Petak, 08 Studeni 2019 21:14

Sindikalna povjerenica u OŠ Vodice: Štrajkom prosvjetnih djelatnika prije svega tražimo dostojanstvo

Već skoro mjesec dana traje štrajk prosvjetara na razini cijele zemlje. Znamo da se radi o zahtjevima o povećanju plaća, no čini se da nije posve jasno o čemu se točno radi. Po pojašnjenje smo otišli kod učiteljice prirode i biologije Ivane Mikulandra koja je i sindikalna povjerenica u OŠ Vodice.

„Mi tražimo povećanje plaće, ali i dostojanstvo, te bolji položaj u društvu koji se dugotrajnim omalovažavanjem struke izgubio, tražimo da se naš posao počne više cijeniti ulaganjem u obrazovanje kroz pravedniji sustav plaća za sve djelatnike u sustavu, počevši od spremačica, tajnika, računovođa, učitelja. Ono sa čim se mi ne možemo pomiriti je da su koeficijenti za iste profesije kod istog poslodavca različiti. Tako na primjer, osoba koja je zaposlenik državne službe ima veći koeficijent, a time i plaću od osobe koja ima istu stručnu spremu, iste godine staža, ali radi u školi“, govori nam učiteljica Mikulandra i nadodaje,

„željela bih objasniti zašto nismo zadovoljni rastom osnovice. Mislim da je ponuda Premijera unijela dosta  nerazumijevanja među ljude i ljutnju, zašto sad nismo zadovoljni kad smo dobili što smo tražili. Naime, naša plaća je umnožak osnovice i koeficijenta, podizanjem osnovice samo se povećava razlika između naših plaća, npr. 
Osnovica 100 kuna
X 1,3(koeficijent) je 130
X 1,4 je 140 kuna, sad je razlika 10 kuna

Ako je osnovica 150 kuna
X 1,3 je 195 kuna
X 1,4 je 210 kuna, sad je nakon podizanja osnovice razlika između ovih radnika 15 kuna

Ovim jednostavnim primjerom želim pokazati kako se nakon ponude Premijera sada samo produbljuje jaz i povećava potplaćenost prosvjetnih djelatnika. „

Prosvjetni radnici osim povećanja plaća traže i  dostojanstvo, bolje uvjete rada i opremljenost učionica jer, kako kaže, uvjeti u kojima rade su često jako loši, učionice nisu opremljene za zahtjeve koje postavlja Škola za život, od njih se traže čuda. 

„Stalno se priča o digitalizaciji nastave, a mi još svoje tablete nismo vidjeli. U medijima kruži jedna priča, a na terenu je situacija sasvim drugačija, novi programi se moraju raditi, a infrastruktura nije spremna“, kaže ona i nadodaje kako  učiteljski posao nije samo rad u učionici, nego je i zagušen preopsežnom administracijom, prepisivanjima, popisivanjima, pa onda još i dizanjem toga svega na digitalne platforme, što sve oduzima učiteljima vrijeme i energiju za ono najbitnije –pripremanje i provođenje nastave u razredu.

Pitali smo učiteljicu Mikulandra što ona kaže na moguće opcije nadoknade nastave: 

„U Vodicama se do sada štrajkalo 6 dana. Trenutno nema razloga za razmišljanjem o tome kako ćemo ih nadoknaditi jer štrajk još nije završio, a nitko ne zna kada će završiti“ , govori ona i kaže kako bi se željela zahvaliti roditeljima na strpljenju, a da će o samoj nadoknadi odlučiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

„Smatram da se ovim štrajkom puno više može dobiti nego izgubiti. Štrajkom koristimo naše pravo da se borimo za svoja prava i bolji obrazovni sustav. Isto tako poručujemo svojim učenicima kako ne treba kroz život ići pognute glave i uzimati ono što nam se servira, nego treba glasno tražiti ono što smatramo da nam pripada, a sve u cilju bolje budućnosti za sve nas“, zaključila je.

Pročitano 5114 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 08 Studeni 2019 21:33

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.