Ponedjeljak, 17 Rujan 2018 20:35

SEZONSKI OSVRT PROMETNIH REDARA: Blata i Srima su 'očišćeni', svijest je sve jača

Mobitel pune i po nekoliko puta dnevno jer oni su ‘prvi na liniji’ pri rješavanju vodičkih muka zbog nepropisnog parkiranja: iza prometnog redara Frane Skočića i njegovog pomoćnika Krstu Latina iz Gradskog poduzeća iscrpljujuće je ljeto.

 

Minimalnom nastajanju 'čepova' i možda najmirnijoj sezoni do sad možemo zahvaliti upravo ovoj dvojici koji su se prisjetili svih anegdota i pomalo nezavidnih situacija.

- Mobitel stalno zvoni, a mi izlazimo na sve intervencije roku od 15 minuta u bilo koje doba dana. Pauka zovemo isključivo u izvanrednim situacijama kao što su blokirana prilazna vrata ili zakrčeni putevi kojima kola Hitne pomoći ili vatrogasaca ne bi mogla proći, veli nam Frane Skočić.

Ističe, otklanjanje problema je cilj, a ne kažnjavanje pa zato i surađuju s policijom kako bi prvenstveno došli do vlasnika nepropisno parkiranog vozila.

image-(2)1.jpg

- Nemamo ovlasti podizati ona vozila koja se nalaze na privatnim posjedima, osim u slučaju tih izvanrednih. Kazna pauka košta oko 700 kuna, no on više ima psihološki učinak, a i njegova pomoć nam je nužna, nastavlja Skočić.

Primjerice, bilo je slučajeva da su automobili bili parkirani više dana na parkingu ispred Stare škole, a na istom se mjestu organizirala neka manifestacija. Pauk bi ih premjestio u neposrednu blizinu, a oni bi se, naravno uz ispriku, potrudili da vlasnik bude obaviješten.

- Svake godine nam stigne za vrijeme CMC festivala i bude tu do rujna. Stvarno su bili fer i moramo ih pohvaliti jer im zarada nije bila prioritet, istaknuo je Krste Latin.

Pauk je ove godine podigao tristotinjak vozila, dok je prvu godinu ta brojka bila gotovo duplo veća. Ali učinak je itekako vidljiv: Blata i Srima su 'očišćeni'.

- Najvažnije je da nije bilo prometnih čepova i zastoja. Bilo je iscrpljujuće, no sveukupno smo zadovoljni. Ispisano je 600 – 700 kazni, malo manje nego lani. Svijest i kultura parkiranja je mnogo bolja, no promet se godinama povećava tako da je iz tog razloga ta brojka slična, hvali nas Skočić.

Posebno se toleriraju situacije sprovoda, vjenčanja i fešta kad bi mogli napisati i po stotinjak prekršaja. Anegdote su također opis ovoga posla. Često, iako nikome nije do toga, sve se preokrene na šalu.

- Zvala nas je jedna naša sugrađanka da ne može izaći iz kuće jer joj je neki automobil parkiran direktno na vratima. Prije no što ćemo zvati pauka po okolnim smo kućama bezuspješno tražili vlasnika. Zvali smo policiju u pomoć da nam ga otkrije kako bismo ga kontaktirali. Uspostavilo se da je to upravo njen podstanar, kroz smijeh se prisjeća Latin.

Također, ovim bi putem apelirali na građane da sva neiskorištena dvorišta pretvore u parkirna mjesta. Naime, plan je u narednim godinama onemogućiti parkiranje u dvosmjernim ulicama koje blokira neometani promet ili će ih pak pretvoriti u jednosmjerne – sve u svrhu bolje protočnosti. 

 

Više informacija

  • Headline: PSIHOLOŠKI UČINAK PAUKA
Pročitano 6791 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 17 Rujan 2018 21:15

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.