Subota, 18 Studeni 2017 11:02

Ima li nade za DC?

Napisao

Stvaranje i razvoj filmskog DC univerzuma do sada se pokazao puno težim izazovom nego što je itko u Warner Bros.-u , glavnom distributeru DC filmova, mogao i zamisliti. Kada se pogleda kojom lakoćom Marvel stvara filmske hitove koje publika naprosto obožava i kako jednostavno puni lovom svoje džepove, ekipa zadužena za DC sigurno je očekivala mnogo lakši zadatak.

Pred nama je Liga pravde , već peti naslov u DC univerzumu ( pišem "univerzum" jer se ne mogu natjerati da stavim "svemir" uz DC ili Marvel. Ako nekom smeta, neka pati u tišini. ) na čiji leđa su natovarena velika očekivanja jer publika , a posebno kritika nikako nije zadovoljna kvalitetom dosadašnjih filmova, izuzev Wonder Woman, i jedva čeka na novi krivi korak DC-a.

Liga pravde ( Justice League ) počinje tamo gdje je završio Batman vs Superman. Dakle, Superman je mrtav, a čovječanstvu, vjerovali ili ne, ponovno prijeti nova opasnost. Tako Batman uz pomoć Wonder Woman mora okupiti tim koji ima znanje i mogućnost suprostaviti se nadolazećoj prijetnji.
Prva polovica filma služi da bi nam predstavila nove likove i glavnog negativca. Upoznajemo Aquamana kojeg glumi Jason Momoa. Gromada od čovjeka sa svojih 193 cm visine i preko 100 kg mišića ostavlja vrlo impresivan dojam na filmskom platnu. Barry Allena, poznatijeg kao Flash, utjelovljuje mladi Ezra Miller.

Po meni ponajbolji lik ovog filma, Ezra, na čija leđa je pala odgovornost za komični dio filma i on bez problema donosi Flashevu mladenačku razigranost i šalu. Tu je još i Cyborg , dosta zagonetni lik sa velikim spektrom tehnoloških mogućnosti kojeg utjelovljuje debitatnt na filmskom platnu Ray Fisher. E sad, nakon predstavljanja tih likova, nastaje problem jer ako niste fan, tj. ako nemate predznanja o ovim istim likovima onda vam se nameće previše pitanja, a film daje vrlo malo ili ništa odgovora. Za svaki od likova u filmu dobivamo nekoliko šturih informacija o njihovom podrijetlu i motivima. Sve je nekako zbrkano.

Jednostavno fali pravi filmski karakterni razvoj svakog pojedinog lika. Ono što inače dobivamo u takozvanim "origin" filmovima. Pa je posljedica toga dosta loša kemija među likovima. Jednostavno ne "klapaju" tako dobro i jednostavno kao što to radi ekipa iz Marvela. Čak su mi bili i dosadni u par navrata.

Druga polovica filma je rezervirana za obračun sa glavnim negativcem, a to je Steppenwolf. Da sad ne filozofiram previše oko njega on je klasični primjer jednodimenzionalnog filmskog negativca.

Klasični osvajač, željan osvete, došao dignuti Zemlju u zrak, bla bla bla, klasika. Već viđeno u mnogo puta. Poslužit će svrsi i brzo biti zaboravljen. Jako efektno napravljen pomoću računalne tehnologije koja je vrlo dobra kroz cijeli film, ali ruku na srce, vidio sam i boljih i spektakularnijih efekata u drugim filmovima ove vrste.

Na kraju i sam završni obračun je mogao biti i nešto bolje napravljen sa više posvećenosti samoj koreografiji borbe.

Osobno sam više očekivao od ovog filma. A slične komentare sam mogao čuti po izlasku iz kina. Film je solidan, čak i dobar za potrošiti dva sata koliko traje, ali pratio me osjećaj da je nešto falilo.

Smatram da DC plaća danak brzom i nepromišljenom formiranju svog filmskog univerzuma. Naime da u želji da ubere svoj dio financijskog kolača DC je preskakao korake kojima je išao Marvel. Nabacali su
sve svoje junake u jedan film bez prijašnjih upoznavanja sa njima. I to se osjeti. Sva ona kemija, šale koje razmjenjuju, motivi koje vode likove iz Marvelova univerzuma prirodna su posljedica razvoja istih kroz filmove. I zato ih publika voli. Dok je tu sve nekako nategnuto i usljeno. Vjerujem da će bolji poznavatelji DC-a, oni koji čitaju stripove ili prate animirane filmove, ipak uživati u ovom filmu puno više od mene.

Liga pravde je, po meni, film koji će poslužiti kao uvod u film o Aquamanu koji nam dolazi već iduće godine te Cyborgu koji je u planu za 2020. godinu. Šuška se nešto i o Flashevu samostalnom filmu.

Ovim filmom postavljeni su snažni temelji za sve njih, kao što je u Batman vs Superman bio postavljen temelj za Wonder Woman. Kad sve zbrojim i oduzmem film koji vrišti - neostvareni potencijal, ali OK.

Zaintrigirali su me za buduće projekte.

Pročitano 2351 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.