Utorak, 15 Studeni 2011 09:38

"Plavi cvijet" obitelji Srdarev iz Vodica

vodicesrdarev
- Naravno da smo ponosni na ovo prestižno priznanje, jer ono je plod i statisfakcija 25-godišnjeg truda cijele obitelji. Ipak, nama su najveća nagrada naši stalni gosti iz Njemačke i drugih europskih zemalja koji se svakog ljeta vraćaju zadivljeni hortikulturnim uređenjem okoliša. To je ujedno i najbolja promidžba turističkih Vodica i hrvatskog turizma. – kazao nam je Boško Srdarev, čija je obitelj ovogodišnji dobitnik prestižnog priznanja „Plavi cvijet" za najuređeniju okućnicu privatne kuće u Hrvatskoj, u ekološko-edukativnoj akciji „Volim Hrvatsku" HTZ-a.

 

Ovaj svojevrsni rajski vrt koji se prostire na tisuću metara kvadratnih zadivio je potpisnika ovih redaka, koji je zadnji put u kući Srdarevih bio prije 20-ak godina, pa ih je, krenuvši na novinarski zadatak, jedva uspio pronaći nakon silnih hortikulturnih promjena.

- Prije 25 godina oko kuće su bili goli zidovi s grafitima Hajduk – živi vječno, Naprid bili..., koje su ispisavali moji sinovi Ante i Branimir u znak podrške najdražem klubu. Prva stabla, cvijeće i bilje zasadila je mati mi Zlatka. S vremenom pored Hajduka, moja velika ljubav postali su cvijeće i kamen – priča 60-odišnji Boško, jedan od najvećih vodičkih navijača splitskog kluba svih vremena.

Ono što je započela Zlatka, danas 85-godišnja vitalna starica, nastavila je nevjesta Marija i ona je glavni „krivac" za dobiveno priznanje.

- Za sve ovo trebalo je dosta truda i vremena, a ponajviše ljubavi. Jer flora vam je poput živih bića, poput djece koju treba odgajati i podizati s puno ljubavi, onda će i uspjeti. Kad bi nabrojila čega sve ima u vrtu, ne bi stalo na novinarsku duplericu. Prevladava mediteransko bilje i cvijeće, a imamo oko 200-tinjak pitara i 35 kamenica u kojima su puzavci, đirani, trajnice, sezonsko cvijeće... Gotovo da nema sajma cvijeća u Hrvatskoj koji ne posjetimo i na kojem ne kupimo bar jedan cvijet. Inače, Ljeti svakodnevno zalijevanje traje i do tri sata, a mjesečni račun za vodu popne se na 2,5 tisuće kuna. Zimi je, pak, problem kako sve to sačuvati, pa ih spremamo po kući, u konobu i u apartmane – kaže Marija, napominjući kako je za sve ideje zaslužan Boško, a ona je zadužena za realizaciju.

A ono što je nabrojila Marija, samo je djelić onoga što krasi ovu „kućicu u cvijeću" u vodičkog elitnoj turističkoj zoni Blata. Uz milimetarski podšišan travnjak zamijetili smo stabla mandarina, limuna, jabuka i krušaka, ima i kivija. A sve njih valja dobro umotati i zaštiti od dalmatinskih bura koje su ovih dana zakucali na vrata. Obitelj Srdarev zasigurno je primjer ostalim Vodičanima, kako se uz trud i maštu može urediti okoliš svoga doma za naslovnice prestižnih turističkih magazina. A svoju okućnicu, kažu uglas Marija i Boško, učinit će još i ljepšom, jer uz podizanje unučadi, to im je veliki gušt i zadovoljstvo.

www.novi-tjednik.hr

Pročitano 4952 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.