Subota, 25 Travanj 2020 12:45

Intervju s Anamarijom Cicarelli: 'Kuće za odmor i apartmani koji imaju poseban ulaz će se prvi „vratiti“ na tržište'

Uspješna poduzetnica Anamarija Cicarelli vlasnica je agencije Interligo koja se bavi savjetovanjem obiteljskih iznajmljivača te autorica pet knjiga i pokretačica časopisa Apartman Plus, specijaliziranog za iznajmljivače. Održava brojne edukacije i individualna savjetovanja o poslovanju, a i autorica je projekta IQM u vodičkom TZ-u. U intervjuu je i nama dala odgovore na pitanja koja muče sve male iznajmljivače u doba korone.

Sezona je nikad neizvjesnija, a na društvenim mrežama puno se priča o spuštanju cijena. Smatrate li vi da bolje išta nego ništa ili kakav je vaš prijedlog?

Ne slažem se s tim bolje išta nego ništa, pogotovo ako troškovi nadmaše prihode. 
Naravno da će doći do nekih snižavanja cijena, ali to bi trebalo biti minimalno i s tim spuštanjima cijena treba biti jako oprezan. Kad jednom spustimo cijenu u destinaciji, trebati će jako puno vremena da se cijene vrate „na staro“. Preporučamo iznajmljivačima da ne spuštaju osnovne cijene ali da gostima nude dodatnu ponudu:
tri dana extra ako rezervira 7 dana, besplatni transfer, doručak, … Ukoliko netko nudi duplo nižu cijenu, trebao bi nuditi smještaj po punoj cijeni i ponuditi besplatno broj dana koliko je rezervirano. Jako je važno „sačuvati“ osnovnu cijenu, i za objekt i za destinaciju.

Tko će sve ići na spuštanje cijena?

Na našoj obali je veliki broj iznajmljivača imao niske cijene. To su oni iznajmljivači koji su se u velikoj konkurenciji za svoje mjesto borili niskom cijenom dok su kvalitetu zanemarivali. Oni koji su najskloniji općenito spuštanju cijena nemaju puno prostora za spuštanje. 
Visokokvalitetni apartmani i kuće za odmor najavljuju spuštanje cijena od cca 10%, radije se odlučuju za zatvaranje sezone 2020.

Što mislite tko ne bi mogao upasti u očaj?

Kuće za odmor i apartmani koji imaju poseban ulaz će se prvi „vratiti“ na tržište. Na našem području, najmanje problema će imati kuće za odmor na otocima, te one koje se ne nalaze u gusto naseljenim kvartovima. 

Što kažu iznajmljivači iz vašeg saznanja? Koliko su zabrinuti?

Svi su jako zabrinuti, stavljaju zdravstvenu sigurnost sebe i svojih obitelji na prvo mjesto. Često čujemo iznajmljivače koji su odlučili u 2020. primati samo stare goste. Stari gosti su ti koji će najkasnije otkazati, koji su najoptimističniji, i za koje je najveća mogućnost da će doći. Na području Dalmacije, imamo puno iznajmljivača koji generacijama vode svoje objekte i imaju vjerne goste koji se vraćaju najčešće i više od deset godina. Ukoliko budu otvorene granice, i uspostave se najavljeni koridori , upravo radi svojih „starih gostiju“  ali i kvalitetnog poslovanja naše destinacije imaju manje razloga za zabrinutost u odnosu na druge.

Na čemu će inzistirati turisti? Što će sve cijeniti kod domaćina?

Vrijednost za novac i kvaliteta su uvijek bili visoko na listi prioriteta, od sada će definitivno zauzimati prvo mjesto. Rekla bih – kvaliteta iznad svega. Tu će najlošije proći oni iznajmljivači koji se odluče za goste boriti niskom cijenom. Visoka kvaliteta koja podrazumijeva visoke higijensko zdravstvene uvjete će imati prednost ispred niže cijene tj. ispred svega. Ti uvjeti podrazumijevaju  kvalitetno čišćenje apartmana, dezinfekciju istog, bijelu posteljinu koja se iskuhava na visokim temperaturama, minimalističko uređenje, poseban ulaz, self check in/out.

Može li se Hrvatska reklamirati pod parolom 'korona-free' destinacija?

Mislim da je malo prerano za to. Trenutno možemo tako reći ali pitanje je što će se događati idućih par mjeseci s epidemiološkom slikom Hrvatske ali i svijeta.

Kakve su vaše prognoze za ovu i narednu sezonu?

Mislim da će ovo biti teška sezona i da će rijetki uspjeti ostvariti konkretnu dobit. Veći troškovi, manja potražnja, niže cijene,…. Ne obećava mnogo. Ali mislim da će sezona 2021. biti sezona velikog povratka. Nakon 2021. pruža nam se prilika da budemo „kraljevi Mediterana“. Mnogi misle da sam preoptimistična, ali su činjenice da imamo još uvijek očuvanu prirodu, autohtone namirnice, nemamo velike resorte i hotele, nismo zahvaćeni overturizmom, stupanj sigurnosti nam je uvijek bio visok,… i još ako se s pandemijom ovako uspješno nastavimo boriti, biti ćemo najpoželjnija održiva butique destinacija na Mediteranu. 

Od kuda sve imate svoje klijente?

Imamo klijente po čitavoj Hrvatskoj, od Slavonije, Istre, Like do Dubrovnika, uključujući sve veće naseljene otoke. Kao tvrtka imamo dobru suradnju s inozemnim tvrtkama koje se bave savjetovanjem u privatnom smještaju. Trenutno nam je jako korisna takva suradnja da vidimo kako se naše kolege i iznajmljivači u drugim zemljama nose s trenutnom situacijom. Mogu reći da smo svi u istoj situaciji, svi isto razmišljamo, na jednak način se bojimo neizvjesnosti u kojoj se nalazimo i jednako se prilagođavamo vremenu koje dolazi.

Što je s IQM projektom?

TZG Vodica i projektni tim IQM-a idu dalje prilagođeni novonastaloj situaciji. Organiziramo Zoom konferencije za pojedine grupe dionika: hotelijere, iznajmljivače, hostele, kampove, suvenirnice, restorane,… Na konferencijama informiramo polaznike o svim novostima vezanim za poslovanje za vrijeme pandemije, od zakonskih okvira do prilagodbi smještaja novi okolnostima, načinu prezentacije, poslovanju koje nas čeka nakon pandemije. S obzirom da će kvaliteta značiti mnogo više u postpandemijskom periodu potrebno je sve subjekte u turizmu dobro pripremiti za vrijeme koje dolazi. Neće biti lako vratiti se na rekordne godine kakve su bile 2018. i 2019. ali onima koji se dobro pripreme taj put će biti znatno kraći.

Više informacija

  • Headline: Koronavirus je poharao turistički sektor. Je li bolje išta ili ništa?
Pročitano 6022 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 25 Travanj 2020 12:48

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.