Subota, 05 Siječanj 2013 12:31

Za kulturu iz proračuna preko 2 milijuna kuna

naslovna-lpKGU Longplejka - jedna od novijih kulturnih udruga na području grada Vodica
Proračunom Grada Vodica za 2013. godinu planirano je za potrebe u kulturi izdvojiti ukupno 2.259.500,00 kuna.

Na području Grada registrirano je 56 gradskih udruga, od toga 14 kulturnih. Sredstva planirana gradskim proračunom za rad tih udruga imaju za svrhu omogućiti njihovo djelovanje, razvoj kulturnog stvaralaštva i amaterizma, te obogaćivanje kulturnog, umjetničkog i zabavnog života svojih građana. Niti ove godine, bez obzira na situaciju, udrugama nisu smanjena proračunska sredstva. Štoviše zbog osnivanja dvije nove: ženske klape Parone i Kulturne udruge Longplejka, iznos je uvećan i iznosi 423.000,00 kuna. Kao i dosada najviše je sredstava dodjeljeno Vodičkoj glazbi kao najdugovječnijoj udruzi koja okuplja velik broj članova i kroz Malu školu glazbe odgaja nove naraštaje glazbare, zatim Pjevačkom zboru Lira, te poznatim vodičkim klapama Bunarima, Oršulicama i Godimentima. Slijede Vodiške perlice koje marljivo čuvaju vodičku etnološku tradiciju i narodne običaje, Likovna udruga More i Vodičke mažorekinje, pa zatim ostale manje udruge.
Na stavci za kulturu ove su godine, osim planiranih 1.366.500,00 kuna za financiranje redovitih programskih aktivnosti ustanova u kulturi: Gradske knjižnice i Pučkog otvorenog učiliša pod čijim je okriljem i Memorijalni centar Faust Vrančić u Prvić Luci, našla još i sredstva za opremanje i uređenje novih prostorija Knjižnice, te sredstva za digitalizaciju kina u vodičkom Kulturnom centru.
Za završetak uređenja i preseljenje Knjižnice u novouređenu zgradu planirano je utrošiti još 250.000,00 kuna. Nakon godina provedenih u neadekvanim iznajmljenim prostorima, otvorenje nove Knjižnice koje je planirano početkom ove godine, omogućit će djelatnicima i korisnicima bolje uvjete, a sigurno će privući i nove članove. Nova će se knjižnica prostirati na dva kata, u četiri odjela, a svojim će brojnim sadržajima postati neka vrsta dnevnog boravka građana koji vole pisanu riječ. Kako bi ispunila velika očekivanja knjigoljubaca, planirano je zapošljavanje još jednog knjižničara.
Digitalizaciju kina Grad će sufinancirati s 220.000,00 kuna čime će se omogućiti prikazivanje filmova snimljenih na novom mediju i lakša dostupnost novih filmskih naslova.

Izvor vijesti: www.grad-vodice.hr / foto: arhiva Infovodice

 

Pročitano 3581 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.