Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 13:06

Ministrica Divjak u Vodicama o štrajku i nadoknadi: 'Moramo čim ranije i s kvalitetnim kompromisom riješiti trenutnu situaciju'

Stručni skup ravnatelja u vodičkom hotelu Olympia pod temom 'Rukovođenje i promjene u osnovnoj školi' je okupio cijelu svitu njih iz cijele Hrvatske, a pridružila im se i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je komentirala nastavak štrajka. Kazala je da su svi sindikati danas pozvani na pregovore o osnovici koje vodi Ministarstvo rada te da je još u tijeku je ponuda za sindikate u obrazovanju.

-    Ja sam poslije našeg sastanka u utorak izvijestila premijera i o našem sastanku i o opcijama koje ja vidim da se sada mogu predložiti kao konačna ponuda sindikatima. Nakon toga sam bila u Bruxellesu gdje je bilo vijeće ministara EU za obrazovanje i čim dobijem povratnu informaciju od premijera, ministar rada i ministar financija i ja možemo se koordinirati i dati dalje u postupak ponudu, kazala je Divjak. 

Istaknula je kako svi skupa moraju gledati kako u kratkom roku, uz razumijevanje svih strana – učitelja, djece i roditelja, čim ranije i s kvalitetnim kompromisom riješiti trenutnu situaciju. 

-    Mi tu s jedne strane imamo legitimno pravo zaposlenika na štrajk, a s druge strane moramo voditi računa o tome da je Ustavom zajamčeno pravo djece na obrazovanje. Upute koje smo poslali školama imaju četiri koraka kako nadoknaditi zaostatak. Prije svega to je upotreba nenastavnih dana tijekom školske godine. Njih ima dva do tri, ovisno o školi. Nakon toga je nadoknada subotom tamo gdje je to moguće i u okvirima kako zakon to omogućava. Treće je korištenje određenih dana praznika, a posljednja opcija je produžetak školske godine za čim sada još potrebe nema, rekla je ministrica u Vodicama. 

Kazala je da svi moraju imati na umu da nisu u obrazovnom sustavu zbog sebe i škola, već isključivo zbog učenika jer dok pregovori traju i dok ima šanse da pregovori budu riješeni kvalitetnim kompromisom smatra da nema potrebe razgovarati o represivnim mjerama.

-    Danas imam priliku ravnateljima osnovnih škola govoriti o tome gdje smo sada s reformskim procesima, čuti njihovu povratnu informaciju te reći koji su izazovi i što je pred nama. Ovo što sada radimo je prvi veliki korak u reformi obrazovnog sustava, ali svaki daljnji korak zahtjeva nove prilagodne i rješavanje eventualnih problem izazova s kojima se sada susrećemo. Sigurno, niti ravnateljima, niti meni kao ministrici ovo nije jednostavan posao jer pored toga što se vode reformski procesi koji su apsolutno nužni, istovremeno se moramo nositi i sa svakodnevnim izazovima koje reforma sama po sebi neće riješiti u kratkom roku, zaključila je ministrica Divjak u obraćanju novinarima.

O samom skupu upitali smo i ravnatelja vodičke osnovne škole Grgu Friganovića koji je bio u ulozi sudomaćina.

-    Ovo je jedan od jesenskih skupova. Ovo doista pomaže našem radu uz stručno pojašnjavanje čestih izmjena u zakonu. Bitno je druženje ravnatelja kako bismo međusobno izmijenili svoja iskustva što je i najvrjedniji dio svega, tvrdi Friganović.

Na samom otvaranju nastupao je zbor ravnatelja, ali i vodički osnovnoškolci, odnosno Mali orkestar Vodičke glazbe te drugaši sa svojim igrokazom koji su bez imalo treme zabavili sve prisutne.

Nakon njih, u svom govoru, na štrajk se osvrnuo i Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola koji je i prije godinu dana isticao da obrazovni radnici uvelike zaostaju za primanjima u odnosu na ostale zaposlenike u javnim i državnim službama u odnosu na stručnu spremu, složenost poslova i odgovornost.

-    U sadašnjem prijedlogu koji su sindikati uputili ministarstvu i Vladi nije bilo ravnatelja, ali se nakon naše brze i odlučne reakcije moglo naknadno čuti da se ipak eventualno povećanje treba odnositi i na ravnatelje škola. Bez obzira što nikada nismo dobili odgovor od Vlade i ministarstva, vjerujem da je to dodatno potaknulo sve, pa i sindikate da se pitanje o koeficijentu stavi na dnevni red. Nažalost, ravnatelji su isključeni iz pregovora, što nije dobro i zato ćemo kod budućih pregovora tražiti da udruga ima svog predstavnika, makar bez prava glasa, ali koji će artikulirati naše prijedloge i na taj način štititi nas ravnatelje, kazao je Mihaljević na skupu u Vodicama. 

video-1573463818

Više informacija

  • Headline: U Oympiji se danas okupilo 500 ravnatelja osnovnih škola iz cijele Hrvatske
Pročitano 5790 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 13:12

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.