Ponedjeljak, 19 Prosinac 2016 17:56

U Banskim dvorima održan sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina

U Banskim dvorima danas se održao sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te je ovo prvi puta da su se premijer i svi ministri sastali sa svim relevantnim akterima iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Cilj sastanka je daljnja razrada ključnih prioriteta i projekata s kojima se predsjednik Vlade upoznao u okviru obilaska hrvatskih županija.

Premijer je naglasio je kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju. Sukladno toj potrebi, premijer je naglasio kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. U tome su ga podržali i svi ministri koji su također istaknuli kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk se zahvalio premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije: „Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna." - rekao je Pauk i dodao kako su županije spremne preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva.

„Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i na tome ćemo se zalagati i dalje." zaključio je župan Pauk.

Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da župani premijeru prezentiraju sve strateške projekte njihovih županija.

Najvažniji projekti na području Šibensko-kninske županije, koje je župan Pauk prezentirao premijeru, svakako su brza cesta Šibenik-Drniš-Knin, nova bolnica u Šibeniku, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko bivše tvornice Elektroda i ferolegura, druga faza revitalizacije kanala Svetog Ante te sustav navodnjavanja Petrovog polja – akumulacija Čikola. To su jako veliki i bitni projekti koji u nekom svom bitnom dijelu traže podršku i pomoć Vlade RH da bi mogli ići dalje u realizaciju.

Pročitano 3412 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.