Četvrtak, 16 Ožujak 2017 19:39

Prošla sezona bila je odlična, najbolja do sada, od ove očekujemo da će biti još i bolja

U Berlinu se proteklog tjedna, po 50. put, održao najveći svjetski turistički sajam (ITB). Ovaj sajam je idealno mjesto za sklapanje poslova, susrete s poslovnim partnerima, upoznavanje novih trendova, koncepata, kao i prilika za širenje postojećih kontakata.

 

Turističku zajednicu grada Vodica na Sajmu je predstavljala njezina direktorica Anita Franin Pečarica, s kojim smo razgovarali o Sajmu i nadolazećoj turističkoj sezoni.

Kako je bilo na sajmu u Berlinu?

-Na Sajmu je sudjelovalo preko 10 000 izlagača iz 187 zemalja. To je sajam na kojem se svatko bori za svoj dio kolača na turističkom tržištu. Prva tri dana odnose se na poslovni dio na kojem su sudjelovali naši hotelijeri, koji su prema njihovim reakcijama vrlo zadovoljni razgovorima i dogovorima koje su postigli. Druga dva dana rezervirana su za posjetitelje. Štand Hrvatske turističke zajednice bio je jako dobro posjećen, imali smo jako puno konkretnih upita. U svakom slučaju, vrlo smo zadovoljni i očekujemo porast gostiju s njemačkog tržišta. I prošle godine smo imali porast, a očekujemo da će se on nastaviti i u narednom razdoblju.

Ove godine izlagali smo još na sajmovima u Munchenu i u Beču, koji su također bili jako dobro posjećeni. Osim ovih velikih, posjetili smo i dva manja sajma, u Utrechtu u Nizozemskoj i Gentu u Belgiji. Tema je bila aktivni odmor: biciklizam i pješačenje, koji postaju sve popularniji među gostima. I tamo smo imali odlična iskustva: jako smo traženi jer smo na tom području nova destinacija u segmentu aktivnog odmora. Na ostalim sajmovima koje naša županija zakupljuje, prezentiramo se s brošurama i programima.

afp.jpg

Na koje još načine privlačite goste u Vodice?

-Kroz prethodni period pripremali smo marketinške aktivnosti i oglašavanje. Uložili smo 400.000,00 kuna u pretežno on-line oglašavanje, koje se pokazalo kao jako dobro za privlačenje novih posjetitelja. Pratimo statistike koje kažu da smo prošle godine imali preko 70% novih posjetitelja naših web stranica. Zato smo ga ove godine pojačali kampanje on-line oglašavanja. To je jedan od najjačih vidova promidžbe koji sada vršimo. Kako krenu sajmovi tako krene i naša kampanja za Italiju, Njemačku, Češku, Poljsku, Austriju, Skandinavske zemlje i Sloveniju.

U prošloj turističkoj sezoni gosti iz Slovenije su po prvi put ostvarili preko 100 000 noćenja, što je odličan rezultat. U najčitanijem slovenskom dnevniku o Vodicama izlazi i poseban prilog s cjelokupnom turističkom ponudom, od aktivnog turizma, gastro ponude, plaža...
Prvi val oglašavanja kreće upravo sad i trajat će dvadesetak dana u predsezoni. Drugi val počinje u 5. mjesecu. Nakon toga u posezoni, u 9. i 10 mjesecu.

Upravo su završile radionice koje smo organizirali za naše ugostitelje, na temu kulinarstva, barskog poslovanja i somelijerstva. Sufinanciramo i tečajeve engleskog jezika i informatike za iznajmljivače, koji su upravo u tijeku.

Kakav je interes za takve radionice?

-Interes bi mogao biti i bolji, ali budući da smo neke od ovih radionica organizirali po prvi put, vjerujemo da će se u budućnosti povećati. Nakon što su tečajevi završili, puno nam se ljudi javilo i pokazalo interes za sudjelovanjem. Tako da ih svakako planiramo ponoviti.

Sad nas očekuje radionica FOS-a, Foruma obiteljskog smještaja, koja će se održati 22. ožujka, u hotelu Olympia, a 6. i 7. travnja idu radionice za pripremu kapaciteta za turističku sezonu.
Radimo još i programe aktivnog odmora koji uključuju pješačenje, biciklizam, kajakarenje, ronjenje. Organizirat ćemo i radionicu za upoznavanje naših iznajmljivača s programima koje nude agencije, kako bi ih mogli svojim gostima ponuditi kao dodatnu vrijednost.

IMG_6835.JPG

Program "Like HOME"

-Prošle godine smo se uključili u program „Like HOME". To je projekt označavanja kvalitete obiteljskog smještaja kojim se mogu stvoriti preduvjeti za jačanje i produženje glavne sezone. Za sada imamo 15 iznajmljivača u klubu, a uskoro će biti raspisan natječaj za one koji se žele uključiti. Uz to se razvijaju i novi podprogrami kao što je „Bike friendly". Cilj nam je objediniti sve smještajne kapacitete koji su prilagođeni gostima koji traže ovu vrstu smještaja.

IMG_1573.JPG

Sezona pred vratima

-Sezona je već počela. Imamo jedan lijepi podatak da smo u prva dva mjeseca ove godine ostvarili 39% više noćenja i 70% više dolazaka. To se najviše odnosi na hotelski smještaj, što znači da je bilo više sastanaka, kongresa, mitinga... i zato je ta brojka veća.

U tijeku su posljednje pripreme koje uključuju uvođenje nove turističke signalizacije kroz mjesto. Kako se povećavaju kapaciteti koji se trebaju označavati, tako moramo nadopunjavati signalizaciju. Očekuje nas i označavanje nove biciklističke staze na Srimi koja obuhvaća Srimu, Jadriju i Prižbu. Staza je gotova, testirana, ucrtana u karte i sada ćemo je označiti. Označit ćemo i trekking stazu na Prviću. Trenutno traju redovne aktivnosti, nabavka sadnica i slično. Kalendar je završen, programi su gotovi i sve je objavljeno na našim internetskim stranicama.

Prošla sezona bila je odlična, odnosno najbolja do sada. Ostvarili smo preko milijun i 200 000 noćenja i preko 200 000 dolazaka, što u odnosu na sezonu 2015. znači povećanje od 5%. Od ove očekujemo da će biti još i bolja- otkrila nam je direktorica Turističke zajednice grada Vodica, Anita Franin Pečarica.

Više informacija

  • Headline: Razgovor s direktoricom TZ Vodice
Pročitano 4338 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Ožujak 2017 19:59

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.