Subota, 21 Listopad 2017 13:15

Krezubi Snjegović

Napisao

Veliki sam ljubitelj serijala romana o Harry Hole-u, norveškoga pisca i glazbenika Jo Nesbø-a. Pročitao sam sve što nudi lokalna gradska knjižnica, osim zadnjeg u nizu ( Žeđ ). Nesbø je jako popularan u našim krajevima i njegovi romani su rado čitani. Znam da je popularan među mojim sugrađanima jer u knjižnici uvijek na polici fali par knjiga. Zbog toga je filmska ekranizacija "Snjegovića" ,sedmog romana iz serijala, izazvala dosta zanimanja od strane fanova. Osobno sam se jako veselio Snjegoviću jer je Nesbø u svojim intervjuima često spominjao da ljubomorno čuva lika Harrya Holea i da njegovo prebacivanje na filmsko platno ne želi prepustiti bilo kome. Pa kad je napokon pokazan placa gore od strane autora posmislio sam da je to - to.

Da, Jo Nesbø je odbijao bilo kakavu ideju filmske adaptacije romana o Harry Holeu. Iako je snimljen film "Lovci na glave" po njegovom istoimenom romanu koji se pokazao kao jako dobar, Nesbø je čekao pravu ponudu. Kada se prije par godina veliki Martin Scorsese zainteresirao za Snjegovića , Jo Nesbø je pristao. Šuškalo da će Martin film režirati, a intenzivno se tražilo glavnog glumca.

No malo po malo sve priče oko toga su zamrle no ipak Scorsese od projekta nije odustao. Umjesto da režira odlučio je biti producent, a redateljska palica pala je u ruke Tomasu Alfredsonu , švedskom redatelju koji je režirao vrlo dobri "Dečko, dama , kralj, špijun" nastao prema romanu Johna Le Carrea. Glavan uloga je dodjeljena Michaelu Fassbenderu kojeg su okružili provjerenim glumačkim imenima poput Charllote Gainsbrough, Rebbece Ferguson , J. K. Simmonsa , Toby Jonesa te među njima povratnik na filmska platna, bar što se tiče ozbiljnijih projekata, Val Kilmer.

I što nam je na kraju servirala ova ekipa?

Nakon odgledanog filma ostao mi je bljutav okus u ustima. Naime, film počinje prekrasnim kadrovima Norveške koji se vuku kroz cijeli film. Sniman na lokacijama u Oslu i Bergenu donosi nam, iako prekrivene snjegom i ledom, krasne Norveške pejzaše. Jednostavno poželite planirati putovanje tamo, a ako vam to dođe od mene, koji se rijetko pomakne iz Vodica, onda znate da su kadrovi impresivni.

Radnja u početku, uz manje promjene, slijedi knjigu i oni koji su istu čitali lako će je pratiti. No ako niste čitali onda nastaje problem, jer upoznavajući se sa likovima oni ostaju mlaki i nedorečeni.
Harry je predstavljen kao pijanac, što on u knjizi i je, jer se budi po parkovima i to je to. U filmu ne doznamo zašto je on pijanac, neznamo kakav je njegov odnos sa Rakel. Katrrine Bratt, u knjizi gotovo ravnopravan lik je u filmu svedena na Harryjevu misterioznu partnericu. Arve Stop , lik kojeg je utjelovio J.K. Simmons, je totalno nebitan za radnju filma toliko da se moglo slobodno bez njega. Protokom filma , nadate se nekimodgovorima, ali jednostavno ih ne dobivate. Samo nova pitanja uz poneke očite nelogičnosti. Priča se gradi i gradi i na kraju jednostavno ispuše. Posljednih deset minuta filma u kojem je naravno završni obračun su toliko loše snimljeni ili pak montirani da sam baš doživio totalni antiklimaks. Sve skupa imao sam osjećaj kao da se netko u montaži zaigrao škarama pa izrezao dijelove scena. Jer mi je dosta puta prošlo kroz glavu "zašto sad ovo?" "odakle sad ovo?" pa sam na internetu malo provjerio naišao na redateljevu izjavu da čak 10-15 % predviđenih scena nije snimljeno zbog ovih ili onih razloga što se doista osjeti u filmu.

Ovo je mogao i trebao biti u najmanju ruku jako dobar film. Jer ekipa ispred i iza kamere je već dokazala da zna svoj posao. No u samom pristupu snimanju filma nešto je pošlo u krivo. Jednostavno je nedopustivo ne snimiti 10-15 % scena , ako je redateljeva izjava točna, i onda u montaži nešto skrpati i to pustiti kao završni proizvod. Glumci, iako su jako dobri, se nisu potrudili ni oko norveškog ili bar skandinavskog naglaska.
Ali to je opet stvar postprodukcije i pristupa materijalu iz kojeg se snimalo. Jer, primjetio sam, Harry Hole u filmu se izgovara kao "Heri Hol" , čisto engleski. Iako se ime glavnog lika ustvari izgovara "Hari Hule" ili "Hula", bolje bi vam to objasnio netko potkovaniji u norveškom. Sitnica, ali pokazuje na loš pristup filmu. Šteta.

Pročitano 3276 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.