Subota, 23 Prosinac 2023 16:44

Ilijana Galijot: Volonterka koja osvjetljava živote starijih osoba na otoku Prviću

S otoka Prvića nije, a na njemu je svakodnevno. Ime joj je Ilijana Galijot i starijim, potrebitim i  nemoćnim mještanima otoka Prvića je sve. Dostavlja im lijekove, odvozi liječniku, kuha im i posprema, tu je za razgovor, za toplu riječ. Nerijetko kod nje u Vodicama i prespavaju. I tako radi gotovo tri godine. Posljednja četiri mjeseca volonterski.

- Znate šta, najbolje bi bilo da se čujemo ranije popodne jer mi je pruga u 18.00 sati, a spremam se doli na otok mojoj teti Ivanici odnit kolač i šenicu. Ne sadi vam ona šenicu baš na Sv. Lucu nego koji dan posli, pa joj idem odniti i poviriti ostale – veselo je rekla Ilijana Galijot, pedesetdvogodišnja njegovateljica iz Vodica.

Zna ona da teta Ivanica sadi šenicu iza Sv. Luce, da je baki Fili devedeset i četvrta godina, a najmlađem štićeniku Bojanu šezdeset i sedam.

Ne zna Ilijana samo njihova imena, godine, navike, zna  ih u dušu. Svih šestero koje njeguje.

- Prvi puta sam došla raditi kao njegovateljica/gerontodomaćica prije tri godine preko Udruge Otok u sklopu projekta "Zaželi za otok Prvić". Drugi put sam se zaposlila preko Grada Vodica u sklopu projekta "Zaželi – zapošljavanje žena". Kada sam zakoračila na Prvić nisam znala tko su ljudi kod kojih me život vodi, kako ću se snaći. Nije bilo baš lako prvih dana. Pruga iz Vodica ide u 12.00 sati i na otoku ste baš u vrijeme ručka, što mi je dodatno otežavalo, jer nije baš ugodno doći u tuđu kuću u vrijeme kad se jede – priča nam.

Nekoć nelagodno i pomalo neprijatno, Ilijani danas skroz suprotno.

Sjedi i zajedno ruča sa štićenicima.

- Dočekuju me kao svoju kćer. Svi. Kod prvog kod kojeg dođem moram poist i popit nešto i onda tako redom. Onda se oni međusobno zovu pa pitaju šta sam jela kod ovog, šta sam pila kod onog i sl. Ja sam njima sve. Čistim im, pomažem po kući, donosim lijekove, donosim hranu, brinem o njima, tu sam za razgovor. Život na otoku nije nimalo lagan, posebno starijima i nemoćnima. Uz to i vremenski uvjeti diktiraju život. Po lošem vremenu sve biva puno teže, naročito zimi. Kad je jak vitar bude iznimno teško. Znalo mi se događati da idem prugom iz Šibenika i dođem na Prvić i zbog juga iskrcam se u Šepurini. Kako većina štićenika živi na vrhu otoka teško mi je nositi stvari, pa sam morala naći rješenje. Jedan čovik s traktorom me prebaci i pomogne. Snalazim se svakako, ali je najvažnije da štićenici dobiju što im treba i da im mogu pomoći i olakšati, i ovako težak starački, samački i otočki život. Uz to veze s kopnom nisu učestale, pa kad završi ljetna sezona teško se organizirati za prijevoz, pa se nerijetko događa da netko od štićenika i prespava kod mene u Vodicama – nastavlja.

I to ne samo jednom, nego svaki put kad zatreba. Vrata njenog doma uvijek su otvorena.

Kad je jugo i na kopnu su, a brod ne može na otok kod Ilijane su, kad je bura i brod u vodičkoj luci, kod Ilijane su.

Kad nisu kod nje u Vodicama na Prviću su, al je Ilijana s njima.

Dok je bila u radnom odnosu obično bi boravila na otoku četiri sati i odlazila natrag u Vodice brodom koji polazi u 16.20 sati. U tijeku radnog vremena davala je cijelu sebe obilazeći jednog po jednog štićenika, pomažući, brineći se, čisteći. Oblačila ih je, smijala se i plakala zajedno s njima.

I nije prestala s poslom kad je sjela na brod za Vodice.

Dalje je radila, strepila, pomagala i brinula. Išla je gdje god je trebalo. Po dokumente, lijekove, naručivala štićenike kod doktora, dogovarala u ime njih sve što im je potrebno.

U kolovozu ove godine joj je istekao ugovor i Ilijana je završila s poslom na otoku.

Ali, posao nije završio u njenom srcu.

- Uvijek sam pomagala kad god i gdje god sam mogla. Majka sam dvije kćeri i dva sina i dugo vremena nisam mogla raditi, te sam bila kod kuće. Kada je moja kći ozdravila, došlo je moje vrijeme. I dogodio se Prvić. Po isteku ugovora, poslije dvije ipo godine rada, jednostavno nisam mogla ostaviti štićenike. Otići tek tako. Ostala sam – zaključila je plemenita Ilijana.

I još uvijek je tamo. Za svakog u svakom trenutku.

 

Pročitano 4445 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Prosinac 2023 16:56

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.