Utorak, 03 Prosinac 2019 11:51

Vodički SDP nudi rješenja: Neka Grad Vodice o svom trošku prazni crne jame naših sugrađana

Uoči sutrašnje tematske sjednice Gradskog vijeća grada Vodica na temu stanja vodoopskrbnog, kanalizacijskog i vodnog sustava u Vodicama vodički SDP odlučio je napraviti rezime napravljenog te ponuditi rješenja. Njihova ideja je osnivanje gradskog poduzeća ili unutar postojećih kupnja cisterni i o svom trošku pražnjenje jama kako bi se ispravila nepravda prema 71 % sugrađana.

 - Svjedoci smo da je završena tkz. prva faza izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima ukupne vrijednosti 141 milijun kuna -  započeo je Marko Udovičić, predsjednik GO SDP Vodice

 Jedan od koraka za zatvaranje financijske konstrukcije bio je da se građanima s područja Vodica povisi cijena vode, tkz. naknada za razvoj i to za 3 kn/m3 + PDV za one koji će biti u budućnosti u potpunosti spojeni na sustav u izgradnji (naselja Vodice, Srima i otok Prvić), dok je za ostatak područja grada predviđeno bilo povećanje za 2 kn/m3 + PDV isporučene vode.

- Kasnije će se pokazati da su Prvićani posebno prevareni ovom odlukom jer su izbačeni iz druge faze projekta iako su uredno plaćali propisani harač. Prvi veliki propust u izgradnji sustava dogodio se u samom projektiranju istog te je sam uređaj za pročišćavanje, osim što je stavljen tik do stambenih objekata na potpuno neadekvatnu lokaciju, ujedno i otvorenog tipa te neprimjeren za područja koja se bave turizmom.

Osim što je sam uređaj smješten na tu lokaciju još veći propust se dogodio odabirom izgradnje sustava predviđenog za samo 20 tisuća korisnika, iako u špici sezone na području grada Vodica te općine Tribunj na dnevnoj razini potreban uređaj za minimalno 60 tisuća korisnika.

- Zbog toga je uređaj u vremenu kad je najpotrebniji građanima i gospodarstvu neupotrebljiv. Da je ovo uistinu točno mogli smo provjeriti i ovo ljeto kad se kroz rivu u Vodicama širio nesnosni smrad.

Nažalost, nastavio je Udovičić, ista je situacija sa smradom bila i pokraj samog uređaja uz činjenicu da je trenutno na isti sustav spojeno samo 30 % kućanstava te ih plaši što će biti s neugodnim mirisima kad se u punom obujmu spoje svi korisnici predviđeni za priključak u drugoj fazi. 

- Uz sve navedeno još se nije našlo rješenje za deponiranje mulja koji je produkt pročišćavanja, a koji je također izrazito neugodnog mirisa. Trenutno nema dostupnih rješenja te se nadamo da ovaj fijasko s izgradnjom ovog sustava neće biti grobnica turizma u Vodicama.

Da ne bi samo kritizirali danas su ponudili i svoja rješenja. S obzirom da je na sustav odvodnje spojeno samo 29 % kućanstava s područja grada Vodica, 71 % sumještana je stavljeno sve ove godine u neravnopravan položaj te su prisiljeni samostalno organizirati pražnjenje septičkih jama o svom trošku i bačeni su u ralje koncesionara koji u ljetnim mjesecima zbog enormne količine posla povisuju cijene pražnjenja, a termin za samo pražnjenje nemoguće je dobiti bez milosti koncesionara.

- Mi u SDP-u smatramo da ovakvoj praksi mora doći kraj, da grad koji je odgovoran što nije omogućio svojim građanima spoj na kanalizacijski sustav, iako su građani uredno platili milijune kuna komunalnih, vodnih i inih doprinosa pri izgradnji svojih objekata mora preuzeti odgovornost te osnovati gradsko poduzeće ili unutar postojećih gradskih firmi kupiti adekvatan broj cisterni i o svom trošku vršiti pražnjenje crnih jama na području grada Vodica.
 

Sutra će i na samoj sjednici postaviti ovaj prijedlog pred gradonačelnicu uz apel da se isti prihvati. U slučaju odbijanja istog pripremaju anketu te u slučaju pozitivnog izjašnjavanja spremni su sazvati i zbor građana koji bi bio uvod u referendum na ovu temu.

- Nadamo se da se ovo neće pretvoriti u političko pitanje u kojem će opet naši građani kao i u proteklom periodu biti ti koji plaćaju greške onih koji su na vlasti. Na kraju bih se osvrnuo i na ekološki dio ove inicijative koji nije zanemariv u ovoj priči. Javna je tajna da je tijekom proteklog perioda dio neodgovornih građana bušio upojne rupe u samim jamama kako bi sadržaj septičkih jama odlazio zajedno s podvodnim vodama prema moru. 

Na taj način je napravljena ogromna ekološka šteta te posljednja testiranja podvodnih voda potvrđuju velik stupanj zagađenja koje nisu za nisu za nikakvu upotrebu. 

- Ovom mjerom bi se napokon mogli locirati svi oni koji imaju takve jame te jednostavnim povezivanjem potrošnje vode i praćenjem i pražnjenjem jama došli bi do svih zagađivača pa bi na iste mogli utjecati za sanaciju takvih objekata. Budući da je danas turizam neodvojivo vezan za određene ekološke norme smatramo da bi ovo trebalo uzeti u obzir prilikom prihvaćanja ove ideje, zaključio je Udovičić.

Više informacija

  • Headline: Presica uoči sutrašnje tematske sjednice vodičkog Gradskog vijeća
Pročitano 6472 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 03 Prosinac 2019 20:21

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.