Subota, 19 Svibanj 2018 14:48

Vatrogasac Mate: Volim biti vatrogasac i ovaj posao ne može raditi netko tko ga ne voli

Uskoro nam stiže ljeto, a sa njim, uz turističku sezonu dolazi i sezona požara. Tko god se samo jednom susreo sa većom vatrom, zna što u toj situaciji znače vatrogasci.

Naš sumještanin Mate Udovičić profesionalni je vodički vatrogasac već više od 20 godina, točnije od 1994. godine.

“U životu sam promijenio nekoliko zanimanja, ali najviše sam se zadržao u vatrogascima. To me oduvijek zanimalo, pa kada smo i kao djeca bježali i palili bosilje. Kasnije mi je bila želja pomagati ljudima u nevolji”, govori nam Mate.

Matin, kao i radni dan svakog vatrogasca je dinamičan; smjene su po 12 sati, nakon dolaska na posao obilaze se vozila i oprema, nakon toga se uzimaju zadatci, obavezna tjelovježba, a svakodnevno imaju i teoretsku nastavu kada svaki dan obrađuju drugu temu vatrogastva te se na taj način informiraju o novostima. A u slučaju poziva na teren, odnosno dojave o požaru ili neke druge opasnosti, moraju biti vani u roku minute.

“Kada smo počinjali u Vodicama, nismo imali skoro ništa. Danas, nakon dvadesetak godina stvari su se na bolje promijenile jer imamo javnu postrojbu, vozila i opremu. Uvijek se može nabrojati još stvari koje bi mogle biti bolje, ali sve u svemu, zadovoljan sam”, nadodaje Mate.

Ono što njega muči je više administrativne prirode. Naime, Mate ne zna kada će u penziju jer zakon tu nije do kraja jasan. Vatrogasci nisu pod nadležnosti niti jednog ministarstva, pa niti ne zna gdje da se obrati da dobije valjanu informaciju. Govorilo se o tome da vatrogasci imaju beneficirani radni staž, no kada se informirao na Mirovinskom, na ispisu njegovog staža nisu bile navedene nikakve beneficije. Možda su one negdje drugdje zapisane, no tu informaciju Mate nema. Također, govorilo se da uz 20 godina radnog iskustva u vatrogascima i 55 godina starosti se može ići u mirovinu, no to opet nije sigurno niti provjereno.

“Vatrogasci su po meni služba, a ne zanimanje i smatram da svi koji rade u službi bi trebali imati neke beneficije. Ja volim biti vatrogasac i ovaj posao ne može raditi netko tko ga ne voli. Onaj tko voli pomoći tome se posveti i to mu bude izazov. No, s druge strane, ovaj posao, koliko god si zdrav i u formi u isto vrijeme istroši čovjeka. Samo jedna intervencija može ostaviti trag na cijeli tvoj život.”, objašnjava Mate.

P1002853 (Custom).jpeg

Kao što i znamo, vatrogasci su tijekom gašanja požara i drugih akcija izloženi mnogim štetnim utjecajima. Najčešće su izloženi opasnosti od plamena, dima, otrovnih para, urušavanja objekata, pada predmeta i različitim kemikalijama. U akcijama su gotovo stalno izloženi vlazi i raznim vremenskim utjecajima

A osim što spašavaju ljude i imovinu, vatrogasci pomažu i u drugim opasnostima, kao što su poplave, olujno nevrijeme, prometne nesreće te ekološke i druge katastrofe. Njihova je zadaća i upoznavanje građanstva s opasnostima od požara, upozoravanje na njih te davanje savjeta o načinu zaštite. Tako, npr. JVP Vodice svake godine održava edukaciju djece u dječjem vrtiću Tamaris.

Pitali smo Matu kako je zadovoljan sa “vatrogasnom” kulturom naših sumještana, na što on odgovara:

“Pomalo se uvelo reda u spaljivanje, poduzimaju se radnje, čiste se putevi. Ima reda, a i kažnjavaju se oni koji se uhvate da rade protiv propisa i to ima efekta. Još bih za kraj podsjetio da zabrana spaljivanja vrijedi od 01.06.-01.11. Držimo se svi zajedno toga da bi imali što mirniju predstojeću sezonu.”, zaključuje Mate.

Pročitano 5359 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 19 Svibanj 2018 14:51

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.