Četvrtak, 13 Rujan 2018 10:32

U PP VODICE ZADOVOLJNI TURISTIČKOM SEZONOM: Uz ispomoć i biciklističke ophodnje spriječena su brojna nedjela

Početkom svake turističke sezone posljednjih 25 godina od početka svibnja do kraja rujna policija provodi pojačane operativno preventivne i represivne mjere pod nazivom TOURS radi opće sigurnosti važne za siguran dolazak i boravak stranih i domaćih turista, ali i domaćeg stanovništva.

 

- Reklo bi se da smo optimističniji od Turističke zajednice s obzirom da TOURS držimo u dužem razdoblju nego što se računa špica sezone. Bliži joj se kraj i zaista sam zadovoljan kako je prošla, kazao nam je Duje Troskot, pomoćnik načelnika policijske postaje Vodice.

Tijekom sezone u ispomoć su im pristigle kolege iz kontinentalnih policijskih uprava: četiri službenika iz Slavonskog Broda i jedan detektiv iz PU Vukovarsko srijemske, ali i dva temeljna policajca iz Knina kao šef smjene i detektiv te policijski službenik iz PP Drniš.

- Bili smo bolje kapacitirani nego zime, ali i prijašnjih godina. Zahvaljujući njima smo i ubacili biciklističku ophodnju koja je rezultirala smanjenjem broja krađa po plažama, ali nam i uvelike pomogla tokom svih akcija ovog ljeta. 5ab554592b4c29c812cc6ac1b2611cc6_XL.jpg

Naime, u gotovo svim gradovima MUP-ova je boljka manjak policajaca srednje stručne spreme.

- Na našem području je 25 tisuća stanovnika, pokrivamo i četiri općine, odnosno cijeli kraj od šibenskog mosta do Murtera, a udaljenosti su velike. Po smjeni smo imali dvije ophodnje što je minimum s kojim se može raditi.

Uspoređujući brojke svih (ne)djela, u tom razdoblju - od početka svibnja do 11. rujna zabilježena su 183 kaznena djela, a u istom razdoblju lani njih 226 što je evidentno smanjenje . Odmah ih je riješeno, a 64 naknadno. To predstavlja visok rezultat efikasnosti od 45 % koji je u granicama EU 20 %.

Što se tiče prekršaja javnog reda i mira bilo ih 129, a lani 117.

- Bitno je naglasiti da narušavanje javnog reda i mira nije isto što i postupanje po zakonu zaštiti od buke koje nas godinama muči. To je najveći problem domicilnom stanovništvu jer su klubovi koji rade do 5 h u centru mjesta. Svi imaju minimalne uvjete zaštite od buke koji nisu dovoljni da bi ostali imali mira. Mi nismo za to ovlašteni već inspekcijske službe. Kazne su tu velike, no ta nam suradnja malo šteka s obzirom da ne rade u noćnim satima, pojasnio je.

Onih ostalih prekršaja u koje spada neregistrirano oružje, javna okupljanja te suzbijanje zlouporabe opojnih droge ukupno je bilo 126, odnosno 32 manje. Takvih slučajeva, ističe, bolje da je manje. Gotovo polovica njih odnosi se na drogu pa spomenimo da posjedovanje više ne spada u kaznena djela već se kao prekršaj kažnjava novčano.

S drugu stranu, veliko povećanje bilježi se u preventivnim akcijama vezanim za sigurnost u prometu: sankcionirano je 524 vozača, odnosno čak 56 % više.

- Više policajaca daju rezultat jače prevencije. Zadnjih godina promijenili smo taktike, umjesto stajanja na mjestu i zaustavljanja svakog sljedećeg vozila koje prođe, pro aktivno smo zaustavljali one za koje bi utvrdili da su pod prekršajem ili za to imali osnovanu sumnju. Moram pohvaliti svoje službenike jer je na takav način zatečeno 56 vozača pod utjecajem alkohola, a takva vožnja spada u najopasnije, zaključio je Troskot.

Pročitano 6461 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 13 Rujan 2018 10:58

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.