Petak, 03 Kolovoz 2018 11:27

Šaroliki odgovori naših sugrađana na pitanje o novoj Kujundžićevoj mjeri

Ilustracija Ilustracija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je novinarima objavio da inzistira na poskupljenju cigareta i alkohola za 100 %, jer je to, smatra, jedina učinkovita mjera za sprječavanje tih oblika ovisnosti. Naši sugrađani podijeljenih su mišljenja o takvoj oduci.

 

 

Cijene cigareta u Hrvatskoj u posljednjih pet godina porasle su za 40 posto, a hrvatski građani plaćaju najskuplje cigarete u cijeloj Europskoj uniji s obzirom na mjesečna primanja. Na godinu u državni proračun, kroz kupovinu cigareta, uplatimo oko 6 milijardi kuna.

Anketirali smo naše sugrađane što misle o takvoj mjeru; bespotrebni udar na džep ili odlična zdravstvena prevencija? Cigarete su najveća boljka pa smo odvojili odgovore pušača i nepušača, a mišljenja su šarolika.

Evo što prvo kažu nepušači:

- Po meni je to još samo jedan način punjenja budžeta, pod izlikom brige za zdravlje građana. Ljudi sigurno neće prestati pušiti zbog veće cijene, kazao je Goran G. (33)

- Poskupljenje alkohola i cigareta nikad nije bila garancija da će se na iste manje trošiti. Uvik se nađe načina da se od nekuda to nadomisti. Edukacija bi imala bolji učinak, kaže Gordana B. (55)

- Ja bih to još i više poskupila kao u Švedskoj i Norveškoj i preusmjerila taj novac za zdravstvo. Treba učiti od njih. Ako te mjere ne smanje broj pušača i konzumenata alkohola bit će više novca u blagajni. Čudan smo mi narod. Za duvan i cugu imamo i po 1500 kn, a za važnije stvari nemamo. Skloni smo reći nemam za meso, nemam za pregled, nemam za struju, nemam za... Ali za duvan imam - to mi je jedino zadovoljstvo... Ako neće milom, onda će silom. Nisu stranci ništa pametniji od nas samo su istrenirani nametima i kaznama, a razlike su više nego očite, smatra Ivana Š.M. (41)

- Možda nisam kompetentan za odgovoriti na to pitanje jer ne pušim, a digod popijem koju bevandu i za mene to neće biti nikakav udar. Ako je cilj smanjiti broj mladih pušača – super, ali onaj ko oće, naći će načina. Stane li nacija pušiti, napokon neću smrditi kad izađem iz kafića nakon jutarnje kave. No, budimo realni, to je nemoguće, zaključio je Ante R. (42)

 

A evo što o tome kažu pušači…

- Tribaju prvo urediti cilu državu iz temelja, a onda mjeru po mjeru. Ovako ne valja ništa, smatra Petra K. (38)

- Što se tiče cigareta, mjera je bila očekivana i bilo je samo pitanje kada. Ne slažem se da je to jedini način, kako kaže doktor Kujundžić, ali vjerojatno je najučinkovitiji. Za alkohol je to bespotrebno. U konačnici pitanje je koji cilj imaju te mjere… produljenje očekivanog životnog vijeka? Manji broj oboljelih od raka pluća? Sprječavanje nasilja u obitelji uzrokovanog alkoholom? Ili pak samo pretakanje kuna iz šupljeg u prazno..? pita se Iva P. (23)

- Uvedu li mjeru, ja ću pušiti kao i do sad, pola kutije pa dok kod ide minus na računu. Mislim da će i oni koji su pušili i pili do sad radit to i dalje. Vjerojatno će ići preko granice u BiH po nabavu i moliti Boga da ih ne uvati. Čak bi mogli počet zarađivati na švercu, smatra Ivan B. (27)

- Slažem se s Ivanom u potpunosti, bit će manje novca za ostale stvari, ali gušti su gušti, kazao je Šime G. (24)

- Ovakva mjera me poprilično ljuti i smatram da je legalna pljačka. Ne znam hoću li nastaviti pušiti ili potražiti drugačiji izvor nabave cigareta jer udar po džepovima bio bi užasan s obzirom na prosjek naših plaća. Možda sad djeluje kao glup primjer, ali nije ni čudo što mladi lete van. I ja bih, kazala je Ana R. (39)

 

Na protivljenja poslodavaca dodatnom oporezivanju duhanskih i alkoholnih proizvoda zbog opasnosti od rasta sive ekonomije i smanjenja broja radnih mjesta, Kujundžić odgovara da "svaka mjera ima i svoje štetne strane, ali su one puno manje u usporedbi sa spašavanjem živote djece". Također, uvjeren je i da će za to dobiti podršku od koalicije i premijera, jer je to u interesu cijele društvene zajednice.

Više informacija

  • Headline: KAKO VI TO KOMENTIRATE?
Pročitano 4156 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Kolovoz 2018 11:48

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.