Četvrtak, 21 Svibanj 2020 13:49

Iz Ministarstva kažu: Roditelji čija djeca neće dolaziti u školu moraju opravdati izostanak

Od ponedjeljka je dozvoljen povratak svih učenika razredne nastave u škole, budući da upute HZJZ-a dozvoljavaju da skupine budu i veće od 20 osoba. I dalje su ostala pitanja od onog je li povratak u školu obavezan i koji su ‘objektivni’ razlozi nedolaska, do pitanja moraju li se od ponedjeljka svi učitelji vratiti na radno mjesto u školu. Odgovore je potražio portal srednja.hr

Je li dolazak u školu obavezan ili ne?

U uputi koje je donijelo Ministarko nije jasno navedeno je li dolazak u školu od ponedjeljka obavezan. Piše samo kako oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi. I dalje se omogućuje održavanje nastave na daljinu čija je podloga Škola na Trećem, ali Škola na Trećem održavat će se samo do početka lipnja.

Jutros je, pak, Stožer civilne zaštite na Twitteru objavio kako dolazak u školu za niže razrede nije obavezan, što je izazvalo dodatno konfuziju među roditeljima.

Budući da u Uputi nije jasno navedeno je li dolazak u školu obavezan, portal srednja.hr upitao je Ministarstvo koji su, izuzevši respiratornih problema i zaraze koronavisrusnom bolesti, objektivni razlozi zbog kojih roditelji mogu odlučiti ne slati djecu u školu, odnosno, kako će učitelji znati da je nedolazak učenika u školu bio opravdan.

Odgovor do pisanja ovog teksta nismo dobili, ali Ministarstvo je jutros otvorilo novu rubriku s odgovorima na česta pitanja oko povratka u škole. U toj rubrici mogu se pronaći odgovori na tri pitanja.

Tako je Ministarstvo otkrilo koji su opravdani razlozi za nedolazak u školu od ponedjeljka, kao i da će roditelji učenika koji ne dođu izostanak morati opravdati.

– Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu. Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika. Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel, stoji u odgovoru Ministarstva.

Pritom pojašnjavaju i zašto se, ako su škole sigurne, u njih vraćaju samo učenici razredne nastave, a ne svi. Kažu da nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede jer škole ne bi mogle osigurati sve prostorne uvjete koje traži HZJZ.

– Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi, pišu iz MZO-a.

Pitanje povratka svih zaposlenika u škole

Pojasnili su na kraju iz MZO-a u svojoj novoj rubrici i što je sa školama koje će zbog veličine dijeliti razrede i odgovorili na pitanje hoće li zbog toga biti novih zapošljavanja.

– Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme, pišu iz Ministarstva.
U istoj Uputi Ministarstva od ponedjeljka navedeno je da je ‘prestala važiti odluka Vlade o radu od kuće, tako da se djelatnici raspoređuju na poslove u školi u primjerenom opsegu i nadležnosti.’
Izvor: Srednja.hr

Više informacija

Pročitano 3803 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.