Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 13:23

Na ovogodišnjoj 25. obljetnici obilježavanja sjećanja na žrtve Vukovara, ponovo je Vukovar bio Hrvatska i Hrvatska Vukovar.

Kolona sjećanja kretala se silinom Dunava 18. studenog 2016. spremna na oprost, kad se pronađu nestali, i odlučna da se nikad ne zaboravi

 

Za Hrvatsku, za Vukovar, za hrvatski narod u cjelini bez obzira gdje živio izvan međunarodno priznati granica Republike Hrvatske 18. studeni je uvijek bolan dan, bolan datum. I gotovo što se više vremenski odmiče od tog, za Hrvatsku i hrvatski narod kataklizmičkog, 18. studenog 1991. godine svaki dolazeći je bolniji, ali jednako tako i ponosniji, svehrvatskiji. Dan koji nas povezuje, zbližava i čini odlučnijima u obrani, onoga što se obranilo u Vukovaru, slobode, neovisnosti, demokracije, te iznad svega obranjenog hrvatskog identiteta.

Pa i ovaj četvrt stoljeća poslije sodomsko gomorskog velikosrpsko četničko fašističkog rušenja grada heroja, rušenja Hrvatske, 18. studeni bio je u svehrvatskom znaku zajedništva kakvo ga krasilo i oslobađajuće 1991. godine. Dunav živih, više od 120 tisuća okupljenih u Koloni sjećanja, tekao je 18. studenog 2016. svom silinom zajedništva od bolnice do Memorijalnog groblja, koje je sjalo u bjelini 938 bijelih maromornih križeva ispod kojih leže darovatelji naše slobode, i branitelji našeg nacionalnog hrvatskog i vjerskog katoličkog identiteta.

Na ovogodišnjoj 25. obljetnici obilježavanja sjećanja na žrtve Vukovara, ponovo je Vukovar bio Hrvatska i Hrvatska Vukovar. Svi putovi iz svakog dijela Hrvatske, i iz prostora u kojima žive Hrvati diljem svijeta, vodili su u grad heroj i doveli više od sto i dvadeset tisuća Hrvata svih uzrasta, s istim ciljem pokloniti se žrtvama velikosrpskog nacifašizma, opjevan pjesmama na dan ulaska okupatora u grad: „Slobo brate šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate".

Slika Kolone sjećanja toga dana ostaje za povijest. Uz cijeli državni vrh, sve branitelje i njihove udruge, dominirali su mladi i djeca. Vukovar se pokazuje, i potvrđuje, najboljom školom za upoznavanje i učenje naše tragične i stradalničke povijesti. Slika koja se treba svake godine nadograđivati s što više kockica mladi, jer Vukovar je njihov, Hrvatska je njihova.

No, ta prekrasna slika Vukovara na taj Dan ne bi smjela biti samo tada, ona bi morala biti tako lijepo posložen mozaik cijelu godinu. Žrtava u Vukovaru, Škabrnji, u Hrvatskoj, dužnost nam je da ih se sjećamo svaki dan, napose dok se traže nestali i pobijeni hrvatski branitelji, ćije grobove skrivaju, ćetvrt stoljeća poslije masakra, srpski zlikovci i planeri Velike Srbije, o kojoj u Beogradu iz kojeg su slali tenkove na Hrvatsku posipajući ih ružama, i danas sanjaju. Sve dok ne otkriju, ne pokažu, masovne grobnice hrvatskih žrtava, velikosrpska SANU politika zločina i genocida, znači nije poražena, i da se njeguje i sprema u Srbiji, no dijelom i u Hrvatskoj kroz neporaženu balvan revoluciju koja se sve više širi i kroz Hrvatski sabor i hrvatsku javnost, napose onu medijsku, za slijedeći zločinačko genocidni pohod, zaokruživanje srpskih granica na hrvatskom teritoriju, Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Zbog herojske, gotovo tromjesećne obrane grada heroja 18. studeni se obilježava kao svehrvatski Dan sjećanja na žrtve Vukovara, ali i na sve žrtve velikosrpske genocidne agresije. I stoga oćuvanje trajnog sjećanja 18. studenog 1991. moralo bi se odvijati, uz Kolonu sjećanja u Vukovaru, i kolonama sjećanja u svim hrvatskim gradovima. Da je to moguće, da je to potrebno, i da je takav način memoiranja hrvatske povijesti uistinu svehrvatski, pokazala je Iseljena Hrvatska u Münchenu koja je trotisućitnom snagom zajedništva prošla gradom sa hrvatskim zastavama i upaljenim svijećama. Time su i strancima pokazali, i približili stradalničku sliku Vukovara, Hrvatske, Škabrnje, a i barbarsku velikosrpsku kulturu ubijanja, rušenja i genocida.

O velikosrpskim strahotama i ubijanja govore i podatci da je na grad dnevno ispaljivano između 700 i 800 raznih projektila, od ćetvrte vojne sile u Europi, i balvan revolucionara od kojih neki slobodno šetaju Hrvatskom, i Vukovarom. Neki su i ovogodišnju Kolonu sjećanja koja je prolazila ulicama Vukovara do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog obrambeno oslobodilačkog rata, promatrali kroz zakrivene prozore svojih kuća, što im ih obnovila Hrvatska. Promatrali i smijali se aboliciji, doživljavajući je kao pobjedu i kao još jedno rušenje i Vukovara i Hrvatske, Škabrnje i Dubrovnika.

Dvadeset i peta obljetnica stradanja Vukovara ujednila je, kao, nažalost, možda nikad do sad, toliki broj sudionika Kolone sjećanja. Devetsto trideset i osam bijeli križeva na spomen području ne dozvoljava više kolona da im dolaze. Kao što su križevi isti, kao što su i sve žrtve bile za isti Cilj, slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku, tako traže, i dobile su, jednu Kolonu sjećanja, u kojoj su svi njeni sudionici išli, i ići će, istom Cilju, boljoj i sigurnijoj, za svakog dovoljno velikoj i bogatoj Hrvatskoj. I dogodila se ta dugo očekivana i nadana hrvatska jedinstvenost živi na putu sjećanja mrtvi Vukovara i Hrvatske. Današnje hrvatsko zajedništvo ima čvrste temelje u osamdeset i sedmodnevnoj borbi za Vukovar.

Poznavanje povijesti tog vremena također je snažna poveznica zajedništva, i stoga Vukovar je trajna škola hrvatskih generacija, svakog povijesnog vremena. No, da bi ta škola bila uspješna u svojoj zadaći potrebno je da svaki hrvatski grad ima jednu Vukovarsku ulicu kojom bi 18. studenog prolazila Kolona sjećanja. Na taj dan sve škole u Hrvatskoj trebale bi imati jedan sat povijesti koja bi se „predavala" sudjelovanjem učenika, nastavnika, profesora i učitelja u Koloni sjećanja Vukovarskoj ulici grada.

U Koloni sjećanja u Vukovaru, koja se kretala silinom Dunava 18. studenog 2016. spremna na oprost, kad se pronađu nestali, i odlučna da se nikad ne zaboravi, sudjelovali su i članovi Hrvatskog Domobrana Ogranak Vodice, kao i u Koloni sjećanja u Vodicama, na Trgu hrvatskih mučenika koji je te noći sjao u svjetlu upaljenih svijeća.

Hrvatski Domobran, Vodice
Vinko Đotlo

Pročitano 3795 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.