Petak, 01 Srpanj 2022 15:39

Turistički promet na razini 2019., a financijski rezultati 24 posto bolji

Turistički promet na razini 2019., a financijski rezultati 24 posto bolji Pixabay/Ilustracija

U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine turistički promet gotovo na razini 2019., a i financijski rezultati bolji su za 24 posto u odnosu na tu rekordnu godinu, priopćilo je u petak Ministarstvo turizma i sporta.

Ministarstvo se pritom oslanja na pokazatelje eVisitora i Porezne uprave o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim i nekomercijalnim objektima i nautičkom charteru te o vrijednosti fiskaliziranih računa. Prema podacima eVisitora, u Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 5,7 milijuna turističkih dolazaka i 24,7 milijuna noćenja. To je 120 posto više dolazaka i 107 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Strani turisti ostvarili su 21,4 milijuna noćenja, a domaći 3,3 milijuna. U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, ostvareno je 83 posto dolazaka i 94 posto noćenja.  Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (7,9 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,2 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (4,2 milijuna). Zatim slijede Zadarska županija (2,8 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (2 milijuna) te Šibensko-kninska županija (1,2 milijuna). Prema odredištima, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču i Zagrebu. Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Ujedinjene Kraljevine i Češke. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima, objektima u domaćinstvu i kampovima. - Trenutni rezultati koje ostvarujemo gotovo su na razini onih iz 2019. godine te nas iznimno veseli velik interes za Hrvatskom kao jednom od najtraženijih destinacija u Europi. Dosadašnji podaci posebice su važni jer potvrđuju sve značajniju potražnju za Hrvatskom izvan ljetnih mjeseci te pozitivne rezultate aktivnosti usmjerenih na prepoznatljivost Hrvatske kao održive i kvalitetne destinacije za cijelu godinu", izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Ona ističe i svježe podatke o fiskaliziranim računima u vrijednosti od 12,9 milijardi kuna u prvih šest mjeseci u turističkim djelatnostima, koji također upućuju na vrlo uspješan početak turističke godine. Prema njezinim riječima, u prvoj polovini godine ostvareno je 24-postotno povećanje vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na prvu polovinu rekordne 2019. godine. Ujedno, to je i 129 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U lipnju je pak u turističkim djelatnostima fiskalizirano računa u vrijednosti 4 milijarde i 713 milijuna kuna, odnosno 39 posto više nego u lipnju 2019. godine.

- Vjerujemo kako će se pozitivni trendovi nastaviti do kraja godine te kako će Hrvatska još jednom potvrditi status jedne od najpopularnijih destinacija, kaže Brnjac. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kaže da u glavni dio turističke godine ulazimo s pozitivnim trendovima i velikim očekivanjima te da trenutno u zemlji boravi više od 640 tisuća turista, a tijekom srpnja i kolovoza očekuje da će ta brojka premašiti milijun onih koji će na dnevnoj bazi boraviti u Hrvatskoj. - Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima koje su ostvarile hrvatske regije i destinacije, a posebno vesele odlični rezultati na tržištima kao što su Njemačka, Austrija, Poljska i Češka, gdje smo imali pojačanje promotivne aktivnosti i na kojima smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili rezultate koji premašuju one iz istog razdoblja rekordne 2019. godine, izjavio je Staničić. Lipanj gotovo na razini lipnja 2019.  Tijekom lipnja ove godine ostvareno je 2,8 milijuna dolazaka i 14,7 milijuna noćenja, odnosno 81 posto više dolazaka i 84 posto više noćenja nego u lipnju 2021. godine. Ostvareno je 89 posto dolazaka i 98 posto noćenja ostvarenih u lipnju 2019. godine. Pri tome su u Hrvatskoj od stranih turista najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (4,4 milijuna), Austrije (1,4 milijuna), Slovenije (1,3 milijuna) i Poljske (1 milijun). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (4,8 milijuna), Primorsko-goranskoj (2,6 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,6 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 738.000 noćenja, Poreč (560.000) i Dubrovnik (530.000).

Pročitano 1201 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.