Utorak, 14 Studeni 2023 11:46

Dragocjeni video materijal TV VD predan Gradskoj knjižnici Vodice

Danas je značajan dan za kulturnu baštinu grada Vodica. Šime Strikoman predao je Gradskoj knjižnici Vodice iznimno vrijednu arhivu: preko 200 video kazeta, ukupno 600 sati snimljenog materijala TV VD, koja je bila aktivna od 1991. do 1993. godine. Ovaj materijal predstavlja važan dio povijesti grada, a u ime knjižnice primili su ga ravnateljica Sanja Radin Mačukat i djelatnik Ivica Bilan.

Digitalizacija i pohrana ovog materijala u zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Vodice omogućit će njegovu dostupnost široj javnosti.

Šime Strikoman direktor tadašnje TV VD izrazio je zadovoljstvo što je arhiva TV Vodice pronašla svoje mjesto u zavičajnoj zbirci. Naglasio je važnost očuvanja ovog materijala, ističući kako će biti pregledan i složen u zbirci od ljudi koji su radili na programu TV Vodice.

Sanja Radin Mačukat, bivši član Televizije Vodice, ratni novinar i ravnateljica knjižnice, izrazila je iznimno zadovoljstvo što će ovaj korporativni rad biti arhiviran. Materijal ne samo da dokumentira ratna zbivanja iz 90-tih, već i druge događaje iz tog razdoblja.

Podsjetila je na vrijeme kad je Televizija VD bila "jedini glas razuma i dobre informiranosti" u teškim danima, kad nije bilo signala i kad su rakete padale. Istaknula je posvećenost i hrabrost tima koji je radio na TV VD, bez obzira na okolne opasnosti. Naglasila je i emotivnu vrijednost materijala, podsjećajući na gubitke tijekom rata.

Na kraju, spomenuto je da je ova zbirka privremeno bila kod pokojnog Ivice Kranjca, snimatelja TV VD te predana Muzeju Šibenik prije nego što je konačno stigla u zavičajnu zbirku Gradske knjižnice Vodice.

Ovaj čin ne samo da čuva povijest, već i odaje počast onima koji su svojim radom i životom obilježili to turbulentno razdoblje.

Pročitano 1238 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 14 Studeni 2023 11:58

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.