Utorak, 09 Travanj 2019 15:53

REZIME PROŠLE I PREDVIĐANJA NAREDNE SEZONE? Tematska sjednica otvorila brojna pitanja

Na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća o vodičkom turizmu direktorica TZ-a Anita Franin Pečarica napravila je opširan rezime protekle sezone te predstavile planove za buduću. Vijećnici su imali brojna pitanja i konstatacije, a u raspravi su se pridružili i brojni važni turistički djelatnici.
Istaknula je da su se kapaciteti povećali za tri posto, dolasci šest, a noćenja dva, a i otvorio se novi hotel Scala. - Posebno bih naglasila pred i posezonu, potporu novim proizvodima, suradnju s agencijama i cikloturizam. Nastavili smo brendirati obiteljskih smještaj, aktivno provodili program Tajni gost u svrhu poboljšanja kvalitete ponuda i usluga te predstavil novi projekt IQM Destination Vodice, kazala je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ Vodice. Sve provedene aktivnosti bile su u suglasnosti sa Strategijom turističkog razvoja grada Vodica iz 2015. koja u deset godina obuhvaća tri strateška cilja – stvaranje potencijalnog socijalnog okruženja, uspostavu održivog učinkovitog sustava upravljanja resursima i potencijalima turizma, smanjenje sezonalnosti kroz razvoj konkurentnog turističkog sektora te diversifikacija turističkih atrakcija i unapređenje turističke supra i infrastrukture i zaštite okoliša. 56457745_374917619772839_4974999788782092288_n.jpg O INFRASTRUKTURI I STATISTIKAMA Vijećnica Liste našeg mista Meri pitala je koji su konkretni projekti koji će produljiti sezonu, ali i kazala da u gradskom proračunu neće biti dovoljno sredstava s kojima bi se uredile ceste i ostalo. Gradonačelnica je istaknula da je raduje sposobnost direktorice, ali i složila s vijećnicom. - Suradnici i ja smo uložili silne napore da se nastavi izgradnja kanalizacijskog sustava. Bilo je previše objektivnih problema, ali vrlo skoro ćemo aplicirati na završnu fazu tog velikog projekta koji je veoma važan za daljnju izgradnju turističkog grada. Također, postoje pokazatelji da je sezona produžena. IQM je projekt koji uključuje i povezuje brojne čimbenike vezano za nju, kazala je gradonačelnica Nelka Tomić. Javio se i SDP-ov vijećnik Marko Udovičić koji je kazao da bi, slušajući direktoričino prezentiranje, pomislio da u Vodicama teče med i mlijeko. - Nedostaje zanimljiva turistička komponenta – prosječan broj dana u privatnom smještaju, odnosno njihova usporedba. Ako se cijena smanjuje, prosječan građanin neće imati velike koristi. Omogućavamo daljnje širenje apartmana te idemo prema dolje, zaključio je vijećnik Udovičić te dodao da Vodicama iznimno nedostaje digitalni format i informiranje naše ponude. Vijećnik Mosta nezavisnih lista Šime Bilan je započeo da nam najbolje podatke o sezoni mogu nam dati naši sugrađani ponaosob iz svakog dijela grada. - Kad ćemo saznati koliko od turizma zarađujemo? Kad ćemo to mjeriti? Zašto bi netko uopće došao u Vodice? U trideset godina 50 % je povećanja broja gostiju, a kapaciteta još i više. Ovdje smo da nam ljudi direktno iz turizma iznesu svoje probleme koje im moramo pomoći riješiti, istaknuo je Bilan. 56527864 2280360738897476 2477212380417753088 n

POMACI I RADOVI? Vijećnik Ivica Slavica je iznimno pohvalio projekt IQM, ali konstatirao da se pomaci još uvijek ne vide. - U tom smjeru treba pojačati intenzitet djelovanja. Zabrinjava me što smo uložili dodatna sredstva za privlačenje nekih novih tržišta ili onih koji su za nas bitni kao što su Italija i skandinavske zemlje, a kod njih još više padamo. Povećanje kvalitete moguće je samo povećanjem cijena koje ne možemo postići. Kategorizacija nije mjerilo ničega, imamo objekte s tri zvjezdice koji su derutni i oni koji su vrhunski, kazao je. Vijećnik Ivica Latin pitao se otkuda dobre ocjene za našu destinaciju s obzirom da se na Vrujama kupa na vlastitu odgovornost te kazao se obala od Plave plaže do Tribunja nema čime dićiti. Predsjednik vodičkog Ceha ugostitelja Ivica Zanze upitao je za završetak radova između ulica Obale Juričev Ive Cota i Dulcina. - Završetak se očekuje krajem idućeg tjedna. Dogodila nam se neplanirana situacija – radove je preuzeo šibenski Vodovod, radilo se na rekonstrukciji kanalizacijske mreže zbog prodora mora u uređaj za pročišćavanje. Zbog dugogodišnjeg spajanja na njega, oni nisu mogli dovršiti posao. Ispričavamo se zbog toga, ali uskoro će to biti gotovo, odgovorio mu je dogradonačelnik Stipe Bosotin. Zanze je zatim odgovorio i na vijećnička pitanja o sezonskoj zaradi koja je bila mnogo manja te kazao da vjeruje da se zajedničkim trudom i radom može vratiti na staru slavu. LOŠ RANI BOOKING I RADNA SNAGA Direktor Punte Damir Varošanec bazirao se na loš rani booking. Nekada je on iznosio do 150 tisuća eura, dok je ove godine oko 15 tisuća. - Svi hotelijeri imaju sličan problem. On je globalan. Rezervacije će se odvijati u last minute aranžmanima koji će napraviti veliku borbu. Neki će mnogo, a neki neće ništa zaraditi.
Upozorio je i na radnu snagu koje iznimno nedostaje. - Slavonci su otišli u Njemačku i inozemstvo. Imamo ponude Ukrajinaca, Filipinaca i Makedonaca. Također, 15. rujna radi tek jedan restoran i niti jedne kvalitetne trgovine – imamo štand destinaciju. Nemamo gostima što ponuditi. Kongresni turizam je odličan potez, ali da bi došli i na sportski bez dvorane i pratećih sadržaja ne možemo ništa, zaključio je direktor Varošanec.
Pročitano 4132 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 09 Travanj 2019 15:59

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.