Četvrtak, 30 Lipanj 2022 13:13

Znanstvenik Tkalčić: Jednog ćemo dana moći predvidjeti potrese

U Zagrebu se danas predstavlja knjiga "Potresi: divovi koji se ponekad bude". Umnogome inspirirano potresima u Zagrebu i na Banovini, djelo analizira hoćemo li ikad moći precizno predvidjeti potrese. Autor je priznati hrvatski znanstvenik Hrvoje Tkalčić, koji dugi niz godina živi i radi u Australiji. Za Dnevnik HTV-a rekao je da se u svijetu puno radi na tome kako bi se potresi mogli predvidjeti. Njegova knjiga govori upravo o tom problemu.

Kazao je kako je teško reći zašto su se potresi u Hrvatskoj aktivirali u tako kratkom roku i na tako uskom području, no naglasio je da svake godine u svijetu se dogodi oko 500.000-1.000.000. - Kada shvatite da to znači više od 1000 potresa svakog dana, vjerojatnost da se to dogodi i nije tako mala, rekao je Tkalčić.  "Rade se eksperimenti, jednog ćemo dana moći predvidjeti potres" - Moja knjiga u jednom ili dva poglavja govori koliko je teško predvidjeti potres i koliko je to težak problem. Ja sam optimist i mislim da po tom pitanju grabimo krupnim koracima naprijed i svakog dana dobivamo sve više novih saznanja što se događa sa stijenskom masom koja puca zbog toga što napetost dostigne određenu vrijednost, kazao je. - U eksperimentima se model Zemlje smanji i istražuje što se događa sa stijenskom masom, rade se numerički eksperimenti, numeričke simulacije. U ovom dijelu znanosti je popularno i strojno učenje. Uvjeren sam da ćemo jednog dana doći i do trenutka kada ćemo moći potres predvidjeti, rekao je Tkalčić. Dodao je kako je teško reći u kojem roku će se to dogoditi te da njegova knjiga upravo tome i govori. Koliko je potrese u moru i na moru teže istraživati? - Potrese u priobalju je teže istraživati jer s jedne strane možemo postaviti mjerne instrumente, seizmografe, a s druge strane ne jer se radi o morskoj površini. No današnjom je tehnologiji moguće i to - postavljati instrumente na dno oceana ili mora. To nam je važno jer tako dobijemo pokrivenost u svim smjerovima svijeta. Ako to usporedite, recimo, s medicinskom tomografijom ili oslikavanjem unutrašnjosti tijela, jasno je zbog čega je to važno, kaže Tkalčić.

Seizmografi na područjima na kojima su potresi česti, poput Kine ili Indonezije - Te zemlje uglavnom imaju jako dobru infrastrukturu, naročito se dosta ulagalo nakon katastrofalnih potresa zadnjih godina. Što više instrumenata imamo, imamo više podataka. Kod grebena Macquarie o kojem sam pisao u knjizi, koji je na pola puta između Australije i i Antarktike, događaju se najveći podvodni potresi na planetu koji nisu povezani s tektonski aktivnom subdukcijom. Morali smo otići tamo i postaviti 27 instrumenata na dno oceana i još pet instrumenata na taj otočić, rekao je Tkalčić.

Pročitano 1233 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.