Srijeda, 09 Ožujak 2022 11:08

SAŽETAK AKTUALNOG SATA: Dječji vrtić Tamaris, šetnica, uređenje plaže, srimarsko groblje...

Peta sjednica Gradskog vijeća Grada Vodica održana je u utorak u Kulturnom centru, a na aktualnom satu postavljeno je pet vijećničkih pitanja. Govorilo se o dječjem vrtiću Tamaris, srimarskom groblju, disparitetu cijene izgradnje šetnice i plaže Vruje, a vijećnica Meri Bandl Valeš osvrnula se na pet važnih tema o kojima je razgovarala s gradonačelnikom Antom Cukrovom.

Dječji vrtić Tamaris

Vijećnica Meri Bandl Valeš (LNM) postavila je pitanja vezana za dječji vrtić Tamaris. Naime, istaknula je da je vodstvo vrtića propustilo prijavu na natječaj za bespovratna sredstva za usluge produljenog boravka poslijepodnevnog ili smjenskog rada, razvoj posebnih novih programa i ostalog objavljenog u prosincu 2020. godine, s rokom podnošenja prijave od veljače do kraja lipnja prošle godine. Krajem prosinca objavljeno je da je potpisano 75 ugovora u vrijednosti većoj od 177 milijuna kuna. Među njima je osam vrtića iz naše županije koji su dobili od 1.800.000 do 4.800.000 kuna bespovratnih sredstava.

- Smatram da je ovo veliki propust zbog nemara ili nesposobnosti. Dokumentacija nije predana i onemogućeno je dobivanja sredstava u milijunskom iznosu. Naš novi dječji vrtić jedan je od najskupljih vrtića za koji je Grad Vodice digao 20 milijuna kuna kredita, a s ovim sredstvima bi se u rad mogle uključiti stručne službe i postići što kvalitetniji rad. Od rujna nemamo psihologa jer nije bilo sredstava za plaćanje tog djelatnika što bi s ovim sredstvima bilo omogućeno, kao i plaćanje defektologa – kazala je vijećnica Meri Bandl Valeš.

Dodala je da je u novom vrtiću uređeno šest kancelarija od kojih se samo dvije koriste čime se stvaraju nepotrebni troškovi. Također, osvrnula se je na probleme oko isteka ugovora dvije djelatnice od kojih jedna ima dijete s poteškoćama u razvoju te u vrtiću može boraviti samo 2,5 – 3 sata.

- Stručne službe preporučuju minimalno pet sati boravka. Tražila sam da mi se dostavi takva odluka, no ona ne postoji kao ni iznos koliko treba plaćati to skraćeno vrijeme. Kako je moguće da je takva odluka donesena, a dijete se treba više socijalizirati? Također, gledajući spomenute iznose, ispada da mi gubimo oko 4,5 milijuna kuna kojih ćemo morati nadoknaditi iz gradskog proračuna. Mislim da bi se ovime trebalo više pozabaviti - naglasila je vijećnica.

Gradonačelnik Ante Cukrov kazao je da ne zna detalje tog natječaja pa na to ne može odgovoriti, no da su od Ministarstva dobili 500 tisuća kuna na koje je grad dodao nešto više od 300 tisuća kuna te je započeto renoviranje starog dječjeg vrtića.

- Financiranje predškolskog odgoja stavljeno je na teret jedinica lokalne samouprave i postaje sve veći teret. Zajedno ćemo pokušati to riješiti, a ravnateljica objasniti gdje je bio problem. Maksimalno se zalažemo da izvučemo sredstva gdje god je to moguće te da budemo brzi. Opravdanja za propuste nema jer je premalo novca za sve što bi trebali financirati, a uz pomoć države vjerujem da ćemo u budućnosti biti i bolji – kazao je gradonačelnik Cukrov.

Ravnateljica Tina Valerija Storić iznijela je svoje odgovore u izlaganju Izvješća o radu dječjeg vrtića Tamaris.

Nova šetnica – plaža Vruje

Vijećnik Auro Friganović (NLSP) osvrnuo se na gradnju nove šetnice od Vile Marijane do Tribunja i disparitet u cijeni spram plaže Vruje. Investicija šetnice vrijedi oko 1.800.000 kuna, a radi se o šetnici dugoj 400 metara i širokoj četiri metra.

To je oko 1 600 kvadrata, odnosno 1 150 kuna po kvadratu bez PDV-a. Ova cijena je u redu, no plaža Vruje koštala je najmanje 10 puta više, a gabaritima nije toliko veća. Zašto je tamo kvadrat toliko skuplji? Sadašnji gradonačelnik nije tada bio odgovaran, ali je manje više ista uprava te netko može dati odgovor.

Gradonačelnik je obrazložio što sve spada u ovaj projekt uređenja šetnice – drvored, javna rasvjeta, klupe, tuševi, voda za zalijevanje drvoreda, kao i nasip koji će na strani prema privatnim parcelama oborine usmjeravati prema moru.

Cijena je više nego dobra, posebice jer cijene svakim danom divljaju te izmiču kontroli. Plaža vrulje je drugačija investicija, sve je obloženo u kamenu. Tu je bilo nasipanja mora određenim granulacijama, a kamen je sigurno podigao cijenu u velikoj mjeri. U more je nasipavano više tisuća kubika plažnog materijala koje je moralo biti određene čistoće. Ovdje sada radimo na drugačijoj vizuri. Svi smo svjesni da je uređenje vrlo ozbiljan faktor u turimu – kazao je gradonačelnik.

Za sve detalje oko navedenih investicija dogovorili su se uzeti troškovnike i detaljno usporediti sve stavke i cijene.

Srimarsko groblje

Vijećnik Ante Gulin (NLSP) ponovio je pitanje s prošlog Aktualnog sata, vezano za srimarsko groblje.

- Zanima me je li se u ova dva tri mjeseca nešto pomaknulo, odnosno na čemu je zapelo i je li kontaktirana osoba čiji se teren mora otkupiti kako bi dokumentacija bila spremna i kako bi se moglo krenuti raditi na tom projektu? - pitao je vijećnik Gulin.

Gradonačelnik Cukrov je kazao da se išlo u postupak otkupa terena, odnosno malog dijela koji je nedostajao. Procijenjena cijena je bila u redu, no zbog nekoliko stabala maslina se trebao tražiti vještak za procjenu kultura.

- Tu je prošlo još vremena, ali cijena je usuglašena i vlasnik je zadovoljan. Sve je pri kraju, a da bi krenuli u gradnju upravo radimo na izmjenama i dopunama kako bi taj komad terena ubacili u projekt uređenja groblja. Jučer smo s pročelnicima iz županije imali sastanak na tu temu te ćemo i to vrlo brzo riješiti – odgovorio je gradonačelnik.

Uređenje zapadne plaže i novac Kraljevine Norveške

Drugo pitanje vijećnika Aura Friganovića (NLSP) također je bilo vezano za plaže. Naime, osvrnuo se na najave projekta uređenja zapadne plaže od hotela Punte prema Tribunju uz pomoć sredstava Kraljevine Norveške prije četiri godine.

Od poglavarstva se plasirala informacija da postoje ozbiljne naznake da će Vodice dobiti 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava za uređenje te plaže. Odmah je objavljen i loš photoshop prikaz s masivnim nasipavanjima što je kod nekih izazvalo strah, a kod nekih podsmijeh – komentirao je vijećnik Friganović te pitao što se s time dogodilo.

Gradonačelnik je odgovorio da ne zna puno o tome, ali da je u zadnjih 7 – 8 mjeseci osobno imao dosta raznih pregovora te da se o obećanjima vezanim za financiranje može govoriti samo kad su stvarno sigurna.

- Radimo ozbiljno, a takvih stvari i obećanja može biti na tone te im ne treba pridavati važnost – zaključio je gradonačelnik Cukrov.

Vijećnica Meri Bandl Valeš osvrnula se na pet važnih tema o kojim se više puta razgovaralo na Gradskom vijeću. Te teme je otvorila na sastanku kod gradonačelnika na kojem je dobila detaljne i kvalitetne odgovore za koje smatra da bi ih valjalo ponoviti i na današnjem Gradskom vijeću. Možete ih pročitati OVDJE.

Pročitano 2309 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 09 Ožujak 2022 12:09

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.