Utorak, 05 Srpanj 2016 18:59

Vodičani plaćaju danak nekontroliranoj apartmanizaciji: Zbog prevelike ponude dolazi do obaranja cijena privatnog smještaja

Potkraj lipnja i početkom srpnja, u iščekivanju špice sezone i većeg priljeva gostiju, privatni turistički kapaciteti na Šibenskoj rivijeri uglavnom zjape poluprazni pa među privatnim iznajmljivačima bjesni pravi rat za svakoga gosta. U tom ratu ne biraju se sredstva pa pojedini iznajmljivači apartmana preniskim cijenama svojih smještajnih kapaciteta privlače goste i na taj način postaju nelojalna konkurencija ostalima koji žive od turizma.

 

Pojava nelojalne konkurencije u privatnom smještaju poprima iz sezone u sezonu sve veće razmjere i u Vodicama, vodećoj destinaciji Šibenske rivijere. Na uglavnom prazne smještajne kapacitete ovih dana ukazuju nam redom fetivi Vodičani iz prvih turističkih zona, koji se iznajmljivanjem bave već četrdeset i više godina. - piše JUTARNJI LIST

Njih, kako kažu, ugrožavaju vlasnici apartmana koji žive u inozemstvu ili u unutrašnjosti države, a ljeti dođu u Vodice i bave se iznajmljivanjem soba i apartmana na crno, dakle bez prijavljene turističke djelatnosti.

Oni, npr., četverokrevetne apartmane na perifernim dijelovima Vodica iznajme gostima i za samo 20 eura dnevno, što je više nego prepolovljena cijena u odnosu na tržišnu koju primjenjuju domaći iznajmljivači. Ili, jedna dvokrevetna soba s kupaonicom može se dobiti za samo osam eura dnevno.

Stoga bi se moglo reći da su Vodičani zapravo počeli plaćati danak nekontroliranoj apartmanskoj i stambenoj gradnji u zadnjih dvadesetak godina. Nevjerojatan je podatak da je svake godine vodički privatni smještaj bogatiji za dodatnih dvije tisuće kreveta u novosagrađenim komercijalnim apartmanima ili pak obiteljskim kućama, čiji su vlasnici uglavnom povremeni stanovnici Vodica.

IIegalno iznajmljivanje

Neki od njih bave se iznajmljivanjem na legalan, a većina na ilegalan način, bez plaćanja poreza i turističkih pristojbi. No, zajedničko im je maksimalno obaranje cijena privatnog smještaja, čime direktno ugrožavaju domicilne iznajmljivače koji žive isključivo od turizma i kojima prijeti financijski slom. Jedini je izlaz, kažu nam dugogodišnji vodički iznajmljivači, u otkazivanju prijavljene turističke djelatnosti i prelazak u ilegalu, a što opet sve skupa vodi u anarhiju.

IZVORNI TEKST PROČITAJTE NA PORTALU JUTARNJEG LISTA

Više informacija

Pročitano 7319 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 05 Srpanj 2016 19:03

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.