Srijeda, 09 Ožujak 2022 11:14

Aktualni sat, jedno pitanje – pet tema: Bambulovac, rotori, zaobilaznica, posjetiteljski centar i aglomeracija

Vijećnica Meri Bandl Valeš (LNM) osvrnula se na pet važnih tema o kojim se više puta razgovaralo na Gradskom vijeću – o Bambulovcu, rotorima, zaobilaznici, posjetiteljskom centru i aglomeraciji. Te je teme otvorila i na sastanku kod gradonačelnika.

- Razgovor je bio vrlo kvalitetan, a te odgovore treba podijeliti s javnošću. Teme su bile Bambulovac, problem prilaza – rotori na zapadnoj i istočnoj strani čije je rješavanje najavljeno 2017. godine. Imali smo problem vezan za imovinsko-pravne odnose, a zatim sa slivnim vodama. Također, pričali smo o zaobilaznici i rasvjeti s istočne i zapadne strane, pomoćnoj traci za izlaz i skretanje te pješačkom prijelazu. Zatim, i o projektu Guvno, odnosno Centru za posjetitelje – navela je vijećnica Bandl Valeš.

Kazala je da je građevinska dozvola dobivena na račun pravno neuredne dokumentacije, a projekt se trebao financirati iz fondova Europske unije. Zanimalo ju je je li istekla građevinska dozvola te imaju li uopće pravo građenja. Također, najavila je da će na sjednici Gradskog vijeća dati prijedlog da se glasuje o vraćanju tog terena.

- Bambulovac koji se nalazi između hotela Imperial i Olympije je prije dvije godine bio u vlasništvu Republike Hrvatske, a koristio ga je Grad Vodice. Došlo je do upisa Hrvatskih šuma na što se Grad žalio. Spor se vodio više godina, a prije godinu dvije Grad je konačno postao vlasnik ukupnog terena. No, tu priči nije kraj – kazao je gradonačelnik Ante Cukrov.

Čestice oko hotela Imperial nisu ušle u temeljni kapital, a kod zaduživanja kod HBOR-a stavljena je i hipoteka na teren Bambulovca i terene hotela Imperial.

- Smatramo da nije u redu da to bude pod hipotekom, a prema mišljenju odvjetnika mi bi trebali dobiti taj spor. Grad Vodice bi trebao dobivati najamninu, međutim vlada još nije donijela pravilnik i cjenik. Dok spor traje, ostavit ćemo što je bilo i prošle godine. Vidjet ćemo što će biti nakon što se očituje Županija te ćete svi biti na vrijeme obaviješteni.

Hrvatske ceste konačno su stavile rotore u plan javne nabave u koju se nije išlo prije nove godine jer uključuje odvodnju, kanalizaciju i oborinske vode na čije se usuglašavanje izgubilo par mjeseci.

- I jutros sam razgovarao na ovu temu. Ovu jesen konačno će krenuti radovi na rotoru kod pumpne stanice koji je naša crna točka. Plaćen je iz sredstava Europske unije, a jedan dio plaćaju Hrvatske ceste, a jedan Hrvatske vode.

Javna rasvjeta na ulazima na zaobilaznicu s obje strane je u potpunosti projektirana, napravljen je troškovnik, a ukupna investicija košta oko 1.200.000 tisuća kuna.

- Što se tiče semafora, biciklističke staze i pješačkog prijelaza, svi smo nezadovoljni. Imao sam više razgovora kako bismo i taj problem ubrzo riješili po isteku petogodišnjeg ugovora s Europskom unijom koja je financirala ovaj projekt.

Za Guvno – Posjetiteljski centar Grad Vodice je dao na pravo korištenja oko 16 tisuća kvadrata s tim da bi parking sa sportskim centrom bio zajednički. EU je financirala projekte posjetiteljskih centara, a nositelji su mogle biti samo Županije.

- Od tada je prošlo dosta vremena, uz pandemiju se promijenilo puno toga. Sredstva su prenamijenjena te ih više nema. Uz novonastalu situaciju teško da će ih ponovno biti, ali Gradsko vijeće može donijeti odluku da se ukine pravo građenja i time završimo ovu priču.

Vijećnica Bandl Valeš potom je postavila pitanje ima li kakvih naznaka o početku radova na aglomeraciji Srima-Vodice-Tribunj.

- Odrađeno je puno sastanka, a rezime toga je da se krenulo u pripremu natječaja. Zajedničkim snagama županijskog Vodovoda, Hrvatskih voda i Grada Vodica oformljen je tim. Vodovod raspisuje natječaj za još nekoliko inženjera, a prvi natječaj za upravljanje, tehničku pomoć, nazdor i vidljivost će krenuti kroz mjesec, mjesec i pol.

Natječaj bi trebao ići prije turističke sezone, dok bi izvođača trebali imati do kraja godine te, ukoliko ne dođe do radikalne promjene, započeti s gradnjom.

- Važno je napomenuti da imamo rekonstrukciju 30 km vodovodne mreže i projekt ugradnje oko 80 km kanalizacijskih cijevi koji je veći od Šibenika. Sve se detaljno pregledava. Europska unija ovaj projekt financira s 85 % i tu nema popravnog ni ikakvog riskiranja da kasnije plaćamo penale. Uzdamo se da trenutna situacija neće nas i Europu odvesti u krivom smjeru. Vjerujem da će sve biti u redu i da će Vodice konačno dobiti ono što zaslužuju – naglasio je gradonačelnik Cukrov.

Pročitano 2029 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Ožujak 2022 02:09

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.