Srijeda, 01 Lipanj 2016 15:37

Nad jamom Golubinka u Tišnjanskoj Dubravi održana je komemoracija i misa za 300 nevinih žrtava

Jedna od svibanjskih komemoracija komunističko partizanskih žrtava, i žrtava križnih ratni i poratnih puteva hrvatskog naroda održana je u nedjelju 29. svibnja 2016. na Golubinki, Dubrava Tisno. Među 1.700 otrkrivenih i neotkrivenih, nažalost još uvijek i svih ne ekshumiranih jama i zatrpanih rudnika je i jama Golubinka, u ćijem crnilu se nalaze kosti od oko 270 nedužno mučki ubijenih hrvatskih žrtava. Jedini grijeh zbog kojeg su brutalno ubijeni, tako blizu svojih najmilijih, a opet desetljećima daleko da im se nije smijelo ni prići, je to što su bili Hrvati katolici.

 

Poput svih drugi jama i masovnih grobnica pobijenih Hrvata i Golubinka je bila skrivana i zatrpavana prijetnjama i strahovima od komunističkog zločinačkog režima, da se pored nje moralo prolaziti pognute glave, u mrtvoj tišini u kojoj joj se ni ime nije smijelo spomenuti. Polustoljetno skrivanje Golubinke, i svih drugi 1.699 Golubinki po Sloveniji, Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bilo je neotuđivo pravo hrvatskog naroda, hrvatskih domobrana, na mirnodopsku, nenasilnu i demokratsku borbu za neovisnost, samostalnost i slobodu Lijepe Naše.

Znalo se da bez slobode i neovisnosti jame križnih puteva hrvatskog naroda, žrtava velikosrpskog jukomunizma, zauvijek bi ostale neotkrivene, neoznačene i za povijest izučene, te kao takve u temelje slobodne i europske Hrvatske ugrađene. Potvrđuje to i desetljeća skrivana Golubinka, Bleiburg Vodica i vodiškog kraja, o kojoj su se mladi upoznavali u mraku roditeljskih kuća, zamračenim lokotima straha da se ne čuje van zidova.

No, istina ne bi bila istina kada bi zauvijek ostala u strahu i mraku laži onih kojima smeta, i koji su je napravili. Jame i rudnici u kojima su komunisti zatrpali i zabetonirali i žive hrvatske nacionaliste domobranskih težnji što krasi sve slobodne i neovisne europske zemlje i narode zvale su i poticale, snažile i ohrabrivale hrvatske branitelje u osobodilačkom Domovinskom ratu. I mogle su im biti poticaj zato što se, prvi put u povijesti nepotrebne podijeljenosti Hrvatske, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana, sve te diobe i razlike ujedinjuju, što je i bila pobjednička snaga Hrvatske vojske.

Svi putevi u Hrvatskoj vodili su tada u samostalnost i slobodu, kao što su i zadnje svibanjske nedjelje 2016. godine svi putevi šibenskog kraja vodili, i doveli više od dvijesto ćuvara spomena na žrtve bačene u jamu Golubinka. Ni oblaci što su se šetali toga nedjeljnog poslojepodneva po nebeskim prostranstvima nije omelo, nažalost u najvećem broju, stare da se, gotovo, posrčući s kamena na kamen popnu do Golubinke.

Nadamo se, i vjerujemo u hrvatsku mladost, jer to i jest cilj Hrvatskog Domobrana, da će slijedećih godina putem stari, i sa starim, dolaziti sve više i mladi na Golubinku. Jer, oni ostaju ćuvari Golubinke, i svih drugi Golubinki, kako iz vremena Drugog svjetskog rata i porača, tako i iz perioda oslobodilačko Domovinskog rata. To i zbog toga što iz perioda pobjedničko oslobodilačkog Domovinskog rata se još uvijek traži oko 1.700 nestali hrvatskih branitelja, domobrana. Simboličan broj, svaki nestali i traženi hrvatski branitelj na jednu neotkrivenu i neistraženu Golubinku.

Hrvatski Domobran, Vinko Đotlo

13335531_1689755497943938_6674992487209303331_n.jpg

Više informacija

  • Foto izvor: Facebook stranice ŠK županije
Pročitano 4430 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 01 Lipanj 2016 15:39

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.