Četvrtak, 13 Rujan 2018 12:13

VODIČANI REZIMIRALI SVOJU TURISTIČKU SEZONU: Nije loša, ali pluseva nema

Službeni podaci ove turističke sezone, ali i tijekom cijele godine pokazuju trend blagog rasta turističkog prometa, dolazaka i noćenja u gotovo svim mjesecima. Ipak, špekulira se drugačije – iako u globalu nisu nezadovoljni, rijetko koji se Vodičanin iz različitih grana turizma slaže s plusevima.

 

Naime, prema službenim podacima državnog ureda eVisitora u ovih osam mjeseci na području TZ grada Vodica evidentirano 5 % više dolazaka i 3 % više noćenja nego lani, a zabilježen je i porast turističkog prometa u svim vrstama komercijalnih objekata, od toga 1% u domaćinstvima, a 3% rasta noćenja u hotelima. Što se kolovoza tiče, dolazaka je bilo 1% više, a noćenja 1 % manje. 635712a2dcf991203133f2a650d94c51_XL (Custom).jpgJoško Juričev Martinčev - Lungo Mare

- Ne vjerujem da se manipulira podacima, ali očigledno je da je gostiju manje. To je primjetno po plažama, šetnicama i lokalima, primjerice nabavku smo u nekom trgovačkom centru – uspoređujući s lani, obavljali puno lakše i brže bez nekih gužvi. Također, slažem se s kolegama u ugostiteljstvu da je ovo nezadovoljstvo dobrim djelom uzrokovano Svjetskim prvenstvom, kazao je Joško Juričev Martinčev koji sa sestrom Karmen stoji iza popularnog caffe-bara Lungo mare.

No, njima sezona nije bila loša: promet je ostao na razini prošlogodišnjeg.

- U sve pa i ugostiteljstvo treba ulagati, mi smo investirali značajna sredstva u redizajn kompletnog lokala što je zasigurno doprinijelo tim rezultatima, a mogli smo i nastaviti kako je bilo. Uvijek treba težiti boljem. Ako jedan Vir u roku pet godina s milijun noćenja doći na dva i pol – ne znam zašto to ne bi moglo poći za rukom i Vodicama koje su puno ljepše i opremljenije. Grad treba pomoći TZ-u u promociji, pa i direktno platiti objave jakim medijima ciljanih zemalja. Klijentelu pak ne možemo određivati, zna se tko je naša 'publika', zaključio je Juričev.

A razloga je mnogo: u posezoni kad nam prevladava taj obiteljski turizam pak fali sadržaja i ponude. Naši sugovornici ističu da takvi ni nemaju gdje potrošiti novac, ali ni vrijeme. anketa (2 of 4) (Custom).jpgOsoblje Tri Piruna

Konoba Tri piruna koja je i statistički je najbolja u županiji prema TripAdvisoru i ove je godine zahvaljujući njihovu angažmanu bilježila rast. Ali ipak, očekivanog broja gostiju po ugostiteljskim objektima nema.

- Počinje nam lagano ta posezona, početak je rujna, a već u ponoć po mjestu nema nikoga. Naš restoran je i ove godine bio u rastu uz naš angažman i preporuke. Sve ostalo bi bila katastrofa za nas. Ipak, očekivali smo da će telefon puno više zvoniti uz jače gužve, sve je bilo u knap. Struktura gostiju je loša, složit će se svi ugostitelji da su naši gosti sve slabiji potrošači. Stanje se ne može vrlo skoro popraviti te se nadam da nećemo svi skupa tonuti još i više, smatra Nenad Alfirev, vlasnik Tri Piruna.

Što se tiče apartmanizacije, često ćemo od Vodičana čuti da je uzela maha. Naime, smještajnih jedinica kod privatnih iznajmljivača možda je i previše pa su neki od njih, unatoč špici sezone, s punjenjem muku mučili. Velik je broj i vikendica, a samim time i rada na crno.

No, dugogodišnji iznajmljivač apartmana u samom centru Vodica smatra da je manjak gostiju bio očekivan s obzirom na izvanrednu prošlogodišnju sezonu. anketa (3 of 4) (Custom).jpgAuror i Blaženka Friganović

- Plus nekad mora stati. To što je bilo nešto lošije, smatram da razlog leži u Svjetskom prvenstvu. Ne treba puno kukati, sjetimo se ljeta 2014. i Prvenstva u Brazilu te lošeg vremena koje nas je popratilo. Uvijek imam rupa u sezoni, pa je tako bilo i u ovoj, kazao nam je Auro Friganović.

Predsezonske rupe, Ivana Ivičina, iznajmljivača brodova i nisu previše uznemiravale zahvaljujući vjernim starim klijentima.

- Slušajući ljude oko sebe iz različitih grana turizma koji se brojkama nisu ni približili lanjskoj sezoni dolazim do zaključka da ova nije bila ni približna po broju gostiju i njihovoj platežnoj moći, ali i da ja onda mogu biti više nego zadovoljan, priča Ivičin.

Njegove brojke identične su onima zadnjih godina. prvic (8 of 8) (Custom).jpgIvan Ivičin, iznajmljivač plovila

- Izuzev početka lipnja s nestabilnim i burnim danima, sezona je bila uredna. Evo, i rujan je debelo zagazio, imamo pretežno stabilno i sunčano vrijeme te se svi skupa nadamo da će bar malo produžiti već godinama nedosanjanu posezonu u Vodicama…, zaključio je.

 

Pročitano 6287 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 13 Rujan 2018 12:52

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.