Nedjelja, 13 Studeni 2016 11:18

Održan veliki simpozij u hotelu Olympia: "Medicinsko pravo u sustavu zdravstva"

Na 2. simpoziju Medicinsko pravo u sustavu zdravstva raspravljalo se o temama o kojima se do sada u stručno- praktičnom i znanstveno-teorijskom smislu malo ili gotovo nikako nije govorilo a s kojima se liječnici i drugi sudionici zdravstvenog sustava susreću u svom neposrednom radu.

 

Simpozij je bila prilika da se medicinska i nemedicinska javnost upoznaju s pravnim okvirima funkcioniranja zdravstvenih procesa. Informatizacija zdravstva koja će se događati idućih godina neminovno će sa sobom donijeti i otvoriti niz pravnih pitanja koja će biti potrebno riješiti u okviru registrative koju provodi Ministarstvo zdravstva. U tom smislu posebno važna je interoperabilnost, suradnja Ministarstva zdravlja, Pravnog fakulteta i udruga pacijenata u zdravstvu, kao i svih udruga civilnog društva kako bi se zaštitila prava i interesi pacijenata.

- Tokom ove i prošle godine smo ostvarili komunikaciju u više od 10 000 slučajeva prilikom donošenja propisa. Ministarstvo je otvoreno za svaki oblik komunikacije, barem to u današnjoj eri informatizacije nije teško. Vrijeme koje nam dolazi je vrijeme informatičkih i informacijskih tehnologija. To vrijeme će biti osobito interesantno za udruge pacijenata u zdravstvu jer će se postaviti brojna pitanja pravne naravi vezana za prava i obaveze pacijenata. – kazao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravstva.

Kako bi zdravstveni sustav u cijelosti profitirao i kako bi pacijenti i zdravstveni radnici u konačnici mogli pružiti kvalitetniju i bolju zdravstvenu zaštitu, potrebno je ostvariti jaču suradnju.
Zamjenik ministra zdravstva u petak je imao uvodno izlaganje gdje je isticao kroz koje sve modelitete Ministarstvo zdravstva komunicira s pacijentima.

DSC_2386k.jpg

- Mislim da se proteklih godina, a osobito ove učinio bitan iskorak u tom smislu. U protekle dvije godine zabilježili smo preko 300 tisuća kontakata s pacijentima, zainteresiranim udrugama građana, od Bijelog telefona, web stranice Ministarstva 'Pitajte nas' te kroz model savjetovanja sa zainteresiranom javnošću prilikom donošenja propisa. – istaknuo je Bekavac.

Simpozij je održan u organizaciji splitskog Pravnog fakulteta uz suorganizaciju Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatske komore zdravstvenih radnika (HKZR), pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- Otvorene su brojne teme iz područja bioetike, prava pacijenata kao i kazneno pravne odgovornosti liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika. Smatramo da je taj okvir potrebno unaprijediti kako bi nesmetano mogli obavljati svoj posao te kako ne bi bili u pravnoj nesigurnosti, što to njihovo činjenje sve znači u kazneno pravnom smislu. – kazao nam je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik HLK.

Zakon o pravima pacijenata već je dugo na snazi i zahtjeva određene promjene i poboljšanja.

- Kaznena djela iz pružanja zravstvene zaštite nisu dobro definirana. Primjerice, potrebno je uvesti anticipiranu naredbu, gdje pacijent moze autonomno odlučivati o postupcima liječenja ili predvidjeti neke postupke koji će možda doći u nekoj fazi njegova liječenja. To je potrebno prethodno ranije definirati želi li ih ili ne, kao što je to već u nekim zemaljima uređeno. – zaključio je Luetić.

DSC_2529.jpg

Kad se govorimo o kazneno pravnoj odgovornosti i kaznenom djelu nesavjesnog liječenja, ono je dosta široko tumačeno od suda do suda. Tako će jedan sud će osuditi na zatvor zdravstvenog djelatnika za nešto, dok drugi za to isto neće.

I dalje će se otvarati sva pitanja i davati relevantni odgovore na njih, izučavati, razmatrati i kreirati nove institute i vrijednosti te jasna pravna načela i određenja stručnog postupanja u obavljanju zdravstvene djelatnosti, kao i dijeliti takvo stručno i znanstveno iskustvo.

Pročitano 4520 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 13 Studeni 2016 11:56

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.