Petak, 24 Travanj 2020 14:23

Anketirali smo vodičke roditelje: Hoćete li u svibnju pustiti dijete u školu ili vrtić?

Jedna od prvih donesenih mjera u pandemiji koronavirusa bila je zatvaranje svih odgojno-obrazovnih ustanova 16.ožujka. Od tad je krenula i online nastava, na koju su se, unatoč minimalnim pripremama učenici i nastavnici izvrsno prilagodili. Nije lako, ali rade najbolje što i kako mogu, znaju i umiju. Epidemiološka slika kod nas je dobra te se jučer razgovaralo o omogućavanju rada vrtićima i razrednoj nastavi (od 1. do 4. razreda) te rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Oko toga su roditelji podijeljeni, ali veći dio anketiranih se time ne slaže.

Evo kako svoju odluku obrazlaže oni koji svoju djecu neće slati u školu.

-    Neka zvučim kao 'nemajka', ali jedva se čekam odmoriti na koju uru s obzirom da nemam nikog tko mi dijete može pripaziti, a niti bi ga izlagala. Iako će se škole uskoro otvoriti, ono neće ići u školu. Uzalud nam ovih mjesec i pol dana u izolaciji ako ćemo ih pustiti u čopor. Djeca se lako zaraze, a i vrlo dobro to dalje prenose. Škola im je ionako cijelu ovu godinu takva kakva je. Snaći ću se sa svojim poslom, ali neka djeca stoje doma. - D. B.

-    Smatram da je ovo najgora moguća odluka vlade. Razumijem da popuštaju s mjerama i vjerojatno otvaraju vrtiće i škole za najmlađe kako bi roditelji mogli raditi. Ali, to nema smisla. Djeca su najveći rasadnik virusa, kad se zarazi jedan u grupi zaraze se svi. Oni ne poznaju pojam socijalne distance, a niti mogu shvatiti što to znači 'peri ruke, ne stavljaj ih u usta, ne diraj se po licu, kašlji u lakat'. Nema šanse. – M. B.

-    Dijete ćemo ostaviti kod kuće jer se nastavlja online nastava s toga nema potrebe slati dijete u školu pod ovim nesigurnim normama. Nema mi smisla da manji razredi idu u školu, a veći ne. Ako smo izgurali dovde, izgurat ćemo ovako do kraja školske godine koja je ionako blizu. – Sanja Katarina Wölk

-    Moje dijete je predškolac i ukoliko počne rad vrtića 11.5. sigurno neće ići u vrtić, prije svega zato šta ide u vrtić zadnje 4 godine, i da je normalna situacija ne bih je davala 5., 6.misec, a ni kroz lito. Neka dite godi još malo prije nego krene u školu! S druge strane ima puno roditelja koji vjerojatno neće imati izbora zbog posla tako da ipak kad tad trebamo krenuti prema normali. Mada ne razumin da vrtići rade, a dici ne dopuštaju boravak na igralištima na otvorenom, do daljnjega??? - M.A.

Za i protiv.

-    Ako epidemiološka situacija bude dopuštala poslat ću ga u vrtić. Razlog je što s popuštanjem mjera se povećava količina posla za posao koje trebam kroz dan obaviti, moguće je da se do tada već vratim na posao, a na kraju krajeva nedostaje mu socijalizacija s drugom djecom. -S.S.

Evo što kažu oni koji smatraju da će odluka s razlogom biti donesena.

-    Moje dijete ići će u školu jer smatram da je epidemiološka situacija takva da se život može  polako vraćati u normalu. Vjerujem da odluka o povratku u školu nije olako donesena i iako je vjerojatno potaknuta time što će većina roditelja opet raditi,  iza nje stoji i zdravstvena struka. Veliki je posao odrađen od strane učitelja, roditelja i djece u prošlih nekoliko tjedana, ali škola na daljinu ipak ne može u potpunosti zamijeniti onu pravu. – I. Perak

-    Definitivno se slažem s popuštanjem mjera, razloga je više. Djecu ću svakako redovno voditi na nastavu. Jedan od razloga je što osobno smatram da se problem s virusom neće riješiti nikako osim kolektivnim imunitetom. Kako su u ovom slučaju djeca manje podložna zarazi, rizik ne bi trebao biti velik. U slučaju da se i zaraze, odraditi će ju "na nogama", a tako i roditelji koji su dobra zdravlja i bez konkretnih kroničnih bolesti. S tim da smatram da se roditeljima koji imaju konkretan razloga za strah, mora ostaviti mogućnost održavanja nastave na daljinu do daljnjeg. - T.F.
 

Više informacija

  • Headline: Oko ovoga su roditelji podijeljeni, ali veći dio anketiranih se time ne slaže.
Pročitano 6528 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.