Četvrtak, 28 Svibanj 2015 13:49

Vakula: Od subote sve toplije

Premda smo sunčanog vremena imali i prošli tjedan, to je bilo gotovo zanemarivo u odnosu na ono što smo imali u prvom dijelu mjeseca, a i što ćemo imati danas, te posebice sljedećih dana, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a

 

Sve toplije, ponegdje i vruće!
Uz sve više sunčanih sati i poslijepodnevna će temperatura zraka rasti. No, još danas će viša od 20°C u hladu meteoroloških kućica biti uglavnom na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već sutra u većini Hrvatske oko 24, u unutrašnjosti Dalmacije i 27°C, a od subote do vjerojatno srijede diljem će zemlje biti iznadprosječno toplo za kraj svibnja i početak lipnja, uz najčešću najvišu temperaturu zraka između 25 i 30°C.

More - sunčano, kopno - nestabilno
Pritom će na Jadranu, napose srednjem i južnom prevladavati vedro ili malo oblačno, vjerojatno i cijeli sljedeći tjedan, a u sjevernim će krajevima, osobito kopnenog područja, biti i prolaznih naoblačenja, uz mogućnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, već potkraj subote u Međimurju, Zagorju i Podravini, a tijekom nedjelje i još ponegdje. Ni početkom novoga tjedna u unutrašnjosti neće biti sasvim stabilno, osobito ne u srijedu.

Unatoč toga, nagrižen aferama vodećih aktera, prijetnjama nasiljem, podacima koji su značajno potkopali njegov smisao, dugoročno gubi na snazi. Najnovije otkazivanje događaja koji se imao dogoditi 30. svibnja to samo potvrđuje.

Dvije godine zaredom kiša u svibnju
Crometeo podsjeća da već drugu godinu zaredom svibanj u našim krajevima donosi izraženu kišnu epizodu. Iako je količina kiše koja je u proteklih tjedan dana usporediva ili uglavnom i (znatno) veća od kiše koja je pala prošle godine sredinom svibnja, katastrofalne se poplave ove godine nisu ponovile. Naime, prošlogodišnje obilne kiše su sredinom svibnja bile samo nastavak izrazito kišnog razdoblja, a to ove godine nije bio slučaj.

Ovogodišnja ekstremna kišna epizoda u svibnju je ipak došla nakon dužeg sušnog razdoblja. Tako je u Zagrebu u zadnja tri mjeseca (veljača, ožujak i travanj) palo ukupno 105 litara kiše, što je samo za 8 litara više od količine u zadnjih tjedan dana.

Ciklona Cvjetko je proteklih dana donijela dosta kiše i na Jadranu. Ipak, samo je u Zadru palo više od 100 litara kiše, odnosno 113 litara, što je također znatno više od svibanjskog prosjeka koji iznosi 62.2 litre. U ostatku Dalmacije je palo od 12.3 litre u Pločama do 58.8 litara u Splitu. Najmanje je kiše ciklona donijela sjevernom dijelu Jadrana (Pula 10.4 litre, Senj 34). Iako je i tamo bilo izraženijih oborinskih epizoda (55 litara kiše u jednom satu u Žminju tijekom utorka 26. svibnja).

HRT/Index.hr/Šibenik meteo

Pročitano 2389 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 28 Svibanj 2015 13:51

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.