Subota, 11 Lipanj 2022 20:07

Javna vatrogasna postrojba Grada Vodica obilježava 10 godina osnivanja: 'Djelatnici su najvažnija karika lanca'

Javna vatrogasna postrojba Grada Vodica danas obilježava 10 godina osnivanja i uspješnog rada u zaštiti i spašavanju građana i imovine u na području grada Vodica, ali i šire. Krenuli su sa skromnom i posuđenom opremom, a danas su jedna od najbolje opremljenih postrojbi. Povodom ove obljetnice razgovarali smo sa zapovjednikom Ivicom Begićem o samom početku, putu do osnivanja, edukaciji djelatnika, raznim intervencijama i budućnosti postrojbe, ali i prezentaciji koju pripremaju u ponedjeljak za građane.

U ponedjeljak 13. lipnja od  18 do 21 sati Javna vatrogasna postrojba Grada Vodica poziva sve građane da im se pridruže na Obali Vladimira Nazora ispred zgrada Gradske knjižnice Vodice i Turističke zajednice.

- Zamisli smo „Tehničko – taktičku prezentaciju“  u kojoj ćemo prezentirati veći dio naše opreme i vozila. Također ćemo i demonstrirati neke taktičke vježbe kao što su evakuacija i gašenje objekta, spašavanje unesrećene osobe s visine, tehnička intervencija spašavanje uslijed prometne nezgode, prezentacija desantne opreme za gašenje požara otvorenih prostora i slično – otkrio nam je zapovjednik Ivica Begić.

Cilj im je približiti svoj rad i svoju opremu građanima i gostima, koji će moći okušati rad s njihovom opremom uz mjere zaštite i stručni nadzor vatrogasaca. Bit će zanimacije i za njihove najbolje prijatelje – djecu!

Put do osnivanja naše javne vatrogasne postrojbe

Kako je došlo do osnivanja Javne vatrogasne postrojbe Grada Vodica? Naime, Gradsko vijeće Grada Vodica je u srpnju 2011. godine usvojilo Plan zaštite od požara, na temelju procjene ugroženosti od požara. Tim se planom prikazuje stvarni broj, veličina, smještaj i ustroj vatrogasnih postrojbi odnosno dobrovoljnih vatrogasnih društava te njihova područja djelovanja i odgovornosti.

- Navedeni plan je definirao da je za Grada Vodice potrebno osnovati javnu vatrogasnu postrojbu. Izrađivač je uzeo u obzir broj intervencija na području Grada Vodica, moguće ugroze, povećanje broja stanovnika, povećanje broja dolazaka i noćenja gostiju i slične parametre i kao logično rješenje je povećanje zaštite stanovništva osnivanjem javne postrojbe.

Samo nakon dva mjeseca, točnije 5. rujna 2011. godine, Gradsko vijeće donosi Odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe. Tu treba zahvaliti tadašnjoj gradonačelnici Branki Juričev – Martinčev i gradskim službama koji su osigurali sve da takva Odluka može ići na Gradsko vijeće. Odmah je izabrano i Upravno vijeće koje je usvojilo potrebne akte, raspisivalo i provodilo natječaje i druge potrebne formalnosti da bi postrojba operativno započela s radom 11. lipnja 2012. godine – priča nam Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice.

Oprema na početku, oprema danas

Svaki početak je težak. Sva oprema koja je korištena je oprema od dobrovoljnog vatrogasnog društva, što je regulirano Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama. 2012. godina je bila izrazito požarna godina. Najoperativnije vozilo koje je onda imalo manje od dvije godine starosti je više bilo na servisu nego na terenu, zbog problema s elektronikom.

- Tu su nam uskakale kolege iz susjednih postrojbi koji su nam posuđivali svoja vozila. DVD-i Tisno, Pirovac i JVP Šibenik. Hvala im na tome. Nedostatak radio veza je bio izraziti problem i tu nam je uskočio županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, koji nam je posudio dio svojih stanica. Ono što smo odmah nabavljali je osobna zaštitna oprema za vatrogasce, imajući u vidu da nošenje iste nema alternativu. Ostalo smo pomalo nabavljali, svaku godinu dio po dio.

Danas, deset godina poslije jedna su od najbolje opremljenih postrojbi. U 10 godina su nabavljena 4 nova vozila, od kojih je osnivač odnosno Grad Vodice osigurao financijska sredstva za 3 vozila. Jedno vozilo je nabavljeno putem fondova Europske unije, a svoj obol u opremanju postrojbe je imala i županijska vatrogasna zajednica i Hrvatska vatrogasna zajednica. 

- Kupljena je oprema za spašavanje u prometu, oprema za spašavanje s dubina i visina, termo kamera, izolacijski aparati s bocama, oprema za akcidente, razne pumpe za ispumpavanje, zračni jastuci…teško je to sad sve nabrojiti. Kao zapovjednik mogu reći da imamo dovoljno, ali da je cilj imati još više modernije opreme.

Postrojba se početkom godine prijavila na poziv Ministarstva unutarnjih poslova na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, te su prijavili projekt „JVP VODICE – Nabava nove vatrogasne opreme i alata zbog zamjene uništene i rashodovane opreme i alata na vatrogasnim intervencijama saniranja posljedica potresa u Sisačko – moslovačkoj županiji“, koji je u cijelosti prihvaćen te je 26. travnja 2022. g. potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava.

- Radi se o 485.789,00 kn bespovratnih sredstava koje će namjenski utrošiti na nabavku opreme i potrebnog materijala. Sami smo to odradili bez usluga konzultanata. Također, Vatrogasni dom je stari objekt te smo dosta financijskih sredstava i radnih sati djelatnika utrošili u opremanje vatrogasnog doma, u cilju podizanja operativne sposobnosti i ugodnijeg radnog okruženja.

JVP Vodice započela je s 15 vatrogasaca, danas ih ima 19

Nedostatak opreme u početku su kompenzirali djelatnici svojim trudom i zalaganjem. I svi su imali iskustva kao vatrogasci u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, što je iznimno bitno, jer su dobili iskusne vatrogasce.

- Započeli smo s 15 operativnih vatrogasaca. Jednog kolegu smo otpratili u mirovinu, a zaposlili smo pet novih vatrogasca. Danas ih imamo 19 i jednu kolegicu na radnom mjestu administrativno –financijsko – knjigovodstvena referentica. Sukladno planskim dokumentima, nedostaje još 3 operativna vatrogasca.

Djelatnici su najvažnija karika lanca. Dosta pažnje posvećuju u osposobljavanju i usavršavanju te u nabavci osobne zaštitne opreme koja je prva i posljednja linija obrane.

Najteže godine i najteže intervencije

- Najteža intervencija je svaka ona sa smrtnim ishodom, bilo da se radi o prometnoj nezgodi ili o požaru. Te intervencije ostavljaju tragove. I pitanja. Od teških intervencija sjećamo se velikih požara otvorenih prostora koji traju danima i iscrpljuju djelatnike i opremu, sudjelovali smo u gašenju takvih požara u našem zaleđu, na prostoru cijele Šibensko – kninske županije, u Zadarskoj i Splitsko - dalmatinskoj županiji. Izražajne su bile 2012. i 2017. godina.

Sjetimo se bujičnih kiša koje su pogodile Vodice i Tribunj 2014. i 2015. godine i Zadar 2017. godine. Sudjelovali su u saniranju posljedica poplave u Gunji. Nedugo nakon potresa u Sisačko – moslovačkoj županiji su upućeni s timom za spašavanje iz ruševina te je na toj intervenciji sudjelovalo ukupno 15 vatrogasaca.

Posao je znalo obilježiti i puno anegdota...

- Zadnja je bila nedavno, mala djevojčica je zatvorila balkonska vrata i roditelji nisu mogli ući u kuću i tu se tražila naša intervencija, što je uobičajno. Kad su vatrogasci ušli u kuću, djevojčica ih zbunjeno gleda i kaže „puno tata“. Smijehom smanjujemo stres kojeg je puno u našem poslu.

Budućnost postrojbe, nova oprema i vatrogasni dom

Ljudski kadar je najvažniji i budućnost ove postrojbe je na ljudima. Provođenjem usavršavanja i osposobljavanja, teorijske i praktične vježbe su jamac povećanja operativne sposobnosti, a to je osnovna zadaća ove djelatnosti. Naravno, u planu je i nabavljanje nove opreme i vozila i izgradnja novog vatrogasnog doma iz fondova Europske unije.

- Na kraju koristim priliku da se zahvalim svima koji su obavljali i sad obavljaju izvršnu i predstavničku vlast, gradskim službama, članovima i predsjedniku Upravnog  i Vatrogasnog vijeća,  kolegama zapovjednicima i vatrogascima iz drugih postrojbi, članovima i vodstvu DVD-a Vodice, županijskom vatrogasnom zapovjedniku, ostalim ustanovama i udrugama, a naravno najviše svim djelatnicima postrojbe. Hvala Vam svima na prvih 10 godina – naglasio je na kraju zapovjednik Begić.

Pročitano 2782 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.