vrlo su rijetke. Naravno da se u nekim stvarima ponekad  kose naša mišljenja ali uvijek postoji dogovor i na taj način se sve riješi. Ali riječ je o sitnicama.  Kao 'glavu' benda istaknuli bi bubnjara Ivana Johna Ivasa bez kojeg ovog benda nebi ni bilo. Ivan strpljivo dogovara svirke te se kod njega i odvijaju probe. -    Osim toga u bendu smo svi ravnopravni kad je riječ o muzici. Prije nastanka Spectruma, bubnjar Ivan je svirao zajedno u bendu s našim gitaristom Josipom, dok je basist Ante imao svoj bend s našom vokalisticom Tajnom.  S obzirom da su se momci znali već iz Vodica i muzički su kolege, Ivan je izrazio želju da osnuje nekakav funk/soul bend, što se i ostvarilo. Poznanstva su tu bila i s klavijaturistom Tomom kojem se svidjela ta i deja i odmah je pristao na nju. -    Nakon dva mjeseca peteročlanog Spectruma shvatili smo da nam nešto nedostaje te smo odlučili u bend pozvati trombonistu Marka i trubača Antu  bez kojih ovaj bend nebi bio to što je sad. 
O samom osnutku benda Kad su osnovali bend, par mjeseci su razmišljali o imenu benda. Bilo je tu puno prijedloga od svih.  -    Htjeli smo da ime benda bude kratko, jasno i da zvuči funky, odnosno da asocira na muziku koju sviramo.  Jednom prilikom netko je od nas predložio ime Spectrum, što nam se svima svidjelo i odmah smo pomislili to je to! Do sad su odradili do 200 svirki, a i redoviti su sezonski izvođači u resortu Solaris.

-    One koje su nam baš ostale u srcu i koje bi istaknuli su nastup na festivalu Kulturaljka u Šibeniku kao predgrupa Hladnom Pivu, sve naše gaže u šibenskom klubu Azimut,  koncerti na glazbenom festivalu Evo Ruke u Splitu te Vodičku feštu gdje smo svirali kao predgrupa Općoj Opasnosti, a nedavno smo odsvirali i prvo vjenčanje. Spectrum je nastao isključivo kao cover bend, a razmišljali su i o autorskim stvarima. Nadaju se da će biti nečeg takvog u skorijoj budućnosti. - Kad smo tek nastali kao bend, probe smo imali svaki vikend po dva do tri sata. Kako smo počeli učestalo odrađivati svirke na taj način bi ponavljali i utvrđivali pjesme tako da nije bilo potrebno toliko često održavati probe. Sad se nađemo tu i tamo ako treba skinuti neku novu stvar. Probe se odvijaju kod našeg bubnjara Ivana u prostoriji koja je namijenjena za muziciranje.

O članovima benda i studentskim obavezama Rado bi primili nove članove s nekim zanimljivim instrumentima, ali za sad su zadovoljni ovim što imaju. - Isto tako nas  je već  sedmero u bendu pa bi bilo malo teže uskladiti sve da nas je više. Zamjene imamo po potrebi odnosno ako netko od nas ne može prisustvovati nekoj bitnijoj svirci. Od osnutka benda pa do danas neki od njih su prošli srednju školu, dok su drugi već bili na fakultetu. Sad ih je većina na fakultetu dok ima i onih koji rade. -    Usklađujemo te obaveze s bendom neosjetno. Uglavnom smo studenti u Zadru i Šibeniku (dok je naš trombonist zagrebački student koji tijekom zime kad god može i kad je kući zasvira s nama). Daljina od studentskih gradova nam ne stvara problem, a što se tiče obaveza uvijek se stvori vremena i prostora za svirku - istaknuli su nam za kraj.

 

 

Više informacija

  • Headline: Nadaju se da će imati i nešto svoje autorsko u skorijoj budućnosti
Pročitano 4974 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 21 Rujan 2019 13:44

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.