Srijeda, 16 Lipanj 2021 21:24

U razgovoru s Ivicom Begićem novim načelnikom Stožera civilne zaštite grada Vodica

Priključio se DVD-u Pirovac s 15 godina, 1997. godine je završio prekvalifikaciju za vatrogasnog tehničara, 2001. godine je izabran za zapovjednika DVD-a Pirovac, a na mjestu zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Vodica je od lipnja 2012. godine. Unatrag nekoliko dana izabran je za načelnika Stožera civilne zaštite grada Vodica

Još od 1993. godine Ivica Begić je počeo gasiti požare baš kao i cijela njegova generacija. DVD-u Pirovac priključio se već s 15 godina.

- Sjećam se i svog prvog požara. Danas je to na području Općine Tribunj, zapadna strana brda Kozara, na kojeg sam išao u novim starkama. Starkama koje sam kupio od berbe višanja. Kada sam se vratio sa požara od starki su ostale samo špigete  – započeo je Ivica Begić.

Poslije je „posudio“ od oca vojne čizme. I tako je sve krenulo. Već narednih godina bio je stalni sezonac i voditelj smjene.

- Osjećaj da ste korisni u društvu vam uđe pod kožu – nastavlja načelnik Stožera civilne zaštite grada Vodica.

2001. godine je izabran za zapovjednika DVD-a, a od 2004. godine je postao profesionalni vatrogasac u DVD-u Pirovac. Kad je  vidio da nema mogućnost daljnjeg napredovanja uzeo je stvar u svoje ruke.

- Upisao sam stručni studij sigurnosti, smjer zaštite od požara, te stekao naziv stručnog prvostupnika, inženjera sigurnosti i zaštite. Potom sam završio specijalistički diplomski stručni studij i dobio naziv stručni specijalist inženjer sigurnosti i zaštite. Na radnom mjestu zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Vodica sam od 2012. godine – nastavlja Begić.

I tako dan po dan, godinu po godinu izniman trud i požrtvovnost su se isplatili.

- Prošli tjedan je gradonačelnik grada Vodica donio odluku o osnivanju Stožera civilne zaštite Grada Vodica, te sam imenovan načelnikom Stožera. Kad me nazvao na telefon i priopćio mi svoje planove, razmišljao sam o svemu. Mogu li više dati kao operativac ili načelnik? Međutim, kada smo na sastanku razgovarali o ustroju civilne zaštite, te sam vidio da imamo iste planove i punu podršku, imenovanje za načelnika Stožera sam s ponosom prihvatio – govori nam Begić.

Uz iznimnu zahvalnost gradonačeniku grada Vodica, Anti Cukrovu, što je baš njega izabrao za načelnika, Begić nije krio zadovoljstvo.

Kako su u Stožeru uz Ivicu Begića zamjenik i članovi koji čine tim stručnjaka sve odluke mu je lakše donositi, posebno sada na početku obnašanja funkcije i u vrijeme pandemije koronavirusom. Većinu radnog dana provodi rješavajući tekuće probleme za normalno obavljanje djelatnosti, a nešto radnog vremena mu ode na planski ugovorene obaveze. U svakom slučaju odgovornost je velika.

- S obzirom da nam Stožeri u zadnjih 15-ak mjeseci diktiraju način života iznimno je zahtjevno obnašati ovu funkciju. Ulogu donošenja odluka je preuzeo nacionalni Stožer, dok županijski i gradski, odnosno općinski Stožeri mogu samo pooštriti mjere. Koristim i ovu priliku i upozoravam sve turističke i ugostiteljske djelatnike da se pridržavaju svih propisanih mjera Stožera i HZJZ u cilju što uspješnije i duže turističke sezone, budući da je turizam  naša glavna gospodarska grana – dodaje Begić.

Drago mu  je da su ljudi svjesni i odgovorni  i na taj način pokazuju odgovornost ne samo za sebe nego i  za svoje goste.

- Imamo upite iz Turističke zajednice, od ugostitelja i iznajmljivača. Sigurnost i turizam su dva usko povezana pojma. Prije 10 godina sigurnost je bila na 4. mjestu kod odabira turističke destinacije, dok je danas po nekim istraživanjima na drugom mjestu – nastavlja Begić.

Revizije svih planskih dokumenata je prvo što načelnik Stožera Begić ima u planu napraviti uz jačanje načela supsidijarnosti, prema kojem će na velike nesreće ili katastrofe angažirati sve vlastite sudionike i operativne snage.

- Tu  prvenstveno mislim na udruge građana i građevinsku operativu, gdje je grad Vodice izuzetno jak. I prije pandemije Stožer se osim redovnih aktivnosti morao sastajati zbog raznih nepogoda.
Sjetimo se snježne mećave 2012. godine, bujičnih kiša 2014. i 2015. godine, požara….U poplavama  je velik obol u smanjivanju šteta dala postrojba Civilne zaštite, koju moramo ponovno ojačati.
Kroz pandemiju vidjeli smo koju su žrtvu na sebe preuzeli zdravstveni djelatnici, policija, timovi Gradskog društva crvenog križa koji su odradili izvrstan posao, društvo dobrovoljnih darivatelja krvi koje je cijelo vrijeme pandemije organiziralo akcije darivanja, atrogasne snage koje su obavljale svoju djelatnost, HGSS… Svaku operativnu snagu smatram jednako važnom za sigurnost. I hvala svima na tome.
ozivam sve građane koji mogu da se priključe jednoj od operativnih snaga sustava; bilo da daruju krv i na taj način pomognu široj zajednici – napominje Begić.

Uz problem oko pandemije veliki su problem i požari, a turistička sezona već kuca na vrata.

- Vatrogasna sezona je usko vezana za meteo uvjete, koji trenutno nisu povoljni. U zadnjih 30 dana po lokalnim meteo postajama, palo je manje od 2 litre po m2 kiše. I na žalost nije u najavi – nastavlja Begić.

Uz meteo uvjete, profesionalni i iskusan kadar bitno je ulaganje u osobnu zaštitnu opremu.

- Što se tiče opreme prije svega ulaže se u osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca na način da se povećava njihova sigurnost jer su oni najvažnija karika sustava. Osim osobne zaštitne opreme ne manjka im ni druge opreme. Kao sustav jačaju i u posljednje 3 godine su zaposlena 2 profesionalna vatrogasca, te su kupljena 2 nova vatrogasna vozila. Sva sredstva su osigurana u proračunu grada Vodica. DVD Vodice je dobio na korištenje vatrogasno vozilo od Robnih zaliha Ministarstva gospodarstva, a od 01. lipnja zaposleno je 7 sezonskih vatrogasaca, od kojih su 2 djevojke. Veseli nas i ponovno aktiviranje DVD-a Prvić Šepurine, gdje su zaposlena 2 sezonska vatrogasca – dodaje Begić.

Kontinuiranom ulagnju u prilog ide i podatak da već ovaj četvrtak u Zagrebu, JVP Vodice preuzima kompletno opremljenu vatrogasnu autocisternu u okviru projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbe RH“ u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., koju vodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Uz nadu da će sezona proći sa što manje požara i da neće biti primorani pooštravati mjere zbog korona virusa načenik Begić je  još jednom apelirao

- Samo odgovornim ponašanjem i pridržavanjem mjera smanjujemo mogućnost širenja virusa, a svim operativnim snagama želim što mirniju sezonu.

 

Pročitano 60822 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 16 Lipanj 2021 21:56

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.