Utorak, 09 Travanj 2019 21:41

Aktualac i aktualna pitanja: Bazne stanice, odvoz smeća, plastificirani šahtovi

Na današnjem Aktualnom satu Gradskog vijeća prevrtjela su se pitanja o baznim stanicama, početku radova dječjeg vrtića, smanjenju cijena odvoza smeća privatnim iznajmljivačima tijekom godine, onečišćenju i plastificiranim šahtovima.
BAZNE STANICE Među prvim pitanjima otvorila se tema baznih stanica koju je započela Lista našeg mista na čelu s Meri Bandl Valeš kazavši da se one ne bi smjele nalaziti na područjima povećane gdje borave oni povećane osjetljivosti na zračenja. - Građanska incijativa skupila je potpise za peticiju protiv baznih stanica, a otvorena je i Facebook stranica Vodice bez zračenja na kojoj se mogu pročitati strepnje građana ulice Lasan Ante Kabalera i područja Stablinca zbog postavljanja nove bazne stanice te koje nisu predviđene prostornim planom. Prvotno je prikupljeno 350 potpisa, a kasnije još i više, naglasila je vijećnica Bandl Valeš. - Primila sam Borisa Juričev Martinčeva i Aura Friganovića, zvala sve moguće službe koje su kompetentne za tu situaciju i dala im naputke. Oni kao inicijatori te inicijative dobili sve što je potrebno i znaju točno sve radnje koje trebaju poduzeti, kazala je gradonačelnica Nelka Tomić. Vijećnica Meri replicirala je da je ovo nova inicijativa koja je zatražila primanje kod gradonačelnice, a nisu primljeni, dok je vijećnik Ivica Latin s iste Liste upitao za situaciju s baznom stanicom koja bi bila 70-ak metara udaljena od novog dječjeg vrtića. -Kako sam zbog bolesti bila odsutna neko vrijeme nisam mogla na sve odgovoriti, međutim nema potrebe replicirati sve ispočetka. Prijašnji sastanak je trajao satima, imaju sve upute i otišli su prezadovoljni. Najradije bih da nema nikakvih zračenja, ali danas svi imamo mobitele pa i više njih, odgovorila mu je gradonačelnica.
USKORO PRIPREMNI RADOVI ZA VRTIĆ Vijećnik Latin osvrnuo se i na sam vrtić s obzirom da je sva dokumentacija za izgradnju gotova. - Mi smo odabir izvođača radova napravili pa je u tijeku zakonski rok žalbe od 10 dana. Ako to prođe u redu, potpisat ćemo ugovor i krenuti s pripremnim radovima. Jedan dio sigurno će početi prije ljeta, odgovorio mu je pročelnik Lugović.
MANJA CIJENA ODVOZA PRIVATNIM IZNAJMLJIVAČIMA Vijećnik iz Mosta nezavisnih lista Ivica Slavica otvorio je temu izmjene zakona o turističkoj djelatnosti i cijeni odvoza otpada privatnih iznajmljivača u vansezonskom periodu. - Nedavno smo kroz medije mogli čuti da se naša bivša gradonačelnica Branka Juričev Martinčev zalaže za izmjenu zakona o turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti koja veseli male iznajmljivače među kojom bi se nalazilo i rješenje kao temelj za obračun, između ostalog i odvoza i zbrinjavanja otpada. Možemo to riješiti prema uzoru na Šibenik. Hoćemo li slijediti te primjere i smanjiti cijenu odvoza otpada privatnim iznajmljivačima u vansezonskom periodu?, upitao je. Pročelnik Lugović mu je odgovorio da to nije ostalo samo na ideji i da se na tome radi. Vjeruje da će komunalno poduzeće Leć Gradu doći s prijedlogom kako i na koji način to realizirati i smanjiti. 57062125_439994060071479_4253697998929788928_n.jpg ONEČIŠĆENJE ULICA I PLASTIFICIRANJE ŠAHTOVA Vijećnica Bandl Valeš komentirala je i onečišćenja ulice Obale Juričev Ive Cota za koju je od početka mandata već otvorila nekoliko tema. - Plastificiranjem šahtova nije se riješio problem. I dalje dolazi do onečišćenja nakon svake kiše. Problem nije sređen do kraja. Vlažne maramice, fekalije.. sve ide po ulici i završava u moru. Na koji način će se to riješiti?, upitala je. - Ne postoji uzročno-posljedična veza. Plastificiranje se radi da ne ulazi klor koji ubija bakterije na uređaju za pročistavanje na Selinama i zbog čega uređaj ne može raditi. Zbog toga i jesu radovi u ulicama u Dulcinu. To se sve događa jer se na oborinsku odvodnju tijekom godina vezala fekalna kanalizacija, a takvo je stanje zatečeno od prije 50 godina. Funkcioniralo je dok je funkcioniralo. Sad su tokovi definirani, a najveći problem je riješen - oborinske vode od fekalnih su odvojene. Mislim da smo zasad 90 % priključaka riješili, zaključio je pročelnik Lugović.
Pročitano 5986 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 09 Travanj 2019 23:31

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.