Četvrtak, 20 Prosinac 2018 13:12

PITANJA S AKTUALCA: Visina paušalca, gradske investicije i plaže, školski teren te hoće li se oporba vratiti na sjednice

Poduži aktualac vodičkog Gradskog vijeća iznjedrio je brojna pitanja, a neka o njih bila su o visini paušalnog poreza od naredne godine, čestice na kojima se nalazi osnovna škola, plaže, ali i način rješavanja problema neprisustva oporbe u sjednicama i glasanju o važnim odlukama.

HDZ-ovu vijećnicu Mariju Feraru zanimala je odluka o visini paušalnog poreza na dobit za 2019. godinu. Naime, izmjena zakona na dohodak navodi da su jedinice lokalne samouprave do siječnja obavezne donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu koje ne mogu biti manje od 150 kuna i veće od 1500 kuna.

- Propisano je da su predstavnička tijela obavezna donijeti tu odluku, ukoliko ju ne donesu primjenjivat će se zakonski određena visina od 750 kuna. Mi nećemo ništa mijenjati te će iznos biti isti kao i do sada, odgovorila joj je gradonačelnica Nelka Tomić smatrajući da je to bitna stavka s obzirom da se u Vodicama brojni bave turizmom. vijece (7 of 10).jpg

Meri Bandl Valeš iz Liste našeg mista prikazala je skice katastarskog plana s česticama na kojima se vidi prazan teren, odnosno prostor na kojem se nalazi dio osnovne škole, zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa.

- Posebno sam se zabavila česticom 1393/9, a na kojoj se nalazi dio zgrade gdje su prvi razredi i maslinik, ali i susjednim. Zbog tih neriješenih odnosa naša se škola ne može aplicirati na EU fondove. Novac i rad koji su Vodičani uložili Županija nikad nije procijenila, a sve skupa izgleda preloše, kazala je vijećnica.

Iz gradske uprave složili su se da je pitanje opravdano, ali i da je rješavanje problema upravo u tijeku.

- Jedna je čestica uknjižena, a za preostale je postupak upravo u tijeku te smo zatražili žurno rješenje. Taj prostor škole će se srediti u prvom kvartalu sljedeće godine, a zatim nam preostaje dio koji je u vlasništvu Crkve, kazala je pročelnica Tina Bosotin.

Gradonačelnica je dodala da Grad čini sve što je u njegovoj moći.

- Škola je pod Županijom i mi se tu, figurativno rečeno, petljamo koliko je to zakonom dozvoljeno - kao što je bio slučaj s ogradom ili osiguravanja asistenta jednom od dvoje učenika s posebnim potrebama, dok smo za drugo sredstva izvukli iz Ministarstva. Također, postoji Upravno vijeće škole koje može donositi odluke i rješavati nekakve druge probleme, kazala je gradonačelnica. vijece (6 of 10).jpg

Jedno od čestih vijećničkih pitanja je i projekt plaže Vrulje.

- Taj je novac mogao biti preusmjeren na izgradnju vrtića ili nečeg drugog za razliku od ovog čime nećemo moći upravljati, a plaža je bila prirodno lijepa. Kako to da se u plažu ulaže 15 milijuna kuna bez dizanja kredita, a za izgradnju vrtića se digao kredit od 22 milijuna? Iz kojih se sredstava to financira, je li istina da je na to otišao novac iz komunalne naknade? Ako je to istina, to je onda protuzakonito jer bi ona trebala biti uložena u komunalnu infrastrukturu, pitao je Ivica Latin, vijećnik Liste našeg mista.

- Projekt plaže Vrulje sam svojim mandatom naslijedila, tada je bila gotova prva faza njenog uređenja. On ima nekoliko faza koje trebamo dovršiti. Upravo zbog toga da kupanje na njoj ne bi bilo na osobnu odgovornost, a i samog izgleda plaže i grada, odgovorila je gradonačelnica.

Novi proračun previđa za taj pak projekt nešto više sredstava no što je potpisano u ugovoru.

- Plan je plan. Nitko sretniji od mene da ono što je ugovoreno bude realizirano te da novim rebalansom 600 tisuća kuna preusmjerimo na neku drugu investiciju, kazao je pročelnik Perica.

MOST-ov Ivica Slavica nadovezao se na plažu i gradske investicije.

- Prije mjesec dana vidjeli smo impresivne skice investicije na plavoj plaži. Kad kreću ti radovi vrijedni 100 milijuna kuna? Projekt „Grad na vodi“, ŠRC Račice, Industrijska zona Čista Velika, to su sve projekti koji su osvanuli i koje su sugrađani prihvatili. Po meni i prema komentarima građana s kojima komuniciram to je jedan dobar PR koji već godinama funkcionira na ovakav način, zaključio je. vijece (9 of 10).jpg

Vijećnik MOST-a, Šime Bilan kazao je kako je ovo vrijeme idealno za rekapitulaciju aludirajući na neprisustvovanje čitave oporbe na sjednicama Gradskog vijeća.

- Krivac za ovakvo stanje je vladajuća koalicija, neki dio pripada i oporbi te nema smisla. Važne odluke donose se bez naših glasova, a tako je će biti i danas s izglasavanjem proračuna dok se neke stvari ne promijene. Gradonačelnice, što možete učiniti po tom pitanju?, pitao je Bilan.

- Svaki od ovih vijećnika, pa i vi, može biti dopredsjednik Vijeća po statutu. Oporba je pozvana da ga izabere. Spomenuli ste da su krivci i oporba, a ne samo HDZ-HSS, osjećate li se i vi odgovornim?, pitala ga je gradonačelnica.

Bilan je konstatirao da je stvar pogrešno postavljene teze da se u Vodicama vlada, a ne zajedničko sudjelovanje.

- Svi smo u predizbornoj kampanji obećavali uključivanje oporbe u rad, a svjedoci smo da ništa našeg nije usvojeno. Nadam se da je ovo zadnja sjednica na ovakav način i da ćemo od sljedeće godine svi djelovati pametnije. U duhu je slova, ali nije u duhu sloge i demokracije. Ostalo je još jedino da damo ostavku ne riješimo li ovo pitanje, zaključio je Bilan.

- Krivi smo svi, no svi vijećnici mogu sudjelovati u svim odborima kao i što smo uveli to da dopredsjednik bude iz oporbe, kazao je Mikšić te predložio međustranački kolegij kako bi zajedno pronašli kompromis.

Pročitano 4861 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 20 Prosinac 2018 19:15

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.