Utorak, 15 Studeni 2011 09:32

Jere Latin je 75 puta dao krv: Želja mi je premašiti stotku!

krv-vodice
- Nema humanijeg poziva od spašavanja tuđih života. Darivatelji nikad ne pitaju kome je njihova krv potrebna i za tu svoju plemenitu gestu ništa ne traže zauzvrat – kazala je Josipa Rimac, predsjednica Županijskog društva Crvenog križa, na nedavnoj svečanosti u Šibeniku kojom je obilježen Nacionalni dan dobrovoljnog davalaštva krvi. U ovim riječima Josipe Rimac najbolje se oslikava sva veličina ovih ljudi koji su nesebičnim darivanjem svoje krvi spasili na tisuće života.

 

Jedan od tih velikih je i Vodičanin Jere Latin Srdarić, dugogodišnji član vodičkog kluba DDK-a, kojem su na spomenutoj svečanosti dodijeljene zahvalnica i velika srebrna značka Crvenog križa za 75 darovanih doza krvi i jedan je od rekordera među aktivnim darivateljima krvi u našoj županiji.

Počeo u 21 godini!

- Krv sam počeo davati s nepunu 21 godinu, dakle davne 1979.g., a na poziv Vicka Bareše-Škije, jednog od osnivača vodičkog kluba, s kojim sam zajedno radio u prodavaonici namještaja. Od tada nije bilo godine da nisam dao krv, godišnje je bilo dva, najćešće tri darivanja, a bilo je godina tijekom kojih sam „pružio ruku" i četiri puta. – prisjetio se Jere Latin.

Sad su mi 53 i želja mi je, ako to dopusti zdravlje, jer vremena ima, da premašim brojku od 100 doza tekućine koja život znači, kaže Jere, te dodaje:
- Eto, preračunato, dosad sam dao oko 30 litara krvi. Riječima se ne može opisati taj predivan osjećaj saznanja da si svojom krvlju nekom spasio život, da praktički tvoja krv teče u venama neke druge osobe. Jednostavno da si učinio jedno veliko i dobro djelo. Stoga pozivam naše mlade ljude da se uključe u ovaj plemeniti poziv, jer uvijek je dobro činiti dobro.

A Jere je svoju ljubav i privrženost prema davalaštvu krvi prenio i na svoje sinove Rožeja i Marka, koji su također članovi vodičkog kluba i višestruki darivatelji.

Svi vodički „jubilarci"

Čak 50 članova kluba DDK-a Vodice primilo je na svečanosti obilježavanja Dana davalaštva krvi zahvalnice za jubilarna darivanja. Dobitnik priznanja za 50 darivanje je Slavko Minčić. Zahvalnicu, pak, za 40 doza krvi primili su Miroslav Sladoljev, Josip Mateša, Viljem Juričev, Frankopan Čičin-Angul, Ante Šprljan i Vjekoslav Grubelić, a za 30 darivanja dobitnici su Želimir Božić, Marko Roca, Bruno Krivanj, Krešimir Bulat i Antonio Zafron.

Zahvalnice za 20 doza primili su Ante Poljičak, Nikola Čondić, Ivo Franin, Vladimir Mikšić, Milivoj Trcera, Jozo Omazić, Stipe Bolanča, Slaven Bareša, Marko Mačukat, Vinko Furlan, Gracija Juričev, Marinko Mićin, a za 10 Danijel Orbanić, Roko Vlašić, Damir Ramljak, Marko Latin Srdarić, Željko Roca, Đenis Čajevac i Nikola Birin.

Među ženama, zahvalnicu za 20 darivanja dobila je Mihaela Juričev-Talijaš, dok su za 10 darovanih doza priznanja dobile Kaćuša Čondić, Marijana Meštrov, Mirjana Skelin i Marija Sladoljev.

Preneseno sa portala Šibenskog tjednika (www.novi-tjednik.hr)
Foto: Novi Tjednik 

Pročitano 4208 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.