Utorak, 05 Studeni 2019 20:29

SRETAN ROĐENDAN BBK ORLOV KRUG: Dvadeset godina hrpe odricanja, boli, a i malo ludosti

Grupa entuzijasta i zaljubljenika u brdski biciklizam 6. studenog 1999. osnovala je klub Orlov krug. Tada je to za hrvatske pojmove bio prilično čudan sport i dugo vremena smatran ekstremnim – što i zapravo je. Otada mnogo njih nije uspjelo izdržati pred raznim izazovima dok je vodički klub samo rastao. Danas, dvadeset godina nakon, u samom je vrhu te poznat i na svjetskoj sportskoj sceni.

Prvi maraton u Vodice je doveo Điđi Goran Grbelja i oko njega se okupila ekipa, prije svega obitelj Fržop, Ivica Mesarić uz ostatak društva te se počelo voziti. 

-    Nekako se rodila ideja da se osnuje klub, a prvi predsjednik je bio Rade Juričev Martinčev. Prva trka je održana u organizaciji biciklističkog kluba Fortica, tadašnjeg Šibenik jer nismo imali još pravo prijave pa su nam oni izašli u susret. Bilo je to 2000. godine, priča nam Antonio Barišić, aktualni predsjednik BBK Orlov krug koji je s njima od 2003.

Klub je rastao s godinama, krenulo se stidljivo, a došlo do toga je najbolji u Hrvatskoj. U prošloj godini imali su najuspješniju sezonu u svojoj povijesti, a osvojili su sve što se moglo – Kup Hrvatske u cross countryju i u maratonu, Zimsku ligu Dalmacije – odnosno sve što su mogli dignuti.

-    Počelo je pomalo sa stazom na Orlovom krugu koja je i dandanas aktualna, a doživjela je jako puno izmjena i svojih izdanja jer smo se svake godine trudili napraviti nešto novo. Zadržali smo se na istoj lokaciji na brdima iznad Vodica i utrka je iz godine u godinu rasla. 

Krenula je kao utrka za Hrvatski kup, no već nakon nekoliko godina su ju počeli prijavljivati za UCI bodove koji vozačima omogućuju odlazak na Olimpijske igre i rangiranje na svjetskoj biciklističkoj listi pa je postala i međunarodna.

-    Iz godine u godinu je postajala sve bolja, sve kvalitetnija te privlačila sve bolje vozače. UCI ima kategorije, a C1 je najbolje što se u Hrvatskoj može dobiti i što je prvi nivo nakon Svjetskog kupa. Trebalo nam je dosta vremena da doguramo do tog levela jer ne možeš odmah dobiti C1, tu je čitava procedura sa svim ostalim kategorijama koje se neko vrijeme moraju potvrđivati u dobroj organizaciji. 

Namjeravaju tako raditi i dalje, na zavidnom nivou kvalitete. Kad su se tek osnovali bilo je i klubova i trka koji bi bljesnuli na nekoliko godina i kasnije ugasili. Jedino su od samih početaka preživjeli samo BBK Šišmiš iz Samobora i Adrenalina iz Pule. 

-    Postepeno smo rasli s ambicijama, proračunom, rezultatom i kvalitetom natjecanja pa smo sada punoljetni i odrasli. Uz Croatia Open koji se u petom mjesecu održava, organiziramo i dobro poznate druge biciklističke manifestacije: Pozdrav proljeću – simbolički na prvi dan proljeća otvara sezonu, Gabrin maraton u čast našeg pokojnog člana vatrogasca Gabrijela Skočića, s namjerom da bude njemu u spomen postala je veliko i hvalevrijedno natjecanje koje svake godine okupi 200 biciklista. 

Njihove su trke postale pravi brend i vrlo dobra turistička ponuda aktivnog odmora.

-    Jako puno smo tijekom ovih godina pomagali Turističkoj zajednici Vodice u osmišljavanju, kreiranju i probijanju novih biciklističkih staza u vodičkom zaleđu, a i ona je bila uz nas od samih početaka. Ovom prilikom želimo im se na tome zahvaliti. Stvarno jedna divna suradnja koja traje dugi niz godina.

Velika boljka im je rad s mladima, imaju ih, ali nikako da se ustale u tom segmentu. Teško je pronaći kvalitetan kadar koji je voljan raditi s njima, a onda muku muče s trenerima. 

-    No, rezultati su tu. Tu su titule prvaka država brojne i nemoguće ih je sve nabrojati – od Marka, Joška i Roka Fržopa, Ivice Mesarića koji je kao naš član i član reprezentacije nastupio na Europskom i na Svjetskom prvenstvu, a Roko je proglašen najboljim mladim biciklistom u državi.

Ove godine opet su vice prvaci, tijekom godina su nekoliko puta bili treći, a evo zadnjih godina drže prvo i drugo mjesto. U samom su vrhu i definitivno prepoznatljivi u svijetu brdskog biciklizma. 

Imaju 70-ak članova od 7 do 77 godina od kojih se 32 aktivno natječe. 

-    To je svakodnevna muka i odricanje, treba biti malo lud u glavu za sve to izdržati. Takvi smo, volimo to, što opasnije i luđe nama zanimljivije. I inače je percepcija da je to dosta opasan sport što i je, ali kad se postepeno savladavaju prepreke onda to nije tako. 

Uvijek se može pasti i razbiti, u fizičkom smislu jako zahtjevno. Treba biti spreman podnositi bol jer je biciklizam nekada čista bol i tu pobjeđuje onaj koji je jači u tome i psihički stabilniji. 
Oni su već godinama najbolji pa su očito pogodili tu pravu formulu. 

-    Svu opremu nabavljamo sami, privatno. Skup je to sport, možda jedan i od najskupljih. Prave bicikle koštaju po 10 tisuća eura. Ja sam i kredite diza za moje, to je jednostavno ljubav. Ne biraš. Odrekneš se nečeg drugog da bi vozio dobru biciklu.

Bude nešto novčanih nagrada, ali to je sve simbolično. Na nekim trkama se može dobiti po tisuću ili dvije kuna, ali to je rijetkost. Nisu u tome zbog toga.

-    Itekako se susrećemo i s nerazumijevanjem u prometu, psovanjem, beštimanjem, oduzimanjem prednosti, dovođenjem u opasnost… To je takav mentalitet, u Istri je već drugačije. Njih bodre, tjeraju ih da ubrzaju, na uzbrdici onda zapedalaju sve i da ne mogu, istaknuo nam je Barišić.

Ima svega i krivaca i među njima, kaže, ali oni svoju djecu od malih nogu i početaka uče pravilnom ponašanju u prometu i svim ostalim pravilima. 

Mi im samo još jednom želimo čestitati ovaj veliki rođendan! Neka guraju dalje i stvaraju nove uspomene, najbolji već nam jesu!

Više informacija

  • Headline: Dok su se drugi klubovi gasili, oni su samo rasli. Danas su najbolji.
Pročitano 4536 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.