Petak, 03 Rujan 2021 15:10

Treća doza nije upitna, pitanje je samo kada će se s njom krenuti

Treća doza nije upitna, pitanje je samo kada će se s njom krenuti Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva koronavirusa, na respiratoru je 57 pacijenata, a umrlo je šest osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o trajanju imuniteta i mogućoj trećoj dozi cijepljenja. Ministar zdravstva Vili Beroš je poslao poruku antivakserima naglasivši kako dozvoljava njihovo mišljenje, ali neka ne utječu na druge. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić govorila je o vezi koronavirusne infekcije i pobačaja, te hospitalizaciji djece oboljele od COVID-a.

- Treća doza nije upitna, pitanje je samo kada će se s njom u Hrvatskoj krenuti. Prvo će se cijepiti one najugroženije skupine - starije osobe i one s kroničnim oboljenjima. U Europi je već 8 zemalja krenulo s nekim oblikom docjepljivanja s trećom dozom cjepiva, rekla je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Dajana Šošić.

- Na Stožeru su danas prikazani rezultati učinkovitosti treće doze cjepiva na primjeru Izraela. Zemlja je to koja je jako rano krenula s cijepljenjem i postigli su jako visoku razinu procijepljenosti, no snažno ih je pogodio ovaj zadnji pandemijski val. Rezultati studije pokazuju kako nakon treće doze cjepiva raste razina antitijela i kako treća doza cjepiva sprječava teže oblike bolesti i hospitalizaciju. Također, nakon treće doze cjepiva zabilježeno je znatno manje nuspojava nego nakon prve dvije, objašnjava Šošić.

- Ministar Beroš je još jednom pozvao sve koji se nisu cijepili da to učine te je još jednom naglasio kako su necijepljeni najbrojniji u sve tri kategorije - među novooboljelima, među hospitaliziranima i, nažalost, preminulima, završila je svoje javljanje Šošić. 

https://www.facebook.com/watch/?v=916573729067715

Capak predstavio rezultate izraelske studije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je da broj novozaraženih u Hrvatskoj raste, njihov udio u broju testiranih danas iznosi 8,4 posto, pa je samo pitanje vremena kada će početi docjepljivanje trećom dozom cjepiva.

- Ne znamo još točan datum, no uskoro će se krenuti u docjepljivanje trećom dozom. Prvo će je primiti imunokompromitirane osobe, najavio je Capak.

- Hrvatska ovoga tjedna ima 31 posto više zaraženih nego proteklog, najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po četrnaestodnevnoj stopi incidencije Hrvatska je na 13. mjestu u EU, Cipar i Irska imaju najvišu, a Poljska i Mađarska najnižu. Po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu, rekao je Capak.

Osam europskih zemalja već je uvelo treću dozu cjepiva, dok se u njih 13, među kojima je i Hrvatska, još vodi rasprava. U većini zemalja gdje je uvedeno docjepljivanje trećom dozom se za sada cijepe imunokompromitirane osobe.

Capak je rekao da je jedan od bitnih doprinosa saznanjima o potrebi uvođenja treće doze najnovija je izraelska studija. Predstavio je rezultate tog istraživanja. Rekao je kako je Izrael imao razloga zabrinuti se oko porasta broja novozaraženih jer su jedna od najprocjepljenijih država na svijetu.

- Postigli su zavidnu stopu procijepljenosti, no unatoč tome brojke su im počele rasti. Zaključili su da im četvrti val dolazi i da imaju smanjene razine antitijela. Odlučili su krenuti s cijepljenjem s trećom dozom kao prvi na svijetu i dosad su cijepili više od dva milijuna ljudi trećom dozom, naročito starije od 60 godina. Rezultati razine antitijela u krvi nakon 3 doze pokazuju da imunitet izrazito raste, rizik od obolijevanja je 11 puta manji, nakon treće doze nije bilo toliko nuspojava kao nakon prve i druge doze. Pokazalo se da ne bi trebalo biti straha od treće doze, navodi Capak.

Capak kaže kako se radi o jednoj zemlji i jednoj studiji te da bi bilo važno imati još ovakvih studija, no da ECDC ima jasan stav - treća doza nije upitna, samo je pitanje kada i koje skupine bi trebalo prvo docijepiti.

Markotić predstavila rezultate hrvatske studije o praćenju razine antitijela u krvi cijepljenih osoba

Zatim je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić predstavila rezultate hrvatske studije o praćenju razine antitijela u krvi cijepljenih osoba. Kaže kako je jučer dobila većinu analiziranih rezultata, a naknadno će dobiti i dodatne analize. Danas će predstaviti dio koji je bitan za javnost.

- Mi smo počeli prvo cijepiti zdravstvene djelatnike u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljeviću negdje u isto vrijeme kao i Izraelci. Ovo su rezultati specifičnih antitijela zaposlenika u klinici koji su cijepljeni Pfizerovim cjepivom. Do danas je 608 djelatnika primilo cjepivo, od ukupnog broja liječnika samo jedan nije cijepljen iz zdravstvenih razloga. Možemo reći da je gotovo 100 posto liječnika cijepljeno u klinici. Što se tiče medicinskih sestara, tu su brojke malo lošije, ali svejedno izvanredne, visoki. Od 286 medicinskih sestara cijepljeno je 75%. Ostatak necijepljenih su mlađe osobe koje vjeruju da im se ništa ne može dogoditi ali vjerujemo da ćemo s razgovorom i tu postići napredak, poručila je Markotić.

- Pratili smo antitijela na covid. Naš test ima graničnu vrijednost od 50 jedinica, pa molim sve da se ne fokusiraju na brojke na titrovima jer nisu svugdje isti. 82 posto ispitanika su žene, a 18 posto muškarci. Prosječna dob je 43-44 godine. Podijelili smo naše ispitanike u različite skupine - one koji nisu preboljeli, one koji su bili u samoizolaciji, one koji su preboljeli covid prije cijepljenja, poslije cijepljenja, između cijepljenja, objasnila je Markotić.

Rekla je kako je Pfizer već predao Europskoj agenciji za lijekove (EMA) dokumentaciju o učinkovitosti i neškodljivosti treće doze. Očekuje se očitovanje EMA-e u iduća četiri tjedna, što čeka većina europskih zemalja.

S obzirom da šest mjeseci nakon druge doze cjepiva razina antitijela pada na razinu od tri tjedna nakon prve doze, Markotić nije isključila mogućnost da ćemo se ubuduće jednom godišnje cijepiti protiv covida, kao i protiv gripe.

Markotić je govorila i o vezi koronavirusne infekcije i pobačaja, te hospitalizaciji djece oboljele od COVID-a.

Beroš: Prepoznajem njihovu odluku da se ne cijepe, ali...

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da iz dana u dan otkrivamo nove detalje u novoj bolesti COVID-19, koji pomažu u utemeljenju strategije i borbi protiv bolesti.

Poslao je i poruku antivakserima.

- Prepoznajem njihovu odluku da se ne cijepe. To je legitimno, ali širenje dezinformacija vraća nas korak nazad. Mi smo napravili sve da napravimo najučinkovitiji korak ka zdravstvenoj sigurnosti, a to je cijepljenje, rekao je Beroš te pozvao još jednom sve da vjeruju znanosti i izaberu cijepljenje jer, kako je poručio, 51% cijepljenih građana nije dovoljno u borbi protiv virusa.

Upozorio je da se dob hospitaliziranih spušta, u četvrtom valu do sada je hospitalizirano 108 djece do 18 godina starosti, što je određeno povećanje.

 

Tako je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti trenutno četvero djece s covidom, a po riječima Markotić djecu se hospitalizira kada imaju visoku temperaturu, upalu pluća te se sumnja da bi se mogao razviti multiinflamatorni sindrom.

U Hrvatskoj 816 novooboljelih, na respiratoru 57, umrlo šest osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva koronavirusa, na respiratoru je 57 pacijenata, a umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je 4156, među njima je 457 pacijenata na bolničkom liječenju.

U samoizolaciji je 8107 osoba.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno 376.417 osoba s koronavirusom, od kojih je 8355 umrlo. Ukupno se oporavilo 363.906 osoba, od toga 597 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 2.573.737 osoba, od toga 9658 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 2. rujna utrošeno je 3.286.459 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,75 posto ukupnog stanovništva, odnosno 51,34 posto odraslog stanovništva. Na dan 2. rujna utrošene su 7759 doze cjepiva, a od toga je 4623 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 2. rujna 1.734.997 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.624.041 osobe (1.551.462 osoba s dvije doze i 72.579 osoba sa cjepivom Jannsen), što je 48,12 posto odraslog stanovništva.

Pročitano 1552 puta

Impresum


INFOVODICE
Informativno-oglasni portal grada Vodica
www.infovodice.com
[email protected]

Izdavač:
Obrt HORSE
vlasnik Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]
OIB: 74544876796

Glavni urednik:
Petar Grgurev
Obala Vladimira Nazora 16
22211 Vodice
mob: 098 525 480
e-mail: [email protected]

Novinari:
Petar Grgurev - petar.grgurev(at)si.t-com.hr
Pavica Grgurev – videohorse(at)gmail.com

Povremeni vanjski suradnici:
Patrik Patafta - Sport
Paško Rokić - Moje misto

Kolumnisti:
Jasminka Fisher Gavranović
Stipe Šprljan

Uvjeti korištenja

 

Please publish modules in offcanvas position.