Četvrtak, 16 Ožujak 2017 22:32

Održano predavanje/diskusija "Cijepljenje - ne cijepljenje" - rizici i posljedice

Večeras je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice održano predavanje/diskusija pod nazivom "Cijepljenje - ne cijepljenje" - rizici i posljedice.

Predavanje je inicirala i organizirala Marina Juričev-Martinčev, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Tamaris.

O ovoj vrlo aktualnoj temi, o kojoj su stajališta podijeljena, govorio je dr. Željko Huljev, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Doktor Huljev održao je vrlo edukativno predavanje i strpljivo i stručno odgovarao na pitanja okupljenih. A okupilo se tridesetak, pretežno, dama.

Zainteresirane dame, uglavnom mlade majke, zanimalo je sve: od razloga zbog kojih se cijepimo, sastava cjepiva, bolesti, do nuspojava i povezanosti cijepljenja i autizma.

Broj roditelja koji odbijaju cijepiti djecu posljednjih godina je u porastu; raste otpor obaveznom cijepljenju djece. „Što je više necijepljene djece, to je ugroženiji kolektivni imunitet koji onemogućava prenošenje bolesti", objašnjava doktor Huljev.

Iako je cijepljenje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedna od najuspješnijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija, koja sprječava obolijevanje, invaliditet i smrt uzrokovanu bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem, kao što su npr. difterija, hripavac, ospice, pneumokokna upala pluća, dječja paraliza, rubeola, tetanus..., mnogi roditelji su prema njemu, (ne)opravdano sumnjičavi.

IMG_2578.JPG

„Cijepljenje je jedna od najboljih metoda borbe protiv zarazne bolesti. Mnoge zarazne bolesti su upravo cijepljenjem nestale iz našeg okruženja i mi smo pomalo zaboravili na njih. Razlog zašto se danas roditelji teže odlučuju na cijepljenje je upravo taj što tih bolesti više nema, a sve više se govori o nuspojavama", objašnjava doktor Huljev.

„Protiv toga je dosta teško voditi argumentiranu kampanju, iz razloga što se dokazi u korist cijepljenja jako teško prikupljaju i traju više godina. Također, o nuspojavama na koje je javnost posebno osjetljiva, pružaju se informacije bez pravog znanstvenog pristupa. Dovoljno je povezati nešto s nečim vremenski, da se javnost senzibilizira kako bi to moglo biti uzročno povezano.

Naš zadatak je da što više razgovaramo s roditeljima, i da im odgovorimo na njihova pitanja. Ako to uspije, mi ćemo biti zadovoljni jer nam je bitno da se zadrži cijepni obuhvat koji je za zarazne bolesti oko 90%. Ako on padne, zarazne bolesti koje se lako šire, poput ospica, će se ponovno pojaviti, a to je nešto što nikako ne želimo."

IMG_2581.JPG

Cijepiti dijete ili ne, pitanje je koje muči jako puno roditelja. Roditelji se često boje nuspojava. Je li taj strah opravdan?

„Ne treba podcjenjivati strah, on je ozbiljna stvar i normalno je da se roditelji boje za svoju djecu. Ali, mislim da strah nije opravdan i da može dovesti do neželjenih posljedica, a što prije pružimo dokaze da cjepivo nije štetno, to ćemo prije umanjiti pojavu odbijanja cijepljenja", kazao je doktor Huljev .

„Po kalendaru cijepljenja koji važi u Republici Hrvatskoj, preporučujem svima da se cijepe, odnosno da cijepe svoju djecu, i naravno da poštuju preporuke liječnika" poručio je za kraj dr. Huljev.

Pročitano 5148 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Ožujak 2017 22:36

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.