Petar Grgurev

Petar Grgurev

Grad Vodice je među 76 lokalnih samouprava koje su potpisale ugovore za financiranje projekata prilagodbe klimatskim promjenama s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost ovih ugovora iznosi gotovo 17 milijuna eura, a sredstva će se koristiti za unaprjeđenje zelene infrastrukture.

Danas je značajan dan za kulturnu baštinu grada Vodica. Šime Strikoman predao je Gradskoj knjižnici Vodice iznimno vrijednu arhivu: preko 200 video kazeta, ukupno 600 sati snimljenog materijala TV VD, koja je bila aktivna od 1991. do 1993. godine. Ovaj materijal predstavlja važan dio povijesti grada, a u ime knjižnice primili su ga ravnateljica Sanja Radin Mačukat i djelatnik Ivica Bilan.

Prvić Luka se suočava s iznimno ozbiljnom situacijom koja zahtijeva hitnu intervenciju nadležnih institucija. Na hitno sazvanom zboru mještana, koji je planiran za sutra, raspravljat će se o alarmantnom stanju trafostanice na Jazu u Prvić Luci, zbog kojeg dio naselja trenutno nema električne energije.

U Ambulanti Vodice, više od 1200 pacijenata već duže vrijeme prolazi kroz izazove povezane s pristupom redovitoj medicinskoj skrbi. Njihov liječnik opće medicine, dr. Fantulin, na bolovanju je već duže vremena, a njegovu praksu trenutno dva puta tjedno preuzima dr. Danijela Juras iz Tribunja. Dok pacijenti nemaju primjedbi na rad dr. Juras, ističu da je i ona preopterećena te da je njena prisutnost nedovoljna za sve njih.

Kate Juričev Barbin nije stala na svojoj misiji očuvanja obiteljske i vodičke gastronomske baštine. Njena prva knjiga, koja je nastala kao obiteljska uspomena i zbirka recepata, već je dovršena i sprema se pokazati svijetu. "Knjigu ne bih prodavala. To je nekako naša obiteljska uspomena, ali možemo je prezentirati svijetu", kaže nam Kate.

U Gradskoj knjižnici Vodice 23. listopada u 19:30 svečano je otvorena izložba pod nazivom "Camino - put koji spaja". Ovaj poseban događaj okupio je brojne posjetitelje, a među uglednim gostima bili su župnik don Franjo Glasnović i gradonačelnik Ante Cukrov. Njihovo prisustvo naglasilo je značaj Camino projekta za razvoj župe i lokalne zajednice.

Na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Vodica, održanoj u petak, 20. listopada, donesena je nova odluka o redu na „javnom“ pomorskom dobru Grada Vodica. Ova odluka donesena je s ciljem jačanja mjera i radnji koje se odnose na upravljanje, korištenje i zaštitu pomorskog dobra.

Na 14. sjednici Gradskog vijeća grada Vodica, održanoj u petak 20. listopada u KC Vodice, vijećnici su postavili niz pitanja od značaja za lokalnu zajednicu. Evo pregleda ključnih pitanja i odgovora koji su tijekom aktualnog sata podijeljeni javnosti:

Nezavisna vijećnica Meri Bandl Valeš upitala je o planovima za bazne stanice koje se trenutno nalaze na zgradi policije i dječjem vrtiću. Gradonačelnik je odgovorio da ne može puno učiniti na razmještanju baznih stanica te da sve ovisi o dobrovoljnosti vlasnika prostora. Dodao je da će potreba za baznim stanicama biti manja s obzirom na planirane radove na optičkoj mreži. Vijećnica Valeš također je postavila pitanje o imenovanju zamjenika gradonačelnika i izgledu novih rotora, na što je gradonačelnik odgovorio da će zamjenik biti imenovan uskoro, te da će novi rotori imati zelene površine. Spomnuo je i postavljanje nekoliko skulptura povezanih s vodom i bunarima u centru Vodica.

Marko Udovičić, vijećnik SDP-a, osvrnuo se na pitanje besplatnih toplih obroka za djecu, inicirano u veljači. Upitao je zašto inicijativa nije realizirana s početkom nove školske godine. Gradonačelnik je objasnio da postoji nekoliko tehničkih prepreka, kao što su nedostatak odgovarajućeg prostora i potreba za zapošljavanjem novih radnika. Dodao je da će za financiranje realizacije zatražiti pomoć županije.

Giordana Radin Mačukat, vijećnica HDZ-a, postavila je pitanja vezana uz dvoranu na Račićima. Gradonačelnik je informirao da je nakon završetka prve faze gradnje dvorane, natječaj za drugu fazu poništen zbog previsokih ponuda, ali će biti ponovljen nakon dodatne analize.

Vezano za pitanje vijećnika Ivice Slavice MOST NL o zabrani izgradnje novih apartmana, gradonačelnik je odgovorio da je to jako teško izvedivo, a osvrnuo se i na problem nelegalnog iznajmljivanja apartmana, ali i potrebu za regulacijom crnog tržišta iznajmljivanja.

Predsjednik Gradskog vijeća i vijećnik NL, Stipe Petrina Marko Mačukat, pokrenuo je pitanje sukoba interesa zbog iznajmljivanja gradskog prostora gradskom vijećniku. Gradonačelnik je pojasnio da je vijećniku iznajmljena javna površina koja ne podliježe javnom natječaju, ukazujući na zakonitost postupka.

Auro Friganović aktualizirao je problem buke, pitajući gradonačelnika o planiranim akcijama za njeno suzbijanje. Gradonačelnik je odgovorio da je u kontaktu s nadležnim državnim službama i da će tijekom zime biti o tome još govora.

Za više detalja o ovoj sjednici Gradskog vijeća, možete posjetiti Facebook stranicu Infovodice, gdje je dostupan cijeli video zapis s aktualnog sata.

U subotu, 30. rujna, na Pokrovniku, poligonu za obuku pasa Ghetto dog, održava se poseban seminar koji je privukao pažnju svih ljubitelja pasa. Naime, centralna figura ovog događaja je Nenad Novak, priznati stručnjak i velikan hrvatske kinologije. Tema seminara usredotočena je na poslušnost, motivaciju i koncentraciju pasa - tri ključne komponente u obuci pasa. Ovaj događaj postao je stvarnost zahvaljujući suradnji i organizaciji sa školom Ghetto dog.

Prilika je to bila i za naš razgovor s Markom Aleksićem, policijskim službenikom Interventne policije i vodičem službenog policijskog psa napadačke namjene po imenu Tigar. Marko nije samo vodič i trener Tigra, već i voditelj škole za pse Ghetto dog.

Lucija Cvitan, voditeljica emisije "Kolure o Bisera", s njim je napravila zanimljiv video prilog.

Tigar, pas koji dolazi iz Vukovara i s kojim se radi od njegovih najranijih dana, postao je ključna figura u policijskim operacijama. Sada s tri godine, Tigar se koristi u različitim policijskim situacijama - od narušavanja javnog reda i mira, preko zasjeda i blokada, do pretraga terena.

"Njegova prisutnost, posebno na utakmicama visokog rizika, među navijačima izaziva strah i time pomaže u održavanju mira", ističe Marko.

Pored obaveza u MUP-u, Marko svoje stručno znanje prenosi i drugima u školi Ghetto dog, gdje pruža individualne obuke o poslušnosti, socijalizaciji i čuvanju pasa. Sve što rade u školi, rade iz čiste ljubavi prema životinjama. Njihova metoda temelji se na pozitivnoj nagradi, a kroz njihove programe prošlo je više od 150 pasa.

Kao šlag na tortu ovog seminara je humanitarna tombola čiji će prihod biti doniran Udruzi Šibenske šape, Udruzi Berta iz Knina i Agentima dobrote Šibenik. Marko Aleksić izražava zahvalnost svim sponzorima koji su podržali ovu plemenitu inicijativu.

Na kraju, želimo dodati nešto što će vam sigurno ostati u sjećanju: svaki pas, poput Tigra, s kojim se radi s ljubavlju, pažnjom i stručnošću, može postići izvanredne rezultate. Njihov potencijal je neograničen, a to nam svjedoči i ovaj seminar te sam Marko Aleksić.

Danas, pod suncem vodičkog zaleđa, vinogradi Vinarije Birin su užurbani od aktivnosti – berba grožđa je započela! Dok su se berači trudili među redovima vinove loze, Nikola Birin, vlasnik ovog vinarskog bisera, podijelio je s nama priču o izazovima koje su ove godine donijele vremenske prilike.

Stranica 1 od 108

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.